Ελλάδα – Βενεζουέλα: 0-1 (ημιχρ)


Βρέθηκα πρόσφατα στο Μαϊάμι για επαγγελματικό ταξίδι. Την πρώτη βραδιά που είχα βγει για δείπνο με συναδέλφους και πελάτες, έτυχε να βρεθώ δίπλα σε ένα συνάδελφο από την Βενεζουέλα. Όπως ήταν αναμενόμενο η συζήτηση πήγε στην κατάσταση των χωρών μας. Ορίστε λοιπόν σημεία άξια αναφοράς από το συνάδελφο!

Περίπου 2 εκατ Βενεζουελανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα τα τελευταία 5 χρόνια. Στα 30 περίπου εκατ αυτό σημαίνει 6%. Μην νομίζετε πως αυτό απέχει πολύ από τα περίπου 5% της δικής μας περίπτωσης. Τα 2 αυτά εκατ που έφυγαν ήταν κυρίως τα μορφωμένα, τα ικανά στελέχη κι αυτά που ήταν βέβαια πως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν εργασία στο εξωτερικό.

Ο μισθός ενός υπαλλήλου πολυεθνικής εταιρείας, μηχανικός υποστήριξης Η/Υ, στην Βενεζουέλα είναι $1,000…ετησίως. Στην Ελλάδα είναι 35,000-45,000.
Ο πατέρας του συναδέλφου είναι Γιατρός Παθολόγος. Δεν θεωρείται κορυφαίο όνομα, ενώ έχει σταδιακά μειούμενη πελατεία αφού έχει μειώσει και το ωράριο του, λόγω ηλικίας. Ολοένα με το το χρόνο ο συνάδελφος στέλνει όλο και πιο πολλά χρήματα στην οικογένεια για να τους στηρίξει. Η επίσημη συναλλαγή συναλλάγματος για την κυβέρνηση είναι $ προς 6 μπολιβάρ. Στην μαύρη αγορά…1:4000! Όταν πήγε πρόσφατα να δει την οικογένεια του, τους έβγαλε για φαγητό σε σχετικά ακριβό εστιατόριο. Συνολικός λογαριασμός για 12 άτομα ήταν μόλις $105. Τα $5 ήταν φιλοδώρημα.

Όταν τον ρώτησα τι τον ενοχλεί περισσότερο, μου απάντησε: «Ο κόσμος έχει πλέον παραιτηθεί από την ιδέα του ξεσηκωμού. Δεν έχει διάθεση να αντιδράσει. Κι αυτό το έχουν καταλάβει οι κυβερνώντες και συνεχίζουν.» Στην τελευταία μου ερώτηση, αν θα γυρνούσε πίσω σε περίπτωση που πέσει το καθεστώς, μου απάντησε: «In a heartbeat. The very next day.»

Προς το παρόν το παιχνίδι το κερδίζει η Βενεζουέλα. Αλλά έχουμε βάλει τον μπαλαδόρο Τσίπρα μέσα στο παιχνίδι και θα το γυρίσουμε!

 

Spiros Liolis

Advertisements