Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Έτυχε αυτές τις μέρες ο δρόμος να με βγάλει από την πλατεία Εξαρχείων. Πέραν όλων των γνωστών εικόνων βρωμιάς και εγκατάλειψης που είδα, σε μια από τις πιο όμορφες και ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά, περιοχές της πόλης, είδα και το γνωστό κοντέινερ. Το «πολιτικό περίπτερο», όπως το ονόμασε η «Συνέλευση για την επανοικειοποίηση των Εξαρχείων» που το τοποθέτησε και μας ενημέρωσε πως αποσκοπεί στο να «συμβάλει στην πολιτική αναβάθμιση του χώρου ως όχημα για τη ριζοσπαστικοποίηση και συγκρότηση αγωνιστικής πολιτικής κουλτούρας».

Από την ημέρα που τοποθετήθηκε έχει περάσει ακριβώς ένας μήνας και αρκετά ακούστηκαν κατά της κίνησης αυτής από μερίδα πολιτών, όχι όμως τόσα ώστε να κινητοποιήσουν την πολιτεία να δώσει λύση. Και πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε, αφού, ως από κούνιας αναρχικός λαός, είμαστε κόντρα στην κρατική εξουσία όταν το πρόβλημα αφορά άλλους. Διότι αν το έστηναν στη δική μας γειτονιά, θα γυρνούσαμε από πολιτικό, σε υπουργικό γραφείο για να φύγει. Και τέλος πάντων, αυτός ο λαός είμαστε, δεν περίμενα και κάτι διαφορετικό.

Σκέφτηκα λοιπόν, να κάνω μια σύντομη διαδικτυακή έρευνα να δω τι γίνεται με αυτή την υπόθεση την οποία ξεχάσαμε. Και απογοητεύτηκα.

Από την κυβέρνηση, προφανώς και δεν περίμενα κάτι. Ίδιας ιδεολογίας είναι, αντιεξουσιαστές που παλεύουν για την εξουσία, τι να κάνει, το ανέχεται και το αποδέχεται. Εξ’ άλλου ψήφοι είναι κι αυτές. Για ένα κοντέινερ θα τα χαλάσουμε; Επιπλέον ο αρμόδιος κ. Τόσκας περιμένει το oκ από τον άλλο αρμόδιο «περιμένω να πάνε οι γερανοί αυτού του οποίου έχει την ευθύνη του χώρου, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων, κι εμείς θα παράσχουμε την προστασία που χρειάζεται προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το κοντέινερ».

Ο άλλος αρμόδιος, ο κύριος Καμίνης, ο δήμαρχος της πόλης των Αθηνών, στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασχολείται με τον ποδηλατικό γύρο, τις εκλογές στη Γαλλία, τη συμφωνία ευρείας συνεργασίας για την κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη που υπέγραψε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, την παρουσίαση ενός βιβλίου για την κλιματική αλλαγή, την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και άλλα πολλά, άσχετα με το θέμα.

Κάπου διάβασα ότι υπέβαλε μήνυση για την ύπαρξη του κοντέινερ. Βάσει αυτής, η ασφάλεια διεξάγει έρευνα ώστε να πιστοποιηθεί η αυτονόητη παράβαση του ΓΟΚ (Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός). Αφού ολοκληρωθεί και βεβαιωθεί πως όντως πρόκειται για παράβαση, τα στελέχη της ασφάλειας θα διαβιβάσουν το αποτέλεσμα στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει το oκ για απομάκρυνση του κοντέινερ. Όπως λέει και ο δήμαρχος «Μπορεί απομακρυνθεί αυτό το κοντέινερ χωρίς αστυνομική συνοδεία στα Εξάρχεια; Δεν μπορεί».

Έλα μου ντε. Όμως, μακάρι να χρειαζόταν απλά μια αστυνομική συνοδεία. Εδώ μιλάμε για, σχεδόν, στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα λοιπόν, το σχέδιο απομάκρυνσης περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση τουλάχιστον τριών διμοιριών των ΜΑΤ, δύο ομάδων ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας), στελεχών της Κρατικής Ασφάλειας και ομάδων ΔΙ.ΑΣ. περιμετρικά. Αφού και αν διασφαλιστεί ο χώρος, στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί βαρύ όχημα, ενδεχομένως τρακτέρ, για να σύρει το κοντέινερ σε σημείο όπου σε δεύτερο χρόνο γερανοφόρο θα μπορεί να το σηκώσει και να το φορτώσει σε ειδικό όχημα για την απομάκρυνσή του. Δεν θα μπορούσε ο σχεδιασμός να μην προβλέπει την ύπαρξη και ασθενοφόρου, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο επιθέσεων εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

Και μέσα σε αυτό το μπάχαλο, δεν υπάρχει ΕΝΑΣ αρμόδιος, ΕΝΑΣ υπεύθυνος που να έχει το θάρρος να πάρει την απόφαση για την απομάκρυνση ενός κοντέινερ από την πλατεία Εξαρχείων. Απεναντίας, θα βρεις δεκάδες πρόθυμους να βγάζουν πύρινους λόγους για την κακιά τρόικα και το νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ που θέλουν το κακό της χώρας. Και αναρωτιέσαι, πιο κακό να θέλουν. Τι λειτουργεί σωστά σ’ αυτή τη χώρα που θέλουν κάποιοι να το καταστρέψουν.

Η χώρα των δειλών, μοιραίων και άβουλων αντάμα.

Το Ζιζάνιο

 

Advertisements