FACEBOOK TRIBES VER 1.2

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 
Ένα πόνημα που πραγματεύεται την socialmedιακή μας συμπεριφορά .
Η μεγάλη πλειοψηφία  όσων λίγων πλέον  , δεν έχουν social δικτύωση και το κατηγορούν , συμμετέχουν ενθέρμως σε συζητήσεις θεμάτων προερχόμενες από αυτό.. ΑΛΛΑ δεν έχουν.
Μεγάλη ευτυχώς για όλους μας , μερίδα χρηστών , ξοδεύουν facebookικο χρόνο , ψάχνοντας φίλους που τους «λένε» κάτι οι αναρτήσεις τους, σχολιάζουν όταν γνωρίζουν τι λένε , χωρίς υστερόβουλες σκέψεις , κρατάν την μπάλα χαμηλά, και βρίσκουν θετικά και αρνητικά σε ίση αναλογία

Αλφαβητάριο του facebook η αλλιώς οι  επαγγελματίες του είδους :

α)»Επαγγελματίας diva” . Αρσενική η θηλυκή ,  με 5.000 ακόλουθους , έχει  καταλάβει θέση πνευματικού ηγέτη , σιγουράκια 3.345.897 likes ανά ανάρτηση . Βάζει απλά emoticon θλιμμένο = 176 likes , τραγούδι = 367 likes, κείμενο απλό =1383 likes, κείμενο special = 35789 likes..και αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό,  αλλά ο καθρέφτης τους , τους λέει κάθε μέρα ότι είναι οι ομορφότεροι, εξυπνότεροι και έτσι με κρυφή συμφωνία με τον ζάκερμπεργκ έχουν καταργήσει το κουμπί του δικού τους like , σε οποιονδήποτε άλλο. Η υπόνοια έστω και απειροελάχιστης αμφισβήτησης της μεγαλοσύνης τους , θα σε στείλει στα έγκατα της μόρντορ με ένα ελαφρύ ανασήκωμα του φρυδιού τους..
α+)Σε συνέχεια του «α’ υπάρχει και ο «Επαγγελματίας  ακόλουθος” που χωρίζεται σε κρυφό και φανερό. Ο κρυφός ακολουθεί σαν υπνωτισμένος τον μέντορά του πατώντας like ακόμα και σε κενή ανάρτηση, και ο φανερός πάντα με φόβο θεού , του ηγεμόνα του, σχολιάζει με μέτρο (καιροφυλακτούν και διαγραφές) και κάπου  κάπου , όταν  νιώθει τολμηρός ψελλίζει  με τακτ κάποια αντίθετη γνώμη που μετά ως συνήθως την σβήνει …

β)”Επαγγελματίας Στέφανος Χίος -” .  Μεγάλη μερίδα ανδρών κυρίως , διάγουν βίο doctor  jekyll – mr hyde αφού στα inbox αμέριμνων κορασίδων εμφανίζουν αλλότρια συμπεριφορά από ότι στους τοίχους τους. Το ίδιο φαινόμενο κλιμακώνεται και  πέραν του αισθηματικού. Διχασμένες προσωπικότητες , κυκλοφορούν βιαίως  σε  άλλα  προφίλ  και συμπεριφέρνονται τουλάχιστον σαν τον Χίο χωρίς την φαρμακευτική του αγωγή ενώ στο προφίλ τους με την ευγένεια του Ζαμπούνη.

