Αν δεν είναι αυτό προπαγάνδα…

Πάνος Σκουρλέτης «Στελέχη των τεχνικών κλιμακίων, ενδεχομένως, έχουν γραφτεί αυτά, δεν έχω στοιχεία και δεν μπορώ να τα αποδείξω, ενδεχομένως είναι βαποράκια συμφερόντων και θέλουν να κάνουν ρεσάλτο στη δημόσια περιουσία»
Δημ/φος «Άρα, εσείς δεν θα ψηφίσετε;»
Πάνος Σκουρλέτης «Έχω γαλουχηθεί εντελώς στη λογική των συλλογικών αποφάσεων, των δημοκρατικών διαδικασιών, είναι στοιχείο της ταυτότητάς μου, σέβομαι λοιπόν εντελώς τον εσωκομματικό διάλογο, άρα, αυτό που προηγείται είναι η τελική συλλογική στάση μας και πως θα διαμορφωθεί. Εγώ, αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να λειάνω την εκκολαπτόμενη απόφαση».

Εάν δεν είναι το παραπάνω η αποθέωση της προπαγάνδας, τότε, τι είναι;

Ειλικρινά, είναι λίγες οι φορές που σου δίνεται η δυνατότητα, με ένα παράδειγμα, να αποδώσεις ακριβώς το νόημα μιας λέξης.

Ο κ. Σκουρλέτης γνώριζε πριν γίνει υπουργός πως η πώληση της ΔΕΗ ήταν αναπόφευκτη λόγω της υποχρέωσης εναρμόνισης της χώρας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την αγορά ηλεκτρισμού. Το γνώριζε προτού γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το γνώριζε φυσικά και αφού έγινε.

Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης, γνώριζε, πριν γίνει υπουργός και έπειτα και σήμερα, πως η έλλειψη ανταγωνισμού στην ενέργεια με το μονοπώλιο της ΔΕΗ, έπληττε και πλήττει τους τελικούς καταναλωτές. Δηλαδή, τους πολίτες αυτής της χώρας. Αυτούς που ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως, από λάθος, έχουν ζορίσει. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ο κ. Σκουρλέτης λοιπόν, ενώ γνώριζε και γνωρίζει τις δύο παραπάνω «λεπτομέρειες», δεν τις αναφέρει. Γιατί; Διότι του είναι αδύνατον να παραδεχθεί ανοιχτά πως όλα αυτά με τα οποία γαλουχήθηκε ο ίδιος και έπειτα αυτός γαλούχησε τον κόσμο που τον ακολουθεί, δεν ισχύουν, ή, δεν μπορούν (εν έτει 2017 μ.Χ.) να ισχύουν. Προτιμά δηλαδή να κρατά έναν ολόκληρο κόσμο (τον δικό τους) στο σκοτάδι.

Αντί λοιπόν να πει την αλήθεια, πως η πραγματικότητα, ο τρόπος που προχωρά ο κόσμος επιβάλλει την πώληση της ΔΕΗ και άλλων κρατικών εταιρειών και πως, παράλληλα, αυτό θα ωφελήσει τους πολίτες και περισσότερο τα μεσαία στρώματα τα οποία, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε πως από λάθος έπληξαν, αν’ αυτού, επιλέγει το ψέμα. Μιλά για βαποράκια συμφερόντων, χωρίς όμως κι αυτό να το γνωρίζει, δεν είναι βέβαιος γι’ αυτό, αλλά το λέει.

Και αν δεχθούμε πως τα τεχνικά κλιμάκια είναι βαποράκια συμφερόντων, τότε, για έναν βαθιά ιδεολόγο όπως ο κ. Σκουρλέτης, το αναμενόμενο δεν θα ήταν να μην επιτρέψει να γίνει η κρατική περιουσία έρμαιο στα χέρια αυτών των εμπόρων συμφερόντων; Το απαντά ο ίδιος ο κ. Σκουρλέτης. Η λογική των συλλογικών αποφάσεων δεν επιτρέπει ατομικές πρωτοβουλίες. Πολύ περισσότερο όταν είσαι κυβέρνηση, θα πρόσθετα εγώ. Άρα, εάν η συλλογική απόφαση πει πως πρέπει να πουληθεί η ΔΕΗ, θα κλάψω πικρά (που θα έλεγε και ο κ. Σπίρτζης), θα πονέσω, αλλά θα κάνω την καρδιά μου πέτρα και θα ψηφίσω.

Και άντε, ο ιδεολόγος κ. Σκουρλέτης είναι μόνος του και δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στα ξένα βαποράκια. Οι πολλοί Σκουρλέτηδες όμως; Εφόσον στο κόμμα όλοι είναι ιδεολογικά συγγενείς με τον κ. Σκουρλέτη, τότε, η λογική λέει πως η συλλογική απόφαση (ως μια γροθιά) θα πρέπει να είναι ΟΧΙ στο ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας σε συμφέροντα. Η ισχύς εν τη ενώσει, που λέμε.

Αμ δε. Για να μην το κουράζουμε. Η συλλογική απόφαση θα είναι ένα μεγάλο, ομόφωνο, ΝΑΙ, στο ρεσάλτο της δημόσιας περιουσίας από τα, κατά ΣΥΡΙΖΑ, βαποράκια ξένων συμφερόντων. Το ομολογεί εξ άλλου ο κ. Σκουρλέτης λέγοντας πως προσπαθεί να λειάνει την εκκολαπτόμενη απόφαση. Προσπαθεί δηλαδή να ετοιμάσει τον κόσμο που τον ψήφισε για την απόφαση που έρχεται, λέγοντας ψέματα και προπαγανδίζοντας για βαποράκια που θέλουν να κάνουν ρεσάλτο, μειώνοντας έτσι, όσο το δυνατόν, τους κραδασμούς του κόμματος και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Εξ’ άλλου, το μυαλό του Σκουρλέτη και των συν αυτώ, δεν μπορεί να κάνει λάθος. Η σκέψη δεν μπορεί να προσαρμόζεται στις αλλαγές της ζωής. Οι πράξεις ναι, ο λόγος και η σκέψη, ποτέ. Μπορεί, για παράδειγμα να απολαμβάνεις την ευμάρεια που προσφέρει ο καπιταλισμός, αλλά η ιδεολογία δεν σου επιτρέπει να το παραδεχθείς. Ιδίως εάν είσαι στην εξουσία.

Το Ζιζάνιο

Advertisements