About Truth

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Πρόσφατα, μια φωτογραφία πέρασε μπροστά από τα μάτια μου στην οποία διακρίνεται ένα εκτελεστικό απόσπασμα αποτελούμενο από πέντε στρατιώτες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και με υψωμένα τα όπλα σημαδεύουν ένα κορίτσι στημένο με την πλάτη στον τοίχο και δεμένα τα μάτια. Οι στρατιώτες έχουν γυρισμένη την πλάτη στην οποία διακρίνει κανείς τα ονόματα των ειδησεογραφικών μέσων Bild, CNN, NBC, mtv και το κορίτσι που σημαδεύουν έχει κρεμασμένο από το λαιμό μια ταμπέλα που γράφει Truth.

Θα αποφύγω να σχολιάσω το ότι και τα πέντε ειδησεογραφικά μέσα προέρχονται από χώρες της δύσης και κανένα από χώρες που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του κόσμου τούτου (εκεί, μάλλον, την αλήθεια την έχουν άγαλμα), διότι δεν θέλω να μπω σε τέτοια αντιπαράθεση.

Θα σταθώ στο ότι η φωτογραφία αυτή είναι μια πολιτική άποψη η οποία χαρακτηρίζει την εποχή μας. Ό,τι δοξάσαμε τα χρόνια που πέρασαν σήμερα το μισούμε, διότι, κατά την άποψή μας, μας πρόδωσαν. Η ευμάρεια και η ασφάλεια που απολαμβάναμε δεν είναι πλέον δυνατή και κάποιος πρέπει να φταίει γι’ αυτό. Ποιος; Αυτοί που μέχρι χθες μας την προσφέρανε. Πολιτικά κόμματα και ενημερωτικά μέσα που μέχρι χθες δοξάζαμε σήμερα τα μισούμε, ή, μας έμαθαν να τα μισούμε, είναι της μόδας βρε παιδί μου. Περνάει.

Όσοι πολίτες, έτσι ανέξοδα ταυτίζονται με τέτοιου είδους «αθώες» φωτογραφίες (που δήθεν υπηρετούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αλήθεια), έχουν σκεφτεί με ποια πολιτική συντάσσονται και τους εκφραστές της; Με ποιους εν τέλει μοιάζουν;

Στην Ελλάδα, είναι εύκολο να δει κανείς ποιοι αμφισβήτησαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης (βλ. βοθροκάναλα) και το αποτέλεσμα που αυτό είχε. Εκτός εάν τα καινούργια που πήγαν να δημιουργηθούν ξεχείλιζαν αγνότητα.  Δείτε σήμερα ποιός πολιτικός διώκει δημοσιογράφο (εννοείται κακού, «συστημικού» μέσου ενημέρωσης) επειδή εξέφρασε πολιτική άποψη για το πρόσωπό του. Στη Βρετανία το κίνημα του Brexit, πέραν των ρατσιστικών συνθημάτων, στηρίχθηκε επίσης, στην αμφισβήτηση των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, η Λεπέν στη Γαλλία και ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, όλοι τους στήριξαν μεγάλο μέρος της καμπάνιας τους στα μέσα ενημέρωσης που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξή του, λίγο πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγόρησε δημοσιογράφο του CNN και το ίδιο το κανάλι ως διασπορείς ψευδών ειδήσεων.

Όλο το αφάν γκατέ της παγκόσμιας «δημοκρατίας», καταδικάζει τα μέσα της διαπλοκής και στηρίζει τα κάθε εθνικόητας –exit (Brexit, Grexit κ.λπ.). Από πίσω, συντασσόμενο σε αυτόν τον αγώνα, πολίτες. Όχι ανεύθυνοι για ό,τι υιοθετούν. Κουβαλά ευθύνες η δημοκρατία.

Τα μέσα ενημέρωσης που αναφέρονται στη φωτογραφία που περιέγραψα έχουν να επιδείξουν μελανές, αλλά και φωτεινές σελίδες, όπως και κάθε  άλλο μέσο ενημέρωσης στον κόσμο. Αλίμονο εάν υποστηρίζαμε πως υπάρχει μοναδική αλήθεια και άγιος πολιτικός, αλίμονο όμως και αν δίναμε απλοϊκές ερμηνείες στα προβλήματα του σημερινού πολύπλοκου κόσμου, του στυλ, για ό,τι συμβαίνει φταίνε 5 μέσα ενημέρωσης και 10 πολιτικοί. Τέτοιου είδους επιφανειακή αντιμετώπιση των δύσκολων προβλημάτων, το μόνο που βολεύει είναι την οκνηρία του εγκεφάλου μας.

Δηλαδή, εάν σιωπήσει το BBC, ή, τώρα που σιώπησε το MEGA και το ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε στο 5%, έχουμε αληθινή ενημέρωση και πιο ισχυρούς θεσμούς; Ελάτε τώρα…

Ας μη γελιόμαστε. Απόψεις τέτοιου είδους, όπως και της φωτογραφίας όπου τα πέντε κανάλια πυροβολούν την αλήθεια, οι οποίες, τάχα μου, προβάλουν τον μεγάλο αγώνα για την αλήθεια, όχι αποδεικνύοντας, ή, αναδεικνύοντάς την, αλλά καταδικάζοντας όποιον λέει κάτι διαφορετικό, κατασκευάζοντας εχθρούς, είναι ο φερετζές του ολοκληρωτισμού που κατασκευάζει φανατικούς οπαδούς και που φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά.

Το Ζιζάνιο.

 

Advertisements