γ)”Επαγγελματίας έφηβη κορασίδα” . Μια μερίδα ανδρών και γυναικών έλκονται από παραπλανητικά προφίλ (όπου Φώτο προφίλ είναι ημιάγνωστο celebrity η μοντέλο καταλόγου πωλήσεων  ,  και ακολουθούν αυτόν-αυτήν μέχρι να ανακαλύψουν θαμμένη κάπου  στις αναρτήσεις , την  πραγματική μουτσούνα του κατέχοντα  και να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Μέχρι την αποκάλυψη , τον αντιμετωπίζουν με την θαλπωρή που απολαμβάνει μικρό λυπημένο κουταβάκι.δ)”Επαγγελματίας Μήτσος ο αχτύπητος ”. Μικρότερη αλλά εξίσου υπολογίσιμη μερίδα είναι εκείνοι οι επίδοξοι κλαρινογαμπροί η και καψερονύφες που εκστασιασμένοι από την αποδοχή τους από real  διάσημους , πατάνε like at least (το φλερτ του παράνομου) η απαντούν «έξυπνα σε κάθε ‘ παπαριτσα» λες και η scarlett johansson σκέφτεται 3 το πρωί , ώρα hollywood… -να πάω πρώτα με τον mitsos kokkinia που πάτησε thumbs up η με τον vaggo hot που έβαλε χορευτικό εμοτικον , η τον anaximandros , που έβαλε κάτω από ανάρτηση , φιλοσοφία που ξεπατίκωσε από ημερολόγιο τοίχου..

ε)»Επαγγελματίας vitual dj” , κατέχει «αποκλειστική» δισκοθήκη και μεταλαμπαδεύει τις αποκλειστικές γνώσεις του κάθε στιγμή .  Πεθαίνει κάποιος= τραγούδι ,ξεγεννάει αγελάδα= τραγούδι, πριν τον ύπνο= τραγούδι, επανάσταση στον ισημερινό= τραγούδι, δια πάσαν νόσον και πάσαν μ@λ@κι@ τραγούδι, μόνο που αυτήν την “αποκλειστική” δισκοθήκη την λένε you tube και google και την έχουμε και εμείς.

ζ) «Επαγγελματίας χιουμορίστας» ξέρει όλες τις χιουμοριστικές σελίδες, ομάδες , στικακια και ανεβάζει ασταμάτητα , funny cats , fails , τούμπες , πρωί μεσημέρι βράδυ , τόσο που λες,  δώσε και σε  μένα από ότι πίνεις να ξεχάσω τον ενφια.

η) «Επαγγελματίας πολιτικοκοινωνικός αναλυτής» διαβασμένος , πολιτικοποιημένος , Ρηγάς πιθανόν στα νιάτα του , παίζει τον Μαρξ και τον Μπακούνιν στα δάχτυλα , αλλά έχει εντρυφήσει και σε άλλες κοσμοθεωρίες και ότι του λείπει, το googlaρει κρυφά  μην πετάξει και καμιά κοτσάνα και τα κείμενα του σεντόνια, γεμάτα  με σχολιασμούς που δέχεται μόνο από ισάξιους του είδους του. (δεν υπάρχουν βέβαια)  Εικόνα προφίλ= απόφθεγμα του Ένγκελς.

θ) «Επαγγελματίας οικολόγος  βιγκαν ευαισθητοποιημένος». Εικόνα προφίλ το νέο μότο της Peta ανεβάζει μόνο οικολογικά μηνύματα , κατακεραυνώνει-μπλοκάρει-καταγγέλλει-κάνει voodoo ,  σε οποιονδήποτε δεν τρώει μόνο πράσινη σαλάτα , οδηγεί μονόκυκλο , δεν δέχεται γλωσσόφυλλο από λυσσασμένο πίτμπουλ και δεν ανακυκλώνει το ανοιχτήρι από τα κουτάκια αναψυκτικών.

ι) » Επαγγελματίας κομματόσκυλο» με εσανς βαριές πολιτικές γνωριμίες απλά  έτσι γιατί γουστάρει. Φώτο προφίλ αγκαλιά με τον αρχηγό αλλά όταν σφίξουν οι κωλοι για ξεκάρφωμα αλλαγή με blurry το σύμβολο του κόμματος .Τζιχαντιστης , αποκεφαλίζει με το πληκτρολόγιο του ,  κάθε αντίθετη γνώμη επειδή “εμείς τα κάναμε πάντα όλα σωστά και εσείς τα κάνετε πάντα όλα λάθος” . Παρακλάδια της συνομοταξίας  ,είναι και η ‘κρυφή’ εκδοχή του που κάνει ακριβώς τα ίδια αλλά πετάει που και που καμιά light αυτοκριτική έτσι για το ξεκάρφωμα ασουμε και οι πετάμενοι σαν τρίχα από το ζυμάρι αντάρτες , που ενώ αυτοί σκίζονταν για το κόμμα , αυτό τους πέταξε και από τότε για ότι κακό γίνεται στον πλανήτη θα” φταίνε πάντα αυτά τα αχάριστα τομάρια .”

