Βελούδινο Πραξικόπημα

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Του ΚΚ2.

Όταν γυρίσουμε από το κυριακάτικο μπάνιο μας και έχοντας διαβάσει λίγο τις κυριακάτικες εφημερίδες μας, καλό θα ήταν μετά τα «άκου να δεις» από την ανάγνωση των αποκαλύψεων Βαρουφάκη, να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που συνέβη πριν δυο-τρία χρόνια στην χώρα μας δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με ομαλή εναλλαγή εξουσίας. Ήταν βελούδινο πραξικόπημα κατευθυνόμενο από εσωτερικά και εξωχώρια κέντρα (αλήθεια, θυμάστε τα ταξίδια του Τσίπρα στο Όστιν του Τέξας πριν μερικά χρόνια; Λέω τώρα) το οποίο απέτυχε διότι πόνταραν σε κουτσό άλογο. Πράγμα το οποίο μάλλον κατάλαβαν τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του Τσίρκου. Το οποίο όχι πολιτειακή εκτροπή δεν μπορούσε να ολοκληρώσει, ούτε από το ένα έως το δέκα δεν μπορούσε να μετρήσει.

Μάλλον άρκεσε και μόνη η εικόνα του αμήχανου γελαδερού μετέφηβου μπροστά στον πρώην πλανητάρχη με την υποστήριξη της μαμάς-Γιάννας για να αντιληφθούν οι fund managers και οι οίκοι και τα «initiatives» πόσο κουτσό ήταν το άλογο στο οποίο επένδυσαν.

Χωρίς έπαρση να σημειώσω ότι πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο γράφων κάτι είχαμε μυριστεί  και γράφαμε κατεβατά προσπαθώντας να ενώσουμε τις σκόρπιες τελείες αλλά βέβαια, οι φωνές των αφιονισμένων και έντεχνα αγανακτισμένων παραήταν πολλές και απέκλειαν κάθε δυνατότητα σοβαρής συζήτησης αποτροπής αυτού που ερχότανε. Όπως παρατήρησε ένας σοφός πλην αφανής φίλος, «το κακό πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο του».

Για τη διεξαγωγή αυτού του πραξικοπήματος χρησιμοποιήθηκαν έντεχνα όλες οι τεχνικές κοινωνικής μηχανικής και πολιτικού μάρκετινγκ που είναι σε χρήση σήμερα (θα το έλεγα και προπαγάνδα αν και η λέξη πονάει τα ευαίσθητα αυτιά).

Από την άλλη, πολλοί υποψιασμένοι «διαβάζοντας ανάμεσα από τις γραμμές» σχετικά με το πρόσφατο βιβλίο του Βαρουφάκη αναρωτιούνται «γιατί τώρα»;  «μύγα τον έπιασε» κλπ κλπ, ενώ βλάσφημα στόματα εκφράζουν πονηρές σκέψεις για το χρονισμό της δημοσιοποίησης αυτών που χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, πολλοί είχαμε ήδη σκιαγραφήσει από τα συμφραζόμενα των ραγδαίων εξελίξεων.

Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει η δημοσιοποίηση των αποκαλύψεων του ναρκίσσου με το ένα «ν» που με το νέο του πόνημα στην κυριολεξία «δίνει τους πάντες». Ούτε και με την έντεχνα παρατεταμένη προβολή αφού το βιβλίο πρώτα εκδόθηκε στα Αγγλικά για να διαγράψει ένα πρώτο κύκλο αποκαλύψεων στους κύκλους των Αγγλομαθών και να δημιουργήσει ένα πρώτο θόρυβο ενώ αναμένεται και η Ελληνική του έκδοση (πότε; τέλη καλοκαιριού; ) η οποία με ένα δεύτερο κύκλο παρουσιάσεων και εκτενέστερων αποκαλύψεων και προφανώς -αν δεν είναι τυχαίος ο χρονισμός των εκδόσεων του βιβλίου- θα ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού και θα προκαλέσει τον επιθυμητό αντίκτυπο από πλευράς Βαρουφάκη και των πιθανών υποβολέων του.

Όπως υποψιαζόμασταν, μάλλον δεν είναι τυχαία η μετάπτωση από την χειρουργικής ακρίβειας πολιτική μηχανική του μορφώματος καθ’ όλο σχεδόν το 2015 στην ακατεργαστη αγαρμπίλα του 2017 των Πολάκηδων, της αυταρχικότητας, του διαφαινόμενου πολιτικού ολοκληρωτισμού και της λαίλαπας της περιφρόνησης των θεσμών που βιώνουμε από μέρους της κυβέρνησης. Προφανώς έχουν χάσει την έξωθεν συμβουλευτική υποστήριξη, πλην όμως έχουν μάθει έστω και μηχανικά πολλά πράγματα τα οποία και δε θα διστάσουν αυτιστικά να τα εφαρμόσουν αν και όταν πλησιάσει η ώρα της κρίσης και να δούμε πχ αντί εκλογών κάποιο νέο άτοπο δημοψήφισμα και άλλα επικίνδυνα πυροτεχνήματα.

Το θηρίο παραπατάει αλλά δεν έχει πέσει καν στο έδαφος και όταν θα πέσει θα θέλει προσοχή μήπως με τους σπασμούς του παρασύρει και τη χώρα στην άβυσσο. Έχουμε να κάνουμε με εμμονικά ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες και ο Τσίπρας είναι δυνατός παίκτης από μόνος του. Έχουμε δρόμο ακόμα και πολλούς κινδύνους μπροστά μας.

ΚΚ2

ΥΓ: Εκεί στη ΝΔ όλα καλά; Θα πάτε διακοπές; Άντε, καιρός είναι, έμαθα πως έχει και πολύ τουρισμό φέτος…

 

Advertisements