Το παραπάνω κείμενο αφιερώνεται στον κ. Κουμουτσάκο

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

Οι περίπου δηλώσεις των κ.κ. Παρασκευόπουλου και Μπαλαούρα, ακολουθούμενες από τις περίπου διαψεύσεις-επεξηγήσεις-διορθώσεις τους είναι δύο ακόμη που προστίθενται σε μια μεγάλη σειρά παρόμοιων, περίπου δηλώσεων των στελεχών της εθνοσωτηρίου που ειπώθηκαν στο παρελθόν. Θέλετε η δήλωση, πάλι του κ. Μπαλαούρα, για τη 17Ν και την ανθρωπιστική της συμβολή στην τιμωρία των κακών;

Θέλετε οι «αποκαλυπτικές» δηλώσεις και οι συνεντεύξεις του Γιάνη Βαρουφάκη, με πιο πρόσφατες αυτές για το ρόλο των Ευρωπαίων στα τελευταία της διακυβέρνησης Σαμαρά; Θέλετε οι δηλώσεις Τσίπρα για τους κεφαλαιακούς ελέγχους το καλοκαίρι του 2015 τους οποίους μας επέβαλαν οι κακοί εταίροι; Θέλετε οι δηλώσεις του περήφανου δραχμιστή και αντρειωμένου ενάντια στην καπιταλιστική ΕΕ μαχητή κ. Λεουτσάκου για τον οποίο πρόσφατα μάθαμε ότι εργάζεται στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, στο οποίο δουλεύει παράλληλα και η θυγατέρα του; Η λίστα είναι μακρά. Χωρίς καν να αναφέρουμε την ίδια την ανακολουθία μεταξύ μνημονιοσχίστη και εντίμου συμβιβαζομένου, κόφτη και δότη, Σταν και Όλι, Άμποτ και Κωστέλλο, Αστερίξ και Οβελίξ (συμπληρώστε κατά το δοκούν με το δικό σας αγαπημένο κόμικ) κλπ. Δίπολα (ή και διπολικές διαταραχές, αν προτιμάτε) συμπληρωματικά και επικαλυπτόμενα, τουτέστιν.

Και εκτιμώ ότι, για όσο καιρό αντέξουν, τέτοιες ανακολουθίες θα βρίσκονται καθημερινά στο μενού του περίπου δημοσίου λόγου των ανθρώπων αυτών που, ξεκάθαρα πια, έχουν αναγάγει τον εμπαιγμό της στοιχειώδους ανθρώπινης νοημοσύνης σε επίπεδα ακατανόητου σιβυλλικού χρησμού. Θεωρώ πως, από ένα σημείο και μετά, κάθε απόπειρα εντοπισμού των ανακολουθιών τους δεν έχει κάποιο νόημα. Αφενός διότι θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, γνωρίζοντας ότι συνιστά μια επιτυχημένη τακτική εξοργισμού κάθε υγιώς σκεπτόμενου ανθρώπου που θα μπει στην ολέθρια λογική του διαλόγου μαζί τους, αφετέρου γιατί το μοτίβο αυτό παρέχει και ακόμα μία, χρήσιμη υπηρεσία: αυτήν του αποπροσανατολισμού από την προσοχή μας σε θέματα αρκούντως σημαντικότερα, όπως φερ’ ειπείν την αποδοχή πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2018 και μετά, οπότε επίσημα πλέον ενεργοποιείται ο ονομαστός «κόφτης», την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλα φιλεργατικά.

Το μόνο σίγουρο είναι πως, σε κάθε περίπτωση, κάθε απόπειρα διαλόγου με όλους τους παραπάνω καθώς και με τα αεροψεκαστικά που χατζηαβάτικα τους συνοδεύουν, είναι μάταιη και φύσει και θέσει καταδικασμένη σε παταγώδη αποτυχία. Η έλλειψη λογικής αλληλουχίας, η ασυναρτησία, η βαθύτατη αμορφωσιά, οι λοιδωρίες και ο αποπροσανατολισμός καθιστούν αδύνατη την εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των κινήσεων της εθνοσωτηρίου. Από μακριά και από ψηλές θέσεις, ει δυνατόν, παρακολουθεί κανείς καλύτερα τα ακροβατικά του τσίρκου. Το ιδανικότερο δε, θα ήταν η σιωπή ή, ακόμα καλύτερα, τακτικές τύπου Κεγκέρογλου (βλ. τη συζήτηση με το λεβέντη κ. Παπαχριστόπουλο στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega», την μάλλον μοναδική στιγμή πραγματικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης τα τελευταία δύο χρόνια).

Τα παραπάνω γράφονται με την πλήρη προσωπική πεποίθηση ότι το ζήτημα της σύγκλισης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ θα ξεχαστεί σύντομα. Για όσους περήφανα φέρουν το brand name του «αριστερού» στη χώρα μας και στηρίζουν ως σύντροφοι και του Πάνου Καμμένου (μεταξύ άλλων) εύκολα δικαιολογούνται τα παραπάνω ως δυσκολίες στο δρόμο προς το σοσιαλισμό. Μέχρι που, κάποια στιγμή, τα τέρατα του ολοκληρωτισμού σπάνε το γυαλί του καθρέφτη και γίνονται ένα με τα ανδρείκελά του που τα χαζεύουν εκστασιασμένα από απόσταση.

Κάθε φορά που ο Ρωμαίος βασιλιάς απέρριπτε τα βιβλία των χρησμών που ήθελε να του πουλήσει η (εδώ σοφή) Σίβυλλα, αυτή έκαιγε από ένα, ανεβάζοντας την τιμή στα εναπομείναντα. Εμείς πάλι, λεφτά δεν έχουμε και το διάβασμα δεν είναι το asset (sic) μας εδώ και καιρό.

Το παραπάνω κείμενο αφιερώνεται στον κ. Κουμουτσάκο, ο οποίος, σε μια σπάνια κρίση πολιτικής εμβρίθειας, απεκάλεσε τους συντελεστές της σελίδας μας «χρυσαυγίτες του καναπέ». Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα πολιτευτεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

Ο Παλαιοπασόκος

Advertisements