κ) “Επαγγελματίας Politically correct”  Η ματαιοδοξία είναι στην φύση του ανθρώπου και όλοι προσπαθούμε για την καλύτερη δυνατή εικόνα μας  σε όλα τα επίπεδα . Και έτσι ξεκινώντας από την  Φώτο προφίλ ,  επιλέγει η από την βάφτιση του  , η από κορνίζα  όπου φοράει τα καλά του και πέτυχε και το μαλλί , αλλά φαίνεται το φλας από το κινητό και η γυαλάδα από το τζάμι της κορνίζας και όταν συναντηθείτε εκτός fb είναι αδύνατον να αναγνωριστεί. Η “ορθή” συμπεριφορά αφορά βεβαίως την διαδικτυακή κίνηση του,  που είναι σχεδόν  σκακιστική ,  αφού αποφεύγει εντέχνως τις κακοτοπιές για  να μην έρθει ποτέ και  παντού  σε  σύγκρουση με κανέναν. Παρακλάδι της συνομοταξίας είναι ο σκληρός  “Επαγγελματίας ανθρώπινος κορέκτορας”. Ανεβάζεις θλιμμένο πόστ για το σκυλάκι σου ,που μόλις έχασες , τσουπ θα πεταχτεί να γράψει κάτι που έκανες λάθος για την μακροημέρευση της συγκεκριμένης  ράτσας.. ΓΙΑΤΙ?? Γιατί ο ανθρώπινος κορέκτορας δεν έχει συναισθήματα μπλιπ μπλιπ μπλιπ..

λ) “Επαγγελματίας αόρατος”  Τον συναντάς παντού , μα εντελώς παντού ,  πάντα με την μορφή Like και ποτέ σχολίου. Σε προφίλ γνωστών, φίλων, ξένων, Ελλήνων ,πρωί, μεσημέρι ,βράδυ, όποιο σχόλιο να σηκώσεις το Like του θα βρεις από κάτω . Η κακιά εκδοχή του,  είναι ο “Επαγγελματίας σκρηνσοτάκιας”.  Τα αρχεία της nsa μοιάζουν commodore 64 μπροστά στα δικά του. Είναι η αράχνη του διαδικτύου , τροφοδοτεί με σκρήνσοτ και τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές , που είναι  αλληλομπλοκαρισμένες και απολαμβάνει την εξέλιξη της διαμάχης . Είναι παντού δίπλα σου , να τώρα διαβάζει αυτό το κείμενο και το σκρηνσοτάρει. (κοίτα πίσω από την οθόνη σου ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. )
Ο big brother του fb , έχει ως συνήθως Φώτο προφίλ  ειδυλλιακό η fiction  τοπίο

μ) “Επαγγελματίας άκυρο χειροκρότημα ” , έχει το μαγικό χάρισμα  οι σχολιασμοί του να είναι πάντα ΜΑ ΠΑΝΤΑ , εντελώς τελείως άσχετοι με τις αναρτήσεις που ενθέρμως σχολιάζει.
Το ποστ μιλάει για την σύγχρονη μετανάστευση   αυτός θα σημειολογήσει  με αναγωγές στην   μονσαντο και στα μεταλλαγμένα προϊόντα ,  στην καλύτερη των περιπτώσεων.

ν) “Επαγγελματίας ντοριαν γκρευ ” , πούλησε την facebookικη ψυχή του στον διάβολο του  like αφού όλο του  το είναι ,  περιστρέφεται  γύρω από την απόλυτη ομορφιά του . Με άριστες γνώσεις  , selfies ,  instagram,  Photoshop (όχι ότι το χρειάζεται) και πόζες που ο σπαλιαρας και η καρντασιαν  ωχριούν  μπροστά του. Εξοπλισμός σελφοκόνταρο που φτάνει στην στρατόσφαιρα και φακοί carl zeiss 750 mp.
Φώτο προφίλ ?  ΟΥΑΟΥ !!!!!!!

