Προοδευτικός και φιλελεύθερος αντικληρικαλισμός

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

Μην μπερδεύεστε από τον πολύ προοδευτικό ή φιλελεύθερο αντικληρικαλισμό, δεν είναι άλλωστε αυτός που σας κάνει «Ευρωπαίους» φίλοι μου.

Δικαίωμά του του Αρχιεπισκόπου να θέλει να έχει γνώμη για τα θρησκευτικά (παρεμπιπτόντως και στην Ιταλία πχ η Ρ/Κ Εκκλησία έχει λόγο, και μάλιστα σαφή αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα), να θέλει υποχρεωτικό εκκλησιασμό, να θέλει κάθε μάθημα να ξεκινά με το «Βασιλεύ Ουράνιε Παράκλητε» και να τελειώνει με το «Ω παίδες ευλογήτε». Και καθόλου κακό η κυβέρνηση, οποιαδήποτε κυβέρνηση να τον δεχτεί, να τον ακούσει να λέει τι γνώμη του και ό,τι άλλο γουστάρει. Εδώ ο καταληψίας περιέφερε την εντολή του ΠτΔ για διακυβέρνηση της χώρας το 2012 σε συλλογικότητες από ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι πρεζοκαφενέδες κι είναι πρόβλημα αν συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της ελλαδικής Εκκλησίας, ενός σημαντικού, όπως και να το δει κανείς, φορέα της χώρας; Για μένα όχι. Τότε;

Είπαμε, δικαίωμα του Ιερωνύμου να ζητά ό,τι γουστάρει. Και για να γίνω πιο σαφής, δικαίωμα και του Λυμπερόπουλου να αναγνωρίζει μόνο στους βαψομαλλιάδες τη δυνατότητα να έχουν άδειες ταξί, του Λουράντου να θεωρεί πως μόνο τα φαρμακεία πρέπει να πωλούν καπότες, δικαίωμα των δικηγόρων να θεωρούν πως ο Κωδ. Πολιτικής Δικονομίας πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξει, δικαίωμα της ΕΣΗΕΑ να πιστεύει πως πρέπει να πληρώνουν οι άλλοι τις εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων, δικαίωμα των βαμβακοπαραγωγών να φωνάζουν «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».

Κάθε φορέας έχει δικαίωμα να φωνάζει, να διαμαρτύρεται, να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προστατεύσει τα συμφέροντά του, έτσι όπως νομίζει.

Το πρόβλημα είναι τι κάνει το κράτος, κι εν προκειμένω η κυβέρνηση, όταν έρχεται η ώρα να συγκρουστεί με ένα φορέα ή θεσμό, επειδή έχει διαφορετική γνώμη από αυτόν; Μην το ψάχνουμε, τίποτα.

Κι όσοι λένε σήμερα πόσο άσχημα αισθάνονται που νίκησε ο Ιερώνυμος, ξεχνούν ότι προηγουμένως έχουν νικήσει οι Λουράντοι, οι Κοκκινάκηδες, οι Λυμπερόπουλοι και πλήθος άλλοι.

Α, και κάτι τελευταίο: καλό το λιβάνισμα στο θαρραλέο Κώστα Σημίτη που τα έβαλε με το Χριστόδουλο στο θέμα των ταυτοτήτων, (αν και βλέπω ξεχνούν τα αδέρφια μου οι ΠΑΣΟΚοι ότι ήταν ένας ΑΨΟΓΟΣ ΠτΔ, ο Κωστής Στεφανόπουλος που όταν του πήγε ο μακαριστός με τρία εκατομμύρια ταυτότητες ζητώντας του δημοψήφισμα, τον έστειλε κατά Καπερναούμ) αλλά θα προτιμούσα το θάρρος του και τη λεβεντιά του ο πρώην πρωθυπουργός να την είχε επιδείξει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση που μάζεψε πίσω κακήν κακώς. Κι αν είχες εκεί τα κότσια, τότε απλώς θα ήλπιζα κάποτε σε μια σύνταξη. Τώρα απλώς δεν γράφει «Χριστιανός Ορθόδοξος» η ταυτότητα μου.

Ο Αιρεσιάρχης

Advertisements