Ανίκανοι, ή απατεώνες;

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Τον Οκτώβριο του 2016, στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε την ανάγκη στους συντρόφους του να κάνουν έναν «ειλικρινή απολογισμό» για τα 3 χρόνια που άλλαξαν την Ελλάδα, από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη στιγμή εκείνη.

Στην ομιλία του αυτή, κάποια στιγμή αναφέρθηκε και στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα. Από εκείνη την ομιλία του είχε αρχίσει τον αγώνα για την διευθέτηση του χρέους και διαβεβαίωνε τους συντρόφους του πως  «η αόριστη προτροπή “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…” δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε».

Αυτά, τον Οκτώβριο του 2016.

Επτά μήνες μετά, στις 17 Μαΐου του 2017 και ενώ ο αγώνας για την ελάφρυνση του χρέους συνεχιζόταν, τα σούρτα φέρτα και τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά, ο Αλέξης Τσίπρας, μας φέρνει τα ευχάριστα μαντάτα «too good to be true»!! Με «αυτά που ακούγονται ίσως αναγκαστώ και να βάλω γραβάτα»!! διαβεβαίωνε για το Eurogroup του Μαΐου και δεν τα έλεγε στους δικούς του αυτή τη φορά, αλλά τους έλληνες πολίτες, για να ακούσουν τα χαρμόσυνα νέα και αυτοί.

Δυστυχώς όμως για τον Αλέξη Τσίπρα και τους έλληνες πολίτες, το Eurogroup του Μαίου κατέληξε χωρίς συμφωνία και το ελληνικό ζήτημα παραπέμφθηκε σε νέα συνεδρίαση τον Ιούνιο. Λίγο πριν από αυτή, στις 6 Ιουνίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφραζε την αισιοδοξία του ότι «με καλή θέληση από όλες τις πλευρές» είναι εφικτή η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το χρέος.

Για να μην μακρηγορούμε, η δεύτερη αξιολόγηση έκλεισε και η συζήτηση για το χρέος αποφασίστηκε να γίνει μετά το 2018. Επιπλέον, η Ελλάδα έμεινε εκτός ποσοτικής χαλάρωσης.

Όλο αυτόν τον καιρό, πολλοί (από τους προδότες-προσκυνημένους) λέγανε και ξανά λέγανε, πως κανένα μέτρο για ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να ληφθεί τώρα διότι σε προηγούμενη απόφαση του Eurogroup, τον Μάιο του 2016, με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είχε συμφωνηθεί πως οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μετά τη λήξη του προγράμματος, μετά δηλαδή το 2018.

Το παραπάνω ήρθε να διαβεβαιώσει ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε ομιλία του σε συνέδριο του Economist. Τι είπε ο κ. Χουλιαράκης; «ΟΛΟΙ ΞΕΡΑΜΕ ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος».

Και αν ΟΛΟΙ ξέρανε πως τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν, όπως είχαν συμφωνήσει, μετά το τέλος του προγράμματος, προς τι όλος αυτός ο αγώνας; Είναι άραγε ανίκανοι που δεν ξέρουν τι συμφωνούν και υπογράφουν, ή απατεώνες;

Και αν ο Αλέξης Τσίπρας κοροϊδεύει ανερυθρίαστα τους συντρόφους του, τάζοντάς τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες, γιατί να απορεί κανείς που κορόιδεψε και εξακολουθεί να κοροϊδεύει έναν ολόκληρο λαό που, είτε δεν τον ενδιαφέρει να μάθει, είτε δεν γνωρίζει;

 

Το ζιζάνιο

Advertisements