ξ) “Επαγγελματίας ξερόλας ” εκφέρει “τεκμηριωμένη άποψη ” για το νέο σωματίδιο στο CERN , για την επίδραση του ιμπρεσιονισμού  εξπρεσιονισμού στην τέχνη στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά και γιατί όταν βάζει γκολ ο Ράμσεϊ κάποιος celebrity τα τινάζει. Έχει Φώτο  προφίλ , ασπρόμαυρη με το χέρι στο πηγούνι η στο μέτωπο και φόντο  ψαγμένο φιλοσοφικό απόφθεγμα και στην “κανονική” του ζωή είναι ταξιτζής η ο Λαζόπουλος

ο) “Επαγγελματίας  ανάθεμας ” έχει να πει μια “κακή”  κουβέντα για τον καθένα , ανεξάρτητα το topic την ώρα, μέρα και στιγμή (στο απυρόβλητο κανένας ). Με μαεστρία χαμαιλέοντα  βρίζει τους φιλελεδες σε επίκαιρο Post και σε σχολιασμούς από κάτω βρίζει , και τους ψεκασμένους και τους αναρχοαπλυτους και τα κομμούνια και τους πασοκτζηδες και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και . Υπάρχει και η εκδοχή” Επαγγελματίας DIVA ανάθεμας.”
Διαβασμένος , ξέρει ότι το antimainstream , πουλά σαν φρέσκο καρβέλι , όποτε θα κριτικάρει οτιδήποτε θα του χαρίσει την απολυτή ηδονή , του LIKE και της κοινοποίησης .
Κατηγορεί την αντιπολίτευση παρόλο του ότι είναι δεξιός , όσους κατηγορούν τον Καμίνη για την ρόδα και όσους την λένε στους άθεους που τρώνε μπριζόλες την μεγάλη Παρασκευή . Βέβαια σε χρόνο dt θα ανεβάσει αντίθετο ποστ-φιλοσοφία μόλις κάτι από τα παραπάνω γίνει mainstream.

π) “Επαγγελματίας  αγκαλίτσας   ” το αντίθετο του ανάθεμα έχει να πει μια “καλή” κουβέντα για ότι πετάει- κολυμπάει- περπατάει , έχει κατεβάσει όλα τα γλυκούλικα emoticons και με ένα μαγικό τρόπο έχει σβήσει μέσα από αυτά κάθε ένα αρνητικό.
Επιβραβεύει τα πάντα με thumbs up , σκυλάκια που δαγκώνουν καρδούλες ,  δεν υπάρχουν για αυτόν κακές ειδήσεις , δεν υπάρχουν κακοί άνθρωποι  , συμμετέχει ένθερμα σε girl talking αψηφώντας τον κίνδυνο της πίσσας και πούπουλα και έχει Φώτο προφίλ τι άλλο ? ένα κουταβάκι με γερμένο στα πλάγια το κεφάλι .

ρ) “Επαγγελματίας  Μπακογιαννοπουλος  ” υποκατηγορία του ξερόλα ξέρει τα πάντα για κάθε μορφή τέχνης από την αναγεννησιακή  μουσική , τον ιταλικό νεορεαλισμό μέχρι  τι νότες  βγάζει  ο Aeolus και εν γένει  η ιντερνετικη φρασεολογία του  είναι ευκολονόητη :   μία νέα αφηγημένη δημιουργική μηδενιστική πλημμύρα καταπίεσε την τέχνη και  αυτή την   παραδοσιακή καλαισθησία από τους προϊστορικούς χρόνους ακόμα, με την σειρά της  την  υψηλή καλλιέργεια, την  φυσιοκρατία, την  συμμετρία, την  αυτοδιάθεση και την  θελκτικότητα  τι είπες τώρα??.

