Καλό κατευόδιο, Κωστή Στεφανόπουλε

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

Σε μια χώρα που βάζει τον πολιτικό πήχη τόσο χαμηλά, η απάντηση «είναι έντιμος» φαντάζει ως κάτι παραπάνω κι από αρκετή όταν ρωτάς κάποιον γιατί εκτιμά έναν πολιτικό.
Ο Κ. Στεφανόπουλος ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα της παροιμίας «τα στερνά τιμούν τα πρώτα», έστω κι αν τα πρώτα δεν ήταν πάντοτε πρώτης ποιότητας. Γιατί, καλές οι αγιογραφίες και τα επαινετικά λόγια, αλλά όταν μιλάς για έναν πολιτικό πρέπει να θυμάσαι κυρίως τις πράξεις και τις επιλογές του. Και αυτές δεν ήταν πάντοτε επιτυχημένες, μιας και συμπεριλαμβάνουν έναν ανεκδιήγητο Κατσίκη -μοναδικό βουλευτή της Δηανά (και μια «μίζερη επανεκλογή Καραμανλή» με την ψήφο του) και ένα «φέρτε μου έναν νεκρό από το νέφος» που ξεστόμισε ως υπουργός υγείας.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η πολιτική ιστορία του Κ. Στεφανόπουλου σημαδεύτηκε από πολλές ήττες: διεκδίκησε επανειλημμένα την προεδρία του κόμματός του αλλά πάντα τη θέση την έπαιρνε κάποιος άλλος. Ίδρυσε δικό του κόμμα, αλλά κι αυτό διαλύθηκε όταν δεν κατάφερε να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Ωστόσο η προεδρική του θητεία ήταν υποδειγματική -αν και τα καθήκοντα ενός ΠτΔ δεν επιτρέπουν ριζικές παρεμβάσεις στα τεκατινομενα του τόπου. Εντέλει η παιδεία, η αστική ευγένεια, η ευφράδεια, ο λιτός του βίος, η προσωπική και οικογενειακή του αξιοπρέπεια και όλα τα ανάλογα προσόντα ενός συντηρητικού (με την καλή έννοια) ανθρώπου είναι αυτά που μένουν και πρέπει να μείνουν εντυπωμένα στη μνήμη μας. Όσο για την ομιλία του στο επίσημο γεύμα με τον Κλίντον είναι όντως ένα θαυμαστό κείμενο που θα μείνει στην ιστορία, μολονότι θα έπρεπε να είχε εκφωνηθεί αλλού.

Εν ολίγοις, δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που η τελική τους απολογία να είναι τόσο ανώδυνη, ανεπαίσχυντη, ειρηνική. Ίσως ο Κωστής Στεφανόπουλος ευτύχησε να θητεύσει παράλληλα με συγκεκριμένους πρωθυπουργούς και να μην του έτυχαν μεγάλες φουρτούνες. Αν και πολιτική δεν γίνεται με τα what ifs, είναι αναπόφευκτο να αναρωτιόμαστε τι θα γινόταν αν ήταν στη θέση του σημερινού ΠτΔ. Κάτι μου λέει πως θα τα κατάφερνε πολύ καλύτερα -(ή, το πιθανότερο, δεν θα ήταν ποτέ στη θέση του σημερινού ΠτΔ…)

Καλό κατευόδιο, Κωστή Στεφανόπουλε.

 

Ρηγούλα Γεωργιάδου

 

Advertisements