Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και οι «προστάτες των αδικημένων»

13227471_10209153813820283_35053509384252822_o

 

Να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα σε σχέση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια:

 

1. Έχει καταγραφεί παγκοσμίως ότι είναι δύσκολο, οι τραπεζικοί που επί χρόνια δανειοδοτούσαν μία επιχείρηση, να αλλάξουν ρόλο και να διαχειριστούν την αναδιάρθρωσή τους. Άρα, ακόμα κι αν οι τράπεζες αποφασίσουν να διαχειριστούν από μόνες τους τα κόκκινα δάνεια, είναι λογικό να αναθέσουν σε επενδυτικά σχήματα τη διαχείριση τμήματος των κόκκινων δανείων. Αυτό ακολούθησε η Ιρλανδία, το πείραμά της ήταν επιτυχές και η οικονομία της τρέχει με ρυθμούς που πλησιάζει το 8%.

2. τα επενδυτικά σχήματα που θα αγοράσουν κόκκινα δάνεια χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, αφορούν κι αυτά επιχειρήσεις που για να βγάλουν κέρδος από την επένδυση, θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και να τις καταστήσουν βιώσιμες. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες θέσεις εργασίας.

3. Είναι σίγουρο ότι θα συγχωνευτούν επιχειρήσεις, αλλά έτσι η αγορά θα γλυτώσει από εταιρίες ζόμπι που προκαλούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πρόβλημα στην τιμολόγηση των προϊόντων και υπηρεσιών.

4. Εάν δεν λυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, είτε θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση είτε δεν θα χρηματοδοτηθούν ποτέ οι υγιείς επιχειρήσεις.

5. Το ότι τα κόκκινα δάνεια θα πωληθούν στα επενδυτικά σχήματα σε χαμηλότερη αξία, αυτό είναι λογικό με βάση την κοστολόγηση της επένδυσης και το ρίσκο. Αυτό δεν δημιουργεί επιπλέον κόστος στις τράπεζες γιατί καλύπτεται από τις υφιστάμενες προβλέψεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%.

6. Το να λέμε ότι θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους κατόχους των κόκκινων δανείων, να αγοράσουν το δάνειο στην τιμή που θα πωληθεί στα επενδυτικά σχήματα , είναι μια καραμπινάτη κομπίνα που αντιβαίνει στη διεθνή τραπεζική δεοντολογία και παραπέμπει σε strategic defaulters. Οι τράπεζες ήδη έχουν ρυθμίσει τα δάνεια, έχουν ήδη προσφέρει κούρεμα. Εάν οι κάτοχοι επιθυμούσαν τη διάσωση και τη ρύθμιση των δανείων τους, θα το είχαν κάνει.

7. Κοράκια είναι οι κάθε λογής δήθεν «προστάτες των αδικημένων» που περιφέρονται στα κανάλια ψάχνοντας πελάτες και υπόσχονται «θεόσταλτες» λύσεις ή/και μακροχρόνιες ανεδαφικές διεκδικήσεις, στοχεύοντας στο επιμέρους βραχυπρόθεσμο κέρδος ανεξαρτήτου αποτελέσματος κι αδιαφορώντας για το μέσο, μακροπρόθεσμο όφελος για το σύνολο της οικονομίας (και το δικό τους). Οι πραγματικά αδικημένοι προστατεύονται είτε από το νομικό πλαίσιο είτε από την τραπεζική πρακτική.

8. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να δώσει μεγάλη έμφαση στα κριτήρια συμμετοχής των εταιριών που θα αιτηθούν να συμμετέχουν στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και να διασφαλίσουν την εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας της αγοράς.

9. Η λύση για τα κόκκινα δάνεια είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό δεν επιτυγχάνεται ούτε με δικαστήρια, ούτε με δεκάρικους. Το πρόβλημα της επιτυχούς διαχείρισης των δανείων προϋποθέτει και τη μη ρήξη του κοινωνικού ιστού γιατί λειτουργία τραπεζών χωρίς οικονομικά ενεργή πελατειακή βάση και κοινωνική συνοχή είναι θέμα άτοπο.

10. Για να έχει επιτυχία το εγχείρημα για δανειολήπτες και επενδυτικά σχήματα, θα πρέπει να εμπεδωθεί η αξιοπιστία και η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία. Η παρούσα κυβέρνηση, ενώ πρωτοστάτησε στο κίνημα «Δεν Πληρώνω», σταδιακά κάνει στροφή προς το ρεαλισμό. Παρόλα αυτά το καράβι είναι δύσκολο να στρίψει άρα τα ρίσκα στην υλοποίηση είναι μεγάλα.

 

Vassilis Karayannis

Advertisements