σ) “Επαγγελματίας απαλλοτριωτής ” κινείτε χαλαρά στον κυβερνοχώρο με μόνα όπλα , την παντοδύναμη κοινοποίηση , το like και το crop , ίσως ο ποιο χαλαρός παίκτης του fb απολαμβάνει τους κόπους των άλλων και δρέπει ξεκούραστα likes. Κλέβει τα πάντα και κοινοποιεί κάνοντας crop ώστε να κρύβει τον πραγματικό ιδιοκτήτη του post με την ίδια χάρη που κινείται χορευτής.

τ) “Επαγγελματίας κολλημένος”  ” υπερκαλύπτει” και άλλες συνομοταξίες είναι ο ορισμός του “τοχω τάμα ” και τίποτα άλλο. Όλο του το είναι,  αφορά μόνο ΕΝΑ θέμα, αθλητισμός ,πολιτικά, οικολογία ,Life style,εξαντλούνται θεματολογικα με απαραίτητη την δική του πινελιά ,με αναρτήσεις σχολιασμούς  και φυσικά photos  σε κάθε δυνατή στάση . ΠΧ Ο “Επαγγελματίας κολλημένος πολιτικά”,  xθες βράδυ που μετρούσαμε όλοι αντίστροφα την αλλαγή του χρόνου , αυτός έλεγε ….742 ημέρες συριζα στην εξουσία , 741 ημέρες 740 ημέρες…  Φώτο προφίλ (και γενικά)  rappel στην κ2 στο καρακορουμ (αφού είναι master των extreme sports)

υ) “Επαγγελματίας μαγαζάτορας  ” έχει τα social Μύδια  υποκατάστημα της  πάσης φύσεως  επιχείρησης  του , άλλες φορές  διακριτικά οπότε οκ  και άλλες φορές κανονικό e-shop αφού την σήμερον ημέρα  ποιος έχει βαλάντιο για ιστοσελίδα . Ο διακριτικός  ανεβάζει θεατραλε φωτογραφήσεις – διαφημίσεις   τύπου down town  με μοντέλα τον ίδιο και την υπόλοιπη οικογένεια – φίλους  . Ο “έμπορας”,  κανονικό πάγκο λαϊκής , με τιμές και on line παζάρια .   Φώτο προφίλ τι άλλο ?? το “μαγαζί”  η  κλαρινογαμπρέζικη  photoshopιά  αν πρόκειται για καλλιτέχνη – πολιτικό.

φ) “Επαγγελματίας πιονέρος” είναι  μια mega υπερκατηγορια  από μόνη της  , ο δημιουργός ομάδας , κίνησης ,  e-θρησκείας  , blog , βρίσκει διέξοδο για την εγωκεντρική κοσμοθεωρία του  και τρέφεται  από μέλη – θαυμαστές – ακολούθους που εντέχνως σαλαγά  ενίοτε .  Καθημερινή τροφοδοσία  της  σελίδας με ορυμαγδό δολώματα  αναρτήσεων με συχνότητα 3 ανά μιλισεκόντ .

χ)”Επαγγελματίας Σταλεγάκης”. Βασικά είναι μια hyper κατηγορία από μόνος του ,όπως και η επόμενη ,  που συνδυάζει πολλές  από τις  παραπάνω . Έχει ως συνήθως καλό ακαδημαϊκό background και αυτό επιτείνει την κατάρα του  , αφού ο πλούτος γνώσεων του , δεν μπορεί να βρει ομαλή διέξοδο και backfires στην ήδη ταλαίπωρη ψυχοσύνθεση του . Ο Σταλεγάκης είναι «ένα βήμα παραπέρα » αφού καύσιμο στην καταραμένη υπερδύναμη του , είναι η «μεταμέλεια» μέχρι αυτοκτονίας του θύματος του .
Θα σου θυμίσει με ακρίβεια δευτερόλεπτου της ώρας , την μαύρη εκείνη στιγμή που ενώ εκείνος  κατέθεσε την αυτονόητη μοναδική  αλήθεια του , εσύ τόλμησες να κάνεις την υπέρβαση σου-απόδραση από την κουβέντα   και διαψεύστηκες στο τέλος  χαρίζοντας του ένα ακόμα μεγαλόπρεπο … ΣΤΑ ΕΛΕΓΑ ΕΓΩ!!!!!!

