Ένας μέσος Νεοδημοκράτης

 

Ο μέσος Νεοδημοκράτης, που ασχολείται και ενημερώνεται και δεν πολυπιστεύει σε λαϊκοδεξιές προσεγγίσεις τί επιθυμεί;

Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κυβέρνηση Μητσοτάκη και συμμάζεμα της κατάστασης.
Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δίνει την καθημερινή μάχη του. Πράττει ορθά. Για να διασφαλίσει αυτό το σενάριο όμως, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να αναδειχθεί το κόμμα του αυτοδύναμο επιθυμεί την ύπαρξη κάποιων δικλείδων. Η πιο ισχυρή από αυτές είναι η a priori δήλωση ενός μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος πως θα συμπράξει με τη νικήτρια Νέα Δημοκρατία. Για το ρόλο αυτό εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ ή πλέον η ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ έχει όλα τα εχέγγυα. Οι άνθρωποι εκεί είναι μετριοπαθείς, κατά το δυνατόν μεταρρυθμιστές, σίγουρα ευρωπαϊστές και άλλωστε υπάρχει και προηγούμενο συνεργασίας με θετικό τολμώ να πω για τη χώρα αποτέλεσμα.

Η στρατηγική αυτή έχει θετικά σημεία αλλά και αρνητικά. Το βασικό αντεπιχείρημα είναι πως αφήνει τον ΣΥΡΙΖΑ, ηττημένο μεν – αξιωματική αντιπολίτευση δε. Άρα σε μία νέα στροφή της Ιστορίας η πιθανότητα να βρεθεί πάλι στην εξουσία είναι υπαρκτή. Άρα επικρέμαται πάνω από το κεφάλι της χώρας μία πιθανότητα εθνολαϊκιστικής υποτροπής. Συνεχίζουμε με έναν παράξενο και μη λειτουργικό δικομματισμό στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε – καλό είναι να το θυμόμαστε και αυτό – η ίδια η Νέα Δημοκρατία κατά την αντιμνημονιακή της φάση ( όντας τότε το μόνο κόμμα εξουσίας κατά των προγραμμάτων διάσωσης ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΑ).

Η ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ σήμερα βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης. Μετά κόπων και χρόνου αποφασίσαμε να εκλέξουμε αρχηγό και ακολούθως να προχωρήσουμε στα υπόλοιπα θέματά μας.

Ο δικός μας στόχος είναι διπλός. Ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και αντικατάστασή του τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μόνον έτσι μπορούμε να επαναφέρουμε την ομαλοποίηση και την πολιτική κανονικότητα.

Για αυτό θα παλέψουμε, για αυτό κινητοποιούμαστε. Εξάλλου δεν μας αρέσουν τα πολύ μικρά γηπεδάκια.

Αν τα πράγματα έρθουν διαφορετικά, η εθνικά υπεύθυνη στάση του χώρου και το αυξημένο αίσθημα ευθύνης με το οποίο αντιμετώπισε την κρίση ιστορικά, αποτελούν παρακαταθήκη και εκτιμώ ότι θα πράξουμε αναλόγως. Δεν πιστεύω και εξ’ όσων γνωρίζω κανείς ομοϊδεάτης μου πως θα θέσουμε εμείς τη χώρα σε διακινδύνευση.

Αν ψάχνετε για a la carte υπευθυνότητα μπορείτε να δείτε τα δύο σημερινά μεγάλα κόμματα εξουσίας.

από τον Alex Papoutsis

Advertisements