Αναταραχή, ελλείψει άρτου

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», είχε πει πριν λίγο καιρό ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιώντας το απόφθεγμα του Μάο.

Δεν το είπε τυχαία. Για όποιον δεν έχει καταλάβει, αυτό ακριβώς είναι και το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επιλέγω το θέμα που κάνει ντόρο (π.χ. τηλεοπτικές άδειες), το ανοίγω μονοπωλώντας το, προπαγανδίζω πάνω σ’ αυτό δημιουργώντας εντυπώσεις (π.χ. για τις τηλεοπτικές άδειες μιλώ για «καθεστώς ανομίας»), δημιουργείται «μεγάλη αναταραχή» και με αυτόν τον τρόπο κανείς δεν παίρνει χαμπάρι τα όσα γίνονται σε δεύτερο χρόνο.

Ως παράδειγμα, έδωσα μια ιδέα για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια «μεγάλη αναταραχή». Η πρόσφατη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.

Τι έγινε σε αυτή την περίπτωση

Η ιστορία ξεκινάει 5-6 χρόνια πριν, στην αρχή της κρίσης και της ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, για να κορυφωθεί μόλις εχθές, μια ημέρα πριν το τέλος της δημοπρασίας. Όλα αυτά τα χρόνια, λέξεις όπως «βοθροκάναλα», «διαπλεκόμενοι καναλάρχες», «καθεστώς ανομίας» κ.λπ. είχαν την τιμητική τους και μάλιστα, παραδόξως, μέσα από τις κάμερες των ίδιων των «καναλιών της διαπλοκής».

Δεν θέλει και πολύ

Με το κοινό, τόσα χρόνια, εκπαιδευμένο στο άκουσμα των σχέσεων καναλιών και διαπλοκής, δεν ήταν πια και δύσκολο, όταν έρθει η ώρα να σερβιριστεί και το σανό. Να απολαύσει το φιλοθεάμων κοινό την υποταγή των «νταβατζήδων». Υποταγή όμως, όχι στη νομιμότητα και τους θεσμούς, αλλά στην ίδια την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που αγωνιούσε να δείξει, έστω σε κάτι, τη συνέπειά της σε όσα πουλούσε τόσα χρόνια στο αχόρταγο κοινό.Έτσι, έστησε όλο αυτό το φιάσκο. Για να επιδείξει τη νίκη της νομιμότητας έναντι της διαπλοκής. χα!

Νίκη της νομιμότητας και ήττα της διαπλοκής είναι να λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί. Νόμοι και θεσμοί οι οποίοι υπερισχύουν της οποιαδήποτε κυβέρνησης, όπως σήμερα διατείνονται κυβερνητικά στελέχη που λένε πως για τις υπόλοιπες άδειες θα αναλάβει η ανεξάρτητη αρχή που λέγεται ΕΣΡ. Αυτό είναι νίκη της νομιμότητας. Μια ανεξάρτητη αρχή να αναλάβει, να δώσει τις τηλεοπτικές άδειες, όχι μια κυβέρνηση, ή, ένας υπουργός.

Γιατί όμως το ΕΣΡ είναι σωστό να αναλάβει τις επόμενες άδειες και γιατί αυτό δεν έγινε και για τις πρώτες τέσσερις; Γιατί η εξαίρεση σε αυτές τις τέσσερις. Αυτό δεν είναι παραβίαση της νομιμότητας; Αυτό δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί διαπλοκή;

Θα μου πείτε, μα, πως θα αποδείκνυαν στον κυρίαρχο λαό τη συνέπειά τους στον αγώνα κατά της διαπλοκής, την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, μπλα μπλα μπλα…. και άλλα τέτοια μεγαλόστομα.

Όπως είπαμε στην αρχή, σκοπός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η «μεγάλη αναταραχή» δημιουργώντας θέματα εκεί που δεν υπάρχουν, μεγαλοποιώντας, ή παραποιώντας άλλα. Με αυτόν τον τρόπο αντιπολιτεύτηκαν και με αυτόν κυβερνάνε. Δημιουργώντας στο προσκήνιο εντυπώσεις, για να καλύπτουν στο παρασκήνιο την ανικανότητά τους και το χτίσιμο του δικού του κράτους.

Για κάθε λαοπλάνο, προφανώς η «αναταραχή» είναι μια θαυμάσια κατάσταση, καθώς για να επιτελέσει τον σκοπό του, ή να καλύψει την ανικανότητά του, τη χρησιμοποιεί ως θέαμα, ελλείψει άρτου, για το αχόρταγο κοινό.

Σε καμία περίπτωση όμως και σε καμία μορφή της, η «αναταραχή» δεν είναι μια θαυμάσια κατάσταση για την κοινωνία και τους πολίτες της. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η επίκληση μιας αναταραχής (πόσο μάλλον  «μεγάλης αναταραχής») ως μια θαυμάσιας κατάστασης, θα μπορούσε να γίνεται είτε από κάποιον που έχει ως αυτό-σκοπό την εξουσία για προσωπικό όφελος, ή, από κάποιον με βαριά αρρωστημένο μυαλό.

Στην Ελλάδα, πίσω από τον κουρνιαχτό που σήκωσε η αναταραχή με τα «βοθροκάναλα», τα προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν. Οι συντάξεις συνεχίζουν να ψαλιδίζονται, η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτερεύει, οι άνεργοι αυξάνονται. Παρ’ όλες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η χώρα οδεύει προς τον 7 χρόνο ύφεσης.

Το Ζιζάνιο

Advertisements