Πότε θα γίνουν εκλογές;

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o
Μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές, θα αποφεύγω να γράφω πολιτικές αναρτήσεις στο Facebook.

 

Πότε θα γίνουν εκλογές;

Θα επιχειρήσω μια εκτίμηση, αναφέροντας κάποιες βασικές παραμέτρους που θεωρώ κρίσιμες για τη λήψη απόφασης, προσφυγής στις κάλπες. Κατ’αρχάς, με το υπάρχον δυσλειτουργικό πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, τα πάντα εξαρτώνται από τις ορέξεις του εκάστοτε προέδρου του πρώτου κόμματος. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη συγκυρία, δυστυχώς για όλους τους κατοίκους της χώρας, το “μαχαίρι και το καρπούζι” το έχει ο Α. Τσίπρας και το “επιτελείο” του.

Αδυνατώ να σκεφτώ με τον τρόπο που σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι, αλλά βλέποντας κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, μπορώ να συμπεράνω κάποιες σταθερές. Κοινός παρονομαστής είναι ότι όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουν έχουν να κάνουν με το πώς θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν την πολιτική τους ισχύ, ανεξαρτήτως του πόσο αρνητικές συνέπειες θα έχουν στους πολίτες οι ενέργειές τους. Μπορεί αυτή τη στιγμή το “επιτελείο” του Μαξίμου να θεωρεί ότι έρχονται καλύτερες μέρες και ότι μπορεί να γυρίσει η κατάσταση ώστε να αντιστραφεί το κλίμα κατακόρυφης πτώσης της δημοφιλίας του κόμματος και του “ηγέτη”, αλλά η πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι αμείλικτη με τους αιθεροβάμονες και όταν έρθει η ώρα για δύσκολες και πολύ δύσκολες αποφάσεις, προτεραιότητα θα έχει η διατήρηση της όποιας πολιτικής ισχύος μπορεί να διασωθεί. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο ως τις 12 Μαρτίου 2017.

-Πώς σου’ρθε αυτή η ημερομηνία;

Αυτή η ημερομηνία είναι η καταληκτική για να διεξαχθούν εκλογές με λίστα και όχι με σταυρό. Δεν είναι το μοναδικό κριτήριο, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις ότι στην κοινοβουλευτική σου ομάδα θα έχεις πειθήνια όντα, τα οποία θα σε ευγνωμονούν για τα€85,000 το χρόνο και δεν θα υπάρξει περίπτωση να σε “πουλήσουν” σε οποιαδήποτε στιγμή δυσκολίας. Σε αντίθεση με το να επιλέξουν οι ψηφοφόροι σου ποιον θα στείλουν, και χωρίς κομματικό μηχανισμό για να περάσει γραμμή πλέον, η συσχέτιση δυνάμεων θα άλλαζε υπέρ δημοφιλών και προβεβλημένων στελεχών τύπου Κουρουμπλή, Τζάκρη, Μπολάρη, Βαγενά και λοιπών παλαιοπασόκων που θα έρχονταν πρώτοι σε σταυρούς, κάνοντας επίδειξη δύναμης απέναντι σε πειθήνια ανθυποτίποτα, τα οποία λειτουργούν ως fillers των ψηφοδελτίων. Εκτός από τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδα του, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας εκλογές με λίστα θα προκαλέσει πονοκέφαλο στο αντίπαλο στρατόπεδο. Η κατάρτιση ψηφοδελτίων για υποψηφίους με λίστα εκλογής, θα εξελιχθεί σε δυσεπίλυτο πρόβλημα για τη ΝΔ, με βέβαιη τη συνεπακόλουθη εσωκομματική γκρίνια. Γκρίνια η οποία θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και από τα ΜΜΕ.

Συνεπώς, με ορίζοντα το επόμενο εξάμηνο, γίνεται εμφανής αγώνας ώστε να διορίσουν όσους περισσότερους προλάβουν, να εξυπηρετήσουν όσα ρουσφέτια προλάβουν, να εγκαινιάσουν όσα ημιτελή έργα μπορούν και στην ίδια περίοδο να προλάβουν να στήσουν όσους περισσότερους μηχανισμούς ελέγχου της εξουσίας μπορούν. Μετά θα πρέπει να παραταχθούν απέναντι στη ΝΔ για να εξαντλήσουν τις όποιες πιθανότητες νίκης θα θεωρούν ότι έχουν με ένα μπετοναρισμένο 20%+, το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα διατηρηθεί σε διψήφια επίπεδα αν συνεχίσουν να κυβερνούν. Εναλλακτικά, θα επιδιώξουν τη διενέργεια επαναληπτικών εκλογών με το νέο εκλογικό νόμο, ώστε να αποτελέσουν κυβερνητικό εταίρο.

Στην χειρότερη γι’αυτούς περίπτωση, αν δεν βγουν τα παραπάνω, έχουν ορίζοντα τιςΕκλογές Ευρωκοινοβουλίου και Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Μάιο του 2019 ή την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2020, διατηρούμενοι ως τότε στο προσκήνιο ως Αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι πρόκειται να γίνει κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, ή λίγο μετά από αυτό:

-Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου 2017.

-Εκτροχιασμός δημοσιονομικών δεικτών που θα οδηγήσει σε έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που θα ενεργοποιήσει τον περίφημο “κόφτη” δαπανών.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μειώσεις μισθών κρατικών υπαλλήλων και μειώσεις συντάξεων, μεταξύ άλλων. Και φυσικά, νέους, ευφάνταστους φόρους. Φαβορί για μένα, αν παραμείνουν στην κυβέρνηση: ΦΠΑ στο 25%.

-Τα απόνερα της διαδικασίας-φιάσκο με τις 4 τηλεοπτικές άδειες, με την απόφαση του ΣτΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εκκρεμούν και τις κινήσεις των εμπλεκομένων καναλαρχών να είναι απρόβλεπτες, αλλά πιθανότατα εχθρικές προς το Μαξίμου.

-Την (μη) ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συνεπακόλουθη επ’αόριστον αναβολή καταβολής της υποδόσης. Εκεί προβλέπω να βλέπουμε το έργο “Διαπραγματευτήκαμε αλλά οι εταίροι θέλουν ‘αίμα’ με άρση ομαδικών απολύσεων και άλλα” .

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τα highlights της επικαιρότητας και θα διανθιστούν από πολλά, μικρότερης σημασίας ευτράπελα, στα οποία μας έχουν συνηθίσει να υποπίπτουν τα “στελέχη” της συγκυβέρνησης. Ίσως κάποιο απ’αυτά να ξεχωρίσει ιδιαίτερα και να αποτελέσει και τη “σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι” της αγανάκτησης, ή θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για προσφυγή στις κάλπες. Οι εκτιμήσεις που κάνω είναι υπό το πρίσμα ότι ενώ φλερτάρουν με τα όρια του πολιτεύματος και το κατά το δοκούν κουρέλιασμα του Συντάγματος, το οποίο τους στενεύει όπως συμβαίνει και με τους κανονισμούς και τις υποχρεώσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην ουσία δεν θα θελήσουν να επιχειρήσουν την έξοδο της Ελλάδας από την Ε.Ε. αλλά να παραμείνουν ένα κόμμα εξουσίας ενός κράτους-μέλος της Ε.Ε. Δεν θέλω καν να σκέφτομαι τι μας περιμένει αν αυτό το πρίσμα είναι εσφαλμένο…

 

Georgios Rados

Advertisements