Κυνισμός και επικοινωνία.

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Κι ενώ στην Ελλάδα ασχολούμαστε με τον Ερντογάν που ήρθε για να κλέψει την παράσταση (και ως ένα βαθμό το πέτυχε), στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας μας προετοιμάζει για ένα επερχόμενο, πιθανό, κακό. Για το ενδεχόμενο να πεθάνουν πρόσφυγες ή μετανάστες από το κρύο στη Μόρια.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι θα πεθάνουν κι άλλοι πρόσφυγες»

Εμείς βέβαια ως κυβέρνηση, διαβεβαιώνει, κάνουμε «τα πάντα» για να αποτρέψουμε το σενάριο νέων νεκρών από τις καιρικές συνθήκες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, μας λέει, να είμαστε και προετοιμασμένοι.

Και βρε παιδί μου σκέφτεσαι πως είναι ο κυνισμός αυτών των ανθρώπων, ακόμα και απέναντι στον θάνατο. Κυνισμός που γίνεται ακόμα χειρότερος όταν αυτός χρησιμοποιείται για επικοινωνιακούς λόγους, στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Μουζάλας μας συμφιλιώνει με έναν πιθανό προαναγγελθέντα θάνατο. Μάλιστα, μας ενημερώνει για το επερχόμενο κακό ώστε όταν συμβεί να είμαστε προετοιμασμένοι, συμφιλιωμένοι με αυτό και να μη μας φανεί και τόσο βαρύ, αλλά και ο ίδιος να μην φαίνεται υπεύθυνος.

Να ξέρετε, μας λέει, πως μπορεί και να δείτε τον θάνατο, οπότε μην εκπλαγείτε. Εμείς σας προειδοποιήσαμε, διαβεβαιώσαμε πως κάναμε και τα πάντα, άρα μάλλον κάποιος άλλος παράγοντας, έξω από εμάς (σφοδρή κακοκαιρία, ελλείψεις που οφείλονται στην κακή οργάνωση λόγω των  προηγούμενων κυβερνήσεων, εν τέλει στην Ευρώπη όπως είπε κ.λπ.), θα ευθύνεται.

Διότι ο ίδιος θέλει να καθαρίσει τα χέρια του από το, πιθανώς, μοιραίο. Να μην φανεί πως έχει την ευθύνη για κάτι που ο ίδιος είναι αρμόδιος.

Όσο για το τμήμα δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ που, το 2014 με αφορμή το θάνατο του 24χρονου Μοχάμεντ Ασφάκ, απαιτούσε να κλείσει «το σύγχρονο Νταχάου της Αμυγδαλέζας» και τα κέντρα κράτησης μεταναστών όπου κρατούνται άνθρωποι παράνομα πάνω από 18 μήνες, σήμερα σιωπά. Σίγουρα θα βρίσκονται σε κάποιες βολικές καρέκλες πέριξ (ή και μέσα) του ζεστού μεγάρου Μαξίμου, ή θα απολαμβάνουν τη θαλπωρή της ζεστής αγκαλιάς του δημόσιου τομέα.

Οι ευαισθησίες, μπροστά στην εξουσία, πάνε περίπατο.

Το ζιζάνιο

Advertisements