ψ)”Επαγγελματίας Ναιμεναλλάκης”. Μια εξίσου πανίσχυρη MEGA κατηγορία  διαδικτυακού  τυραννίσκου  , έχει υποστεί γονιδιακή μετάλλαξη σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο εργαστήριο γενετικής με το γονίδιο του Προκρούστη και με υποβόσκουσα διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας . Ο τρομερός αυτός θηρευτής αναζητεί  τα θηράματα του  κυρίως σε Posts άλλων , αφού ο «προβληματικός» ψυχισμός του , θα αναδείκνυε την εσωτερική αέναη μάχη του  και το ίδιο το post του,  θα αυτοαναιρούνταν στην στιγμή. Χαρακτηριστικός διάλογος :
-Ζέστη και άπνοια σήμερα ε?..
-Αυτό δεν είναι ζέστη είναι συγκέντρωση υγρασίας , μεταφερόμενες θερμές αέριες μάζες από την Αφρική και γενικότερα τα αποτελέσματα του φαινόμενου του θερμοκηπίου..
-Έχεις δίκιο ρε συ τον γ@μησαμε τον πλανήτη …
-ΑΠΟ την άλλη διάβασα μια μελέτη που λέει ότι δεν είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας αλλά «κύκλοι» που κάνει το παγκόσμιο κλίμα ..
Και ο διάλογος συνεχίζεται ατελείωτος , με  καταγεγραμμένες 3.567.693.695.148 σελίδες διαλόγου μέχρι που το υπνωτισμένο ,πιασμένο στον ιστό του σαν μαγεμένο θύμα του , καταλήγει  ένας σκελετός μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ..

ω)”Επαγγελματιας Τελευταιολογάκης”. Τιμά τον ένδοξο τίτλο του κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη . Έχει την νορμάλ επιθετική βερσιόν , όπου διαφωνεί μέχρι τέλους προσδοκώντας από την υπνηλία η την κράμπα στα δάχτυλα να ακινητοποιήσει το θύμα του , την ευγενική που συμφωνεί με όλα διπλωματικά ,  φτάνει να έχει αυτός το τελευταίο “οκ φίλε καληνύχτα” και την stealth , που περιμένει να κλείσεις εσύ το ποστ,  να πας για ύπνο,  να βάλει ξυπνητήρι 3 η ώρα τα χαράματα ,  για να πατήσει χεράκι η ανάλογο εμότικον τελευταίος.

“Η ψυχολογία του Like ” είναι μια σύνθετη  έννοια , αφού κατά κάποιο τρόπο αθροίζει όλα τα παραπάνω και δείχνει με μια ματιά τον ψυχισμό του καθενός και  χαρακτηρίζει τις επιλογές μας .Μπορεί να σημαίνει το διάβασα , μου αρέσει , δείχνω την παρουσία μου , σε φλερτάρω , είδα ότι μου έκλεψες . Όλοι σχεδόν οι παραπάνω “φανταστικοί ” χαρακτήρες υπάρχουν σε όλους μέσα μας απλά η ποσοτική αναλογία διαφέρει . Τα social media είναι το νέο εφηβικό παρτυ , η πλατεία του χωριού , η ξεκούραστη “καφετερία” , το κρεβάτι του ψυχαναλυτή , η εκκλησία,  η,  η οικογένεια και η παρέα για κάποιους άλλους . Δεν τίθεται  θέμα κατάπτωσης της κοινωνίας αλλά φυσικής  εξέλιξης της ,  που ο καθένας τοποθετείτε σε αυτήν πολύ πιο “αταξικά”  από ότι στην πραγματική και αυτό είναι μια λύτρωση  και στον βαθμό που ανάμεσα σε όλους αυτούς τους ρόλους  , υπάρχει ισορροπία , υπάρχει και ισορροπία μέσα μας.
Αυτά  facebookika αδέρφια .

Καλή χρονιά αγαπητοί νέοι και παλιοί φίλοι μου, τα ξαναλέμε στους 1500 friends  (ocd)

Giannis Papastergiou

Advertisements