ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΣΟΚΟΥΣ (και δημοκρατοσυμπαραταξιώτες)

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

του Θανάση Χειμωνά

Κάποιες σκέψεις.

Όσοι έχουν ακούσει ή διαβάσει τις ομιλίες μου στις διάφορες συνδιασκέψεις δεν θα ανακαλύψουν κάτι νέο.
-Αν γινόντουσαν αυτοί τη στιγμή εκλογές το ΠΑΣΟΚ οριακά θα έμπαινε στη βουλή. Η πόλωση ανάμεσα στον Κυριάκο, που θα παρουσιαστεί ως Σωτήρας και Αντι-Τσίπρας και τον Τσίπρα που θα ποντάρει στο -κλεμμένο- «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» θα είναι ανελέητη και το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα επιβιώσει.

-Η ένωση με το Ποτάμι δεν πρόκειται να γίνει. Το Ποτάμι είτε θα διαλυθεί είτε θα προσχωρήσει στην Νέα Δημοκρατία. Αυτό δείχνει και η γενικότερη στάση του Σ. Θεοδωράκη. ασχέτως αν συνδιοργανώνονται ομιλίες και επιτροπές. Αυτά όλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Αν λοιπόν το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να καλύψει τον μεσαίο χώρο θα πρέπει να το επιχειρήσει μόνο του.

-Η λογική της επαναπροσέγγισης των ψηφοφόρων που έφυγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ΛΑΘΟΣ. Καταρχήν, πολλοί από αυτούς είναι ψηφοφόροι-πελάτες οι οποίοι α. Δεν θα πάνε σε ένα κόμμα που δεν τους υπόσχεται θέση στο Δημόσιο και β. Δεν τους θέλουμε. Το ΠΑΣΟΚ θα επανακάμψει μόνο αν προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, μόνο αν παρουσιάσει κάτι νέο στην ελληνική κοινωνία. Οι παλιοί πασόκοι που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ από απελπισία και τώρα το έχουν σκυλομετανιώσει θα επιστρέψουν και εκείνοι όταν δουν ένα ισχυρό και ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ. Τους πρώην αυριανοτομπριστές και νυν συριζοταλιμπάν, τα λαμόγια και τoυς κρατικοδίατους απατεώνες όμως ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ. Ας βάλουν την ψήφο τους εκεί που ξέρουν.

-Η τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι ΛΑΘΟΣ. Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί έναν διαχρονικό ιδεολογικό αντίπαλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι μια συμμορία με επικεφαλής έναν ανήθικο πολιτικό απατεώνα και έναν αποκρουστικό όχλο που τον στηρίζει. Μια συμμορία που αυτή τη στιγμή διαλύει τη χώρα και στοχοποιεί σύσσωμη την «αντίπαλη» πλευρά στην οποία αυτή τη στιγμή ανήκουμε. Πρώτα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να εξαφανίσουμε τη λαίλαπα του Τσίπρα και μετά θα ασχοληθούμε με την «Δεξιά». Ο -σαφώς μετριοπαθής για τον χώρο του- Κυριάκος μας αποσπά συνεχώς ψηφοφόρους και, φοβάμαι πως σύντομα θα αρχίσει να κάνει το ίδιο και με νέα στελέχη μας. Η διαρροή αυτή δεν θα σταματήσει με συριζαίικα επιχειρήματα περί «νεοφιλελευθερισμού» και αναφορές στα ντολμαδάκια της Μαρίκας. Έτσι, απλώς θα στείλουμε κάποιους παραπάνω ψηφοφόρους στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος (πιο σωστά η Νέα Δημοκρατία) πρέπει να χτυπηθεί εκεί όπου βρίσκεται η βασική ιδεολογική μας διαφορά: Στο ό,τι παραμένει ένα συντηρητικό δεξιό κόμμα. Στο ό,τι εμείς είμαστε ΚεντροΑριστεροί και με τις δύο έννοιες του όρου. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε τη δύναμή μας. Και φυσικά δε μιλάω για προεκλογικές υποσχέσεις που δεν θα μπορούμε να τηρήσουμε. Αλλού πρέπει να υπάρξει η διαφοροποίηση: Στο ό,τι εμείς είμαστε ένα προοδευτικό κόμμα. Πως εμείς είμαστε το κόμμα των -ουσιαστικών- μεταρρυθμίσεων. Πως εμείς θα βάλουμε επιτέλους μπροστά θέματα-ταμπού όπως ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους.

-Έχω πει πολλές φορές πως το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ δεν είναι το όνομα ή το σύμβολό του. Το πρόβλημα είναι πως δίνει την εικόνα ενός γερασμένου κόμματος. Πρέπει επιτέλους να ξεχάσουμε τον Ανδρέα και τη Μελίνα και να κοιτάξουμε μπροστά. Να δώσουμε λόγο στους νέους να μας ψηφίσουν. Να δώσουμε φωνή στα πολλά νέα πρόσωπα του κόμματος που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο απολιθωμένο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στη χώρα μας. Αναγνωρίζω πως είναι δύσκολο. Διαπίστωσα από προσωπική εμπειρία πως τα νέα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι κολλημένα σαν βδέλλες πάνω στον Α ή τον Β παλιότερο πολιτικό είναι ελάχιστα. Και αυτή η προσήλωση σε αυτή την άτυπη πολιτική επετηρίδα αποτελεί χαρακτηριστικό του πολιτικού γήρατός μας. Υπάρχουν όμως πέντε-δέκα άτομα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αλλιώς, θα καταλήξουμε σύντομα στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» πλάι στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και την Ένωση Κέντρου.

 

Thanassis Chimonas

Advertisements

#disownstone