Τα οξυμμένα αντανακλαστικά του Κυριάκου

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

Την ώρα που παρακολουθούμε την κομμουνιστική* κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί με φανερή αδυναμία και εκνευρισμό να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της Ολομελείας του ΣτΕ για τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά με ανακοινώσεις που θυμίζουν το καθεστώς- πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ του τραμβαγιέρη της Βενεζουέλας, παρακολουθούμε με προσοχή και -γιατί όχι, με χαρά- τις ανακοινώσεις τόσο του Ευάγγελου Βενιζέλου όσο και του Κυριακού Μητσοτάκη.

Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στον δεύτερο καθώς για τον πρώτο, πολλά τα δείγματα γραφής ενώ είναι δεδομένο πως πρόκειται για πολιτικό πραγματικά αξίας που πολλές φορές σήκωσε ολομόναχος το βάρος του αντιπολιτευτικού αγώνα ή παλαιότερα, κατά την περίοδο Σαμαρά, της υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, χωρίς καμία βοήθεια ή στήριξη, όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αλλά ούτε κι από το ίδιο του το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν, εξέδωσε μια ανακοίνωση που δεν αρκέστηκε στο σχολιασμό της απόφασης του ΣτΕ. Για την ακρίβεια, με απόλυτη προσήλωση στους θεσμούς, δεν σχολίασε καθόλου την απόφαση καθαυτή. Τόνισε πως είχε επισημάνει στον Αλέξη Τσίπρα πως ο δρόμος που θέλει να οδηγήσει τη χώρα, προκειμένου να δημιουργήσει το καθεστώς του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημοκρατικό πολίτευμα, παρατήρησε, κάτι που βλέπουμε οι περισσότεροι αλλά λίγοι τολμούν να πουν πως, μια κρίση Δημοκρατίας δεν είναι αυτό που χρειάζεται μια χώρα μαστιζόμενη από οικονομική κρίση και φυσικά ζήτησε άμεσα εκλογές ώστε να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει την πατρίδα μας οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. 

Θα πει κανείς βεβαίως, ότι πολύ ωραία είναι όλα αυτά τα αντιπολιτευτικά και ζητώ και μπράβο αλλά τα έχουμε ξανακούσει ουκ ολίγες φορές. Σωστά.

Αυτό όμως που εμφανίζεται για πρώτη φορά κι έχει ίσως κάποια σημασία, βρίσκεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος μιλά και αφού ζητά, όπως αυτονόητα θα έπρεπε αλλά τίποτα δεν είναι αυτονόητο κι αυτό ας μην το ξεχνάμε ποτέ, από τους πολίτες να βρίσκονται σε δημοκρατική εγρήγορση, προχωρά σε μια σύντομη παρουσίαση της δικής του πρότασης  ώστε να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, άμεσα, θεσμικά, έτσι όπως πρέπει. Ξεφεύγει πια από την αντίληψη του «ώριμου φρούτου» που θα πέσει και δεν χρειάζεται προσπάθεια, προβάλλει ένα προφίλ κυβερνητικό, προτείνει, δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει.

Φυσικά, αφελείς δεν είμαστε, ούτε ψηφοφόροι της «Ελπίδας» και ασφαλώς όλα θα κριθούν επί του πεδίου. Αλλά θα ήταν άδικο να μη σημειώσουμε αυτήν την επί τα βελτίω αλλαγή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με την -επιτέλους- επίδειξη γρήγορων αντανακλαστικών από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη κι αν κάποτε, όπως σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Γεωργιάδη, δεν είναι απολύτως εύστοχη.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί στην κομμουνιστική κυβέρνηση εκνευρισμό, διότι όλα τα αυταρχικά καθεστώτα δεν εννοούν τη διάκριση των εξουσιών κι όταν η δικαστική εξουσία, όπως τώρα, αντιστέκεται στις αντιδημοκρατικές αυθαιρεσίες τους, λειτουργούν σπασμωδικά. Χρειάζεται ψυχραιμία, εγρήγορση κι ετοιμότητα. Είναι ευχάριστο που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δείχνει στην παρούσα φάση, να διαθέτει και τα τρία.

*οι περισσότεροι θα χρησιμοποιούσαν τον όρο «φασιστική» αλλά είναι λάθος. Δεν είναι φασίστες, είναι κομμουνιστές. Δηλαδή ακριβώς το ίδιο άθλιοι και επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία με τους φασίστες αλλά όχι φασίστες.

Σουλεϊμάν αλ Κανουνί.