Μια βιοκλιματική αναβάθμιση και μια καθυστέρηση 8 μηνών

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

«Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό μέχρι το πέρας των εκτελούμενων εργασιών για την βιοκλιματική αναβάθμιση του κτιρίου. Για την εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνονται δεκτές επιστροφές στο Ισόγειο της Βιβλιοθήκης.

Για την εξυπηρέτησή σας απευθυνθείτε στις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Δικτύου μας.»

Η ανακοίνωση αυτή αναρτήθηκε στις αρχές της χρονιάς. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, «αισίως» φτάσαμε στον όγδοο μήνα όπου η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη επί της οδού Εθνικής Αμύνης, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραμένει κλειστή λόγω εργασιών. Δεν είμαι πολιτικός μηχανικός (όσοι γνωρίζουν, μπορούν να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα), αλλά νομίζω ότι σε οχτώ μήνες θα μπορούσαν να έχουν αποπερατωθεί πολλά περισσότερα από τη βιοκλιματική αναβάθμιση ενός δημοσίου κτιρίου. Μπορεί βέβαια να κάνω και λάθος.

Το πρόβλημα είναι ότι ουδείς ως τώρα, απ’ όσα τυγχάνει να γνωρίζω, δείχνει να ασχολείται με αυτό. Ασχέτως πολιτικού-κομματικού χώρου ή προσώπου με θεσμικό ρόλο, είτε αυτός λέγεται δήμαρχος, είτε λέγεται δημοτικό συμβούλιο, είτε λέγεται ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΠΟΤΑΜΙ κ.ο.κ. Αν δικαιολογείται το ύψος του προϋπολογισμού για το έργο, σε ποια φάση βρίσκονται οι εργασίες του, ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της αποπεράτωσής του. Πρόκειται για έναν σημαντικό γνωστικό κόμβο, πλούσιο σε αρχειακό και μη υλικό που, όντας σε κεντρικό σημείο, εξυπηρετεί και καλύπτει τις ανάγκες πολλών, από τον εξειδικευμένο μελετητή μέχρι τον απλό αναγνώστη. Στους χώρους του φιλοξενούνται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ομιλίες (την περασμένη χρονιά μόνο, τον επισκεφτήκαμε αρκετές φορές), και γενικώς είναι ένας από τους θύλακες πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, αυτά εδώ και οχτώ (8) μήνες, έχουν παύσει να λαμβάνουν χώρα. Και οι περιπτώσεις, πχ, συμφοιτητών που θέλησαν να εξυπηρετηθούν από τη βιβλιοθήκη στο πλαίσιο της εργασίας τους χωρίς εν τέλει να το καταφέρουν αυτό το διάστημα, δεν είναι λίγες, αν κρίνω τουλάχιστον από όσους γνωρίζω εγώ.

Δεν θέλω, εν προκειμένῳ, να προδιατίθεμαι εξ αρχής αρνητικά. Ωστόσο, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το αίσθημα εγκατάλειψης των θεσμών σε πολλαπλά επίπεδα, η νοσούσα πολιτική ζωή της χώρας και η γενικότερη αδιαφορία δεν μου αφήνουν πολλά περιθώρια.

Νομίζω ότι είναι περιττό να μιλήσω για τα οφέλη των βιβλιοθηκών και για το πόσο σημαντικό είναι αυτές να λειτουργούν και να εξυπηρετούν το κοινό τους. Ακόμη περισσότερο περιττή θεωρώ οποιαδήποτε σύγκριση με τις βιβλιοθήκες και την ευρύτερη αναγνωστική κουλτούρα που υπάρχουν στο εξωτερικό. Όχι γιατί «έξω είναι καλύτερα», αλλά γιατί πρέπει κάποια στιγμή να βελτιώσουμε τις δομές μας κάνοντάς τις καλύτερες. Και να τις αξιοποιούμε διαρκώς, καθώς η βελτίωση είναι μια διαδικασία που δεν -πρέπει να- σταματάει ποτέ.

Θεωρώ πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία, αφενός για να επαληθευτούν, τόσο η λειτουργικότητα των θεσμών της πόλης μας όσο και η αποτελεσματικότητά τους, αφετέρου για να παρέμβουν δημόσια όσοι πολίτες ενδιαφέρονται πραγματικά. Αυτό είναι κατ’ εμέ το πραγματικό νόημα της πολιτικής.

(Ναι, είμαι σχετικά ευδιάθετος και -προσπαθώ να είμαι και- καλόπιστος τελευταία, δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει)

 

Ο Παλαιοπασόκος