Τα μέτρα της εθνοσωτηρίου και η επόμενη μέρα.

1269317_307000492771440_156070194_o

 

Δεν ξέρω τι θα γίνει τελικά. Με την ψήφιση των μέτρων προχθές, και με την ψήφιση εκείνων που έρχονται σε μερικές μέρες, η εθνοσωτήριος έχασε και το τελευταίο της πλεονέκτημα. Και ψήφισε μέτρα και τα ψήφισε μόνη της. Έσπασε ο παρθενικός υμένας δηλαδή. Είναι σαφές ότι θα συνεχίσει, η εθνοσωτήριος, να περνάει από το κλάμα για τη σωτηρία της πατρίδας (πόσο αστείο να μιλάνε για πατρίδα εκείνοι που πιστεύουν ότι το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του) στην ικανοποίηση για τη σωτηρία δια της αυτοχειρίας που υπογράφει και ψηφίζει.

Το επόμενο χρονικό διάστημα απαιτείται διαρκές σφυροκόπημα με «σύμμαχο» τις επιπτώσεις των μέτρων της εθνοσωτηρίου. Μέτρα τα οποία αν εφαρμοστούν θα διογκώσουν τη δυσαρέσκεια και αυτό θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις (σε πρώτο χρόνο).

Έχω πει και παλαιότερα ότι είναι ευχής έργο το ότι δεν γίνονται επεισόδια. Κανείς δεν θέλει να δει την Ελλάδα να καίγεται, κυριολεκτικά γιατί μεταφορικά συμβαίνει. Θέλουμε να τελειώσουν οι αυταπάτες και αν αυτό είναι εφικτό, που είναι για συγκεκριμένους λόγους, να γίνει χωρίς «τυμπανοκρουσίες» καλώς να ορίσει. Αυτό που, πιστεύω, έχει σημασία είναι να «σέρνεται» η δυσαρέσκεια και να αποτυπωθεί στις κάλπες όποτε έρθουν.

Σαφώς και υπάρχει κίνδυνος αλλά στη δημοκρατία έτσι γίνεται. Ψηφίζουμε και περιμένουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να πέσουν. Αν το επιθυμούσαν ,όπως υποψιαζόμουν, θα το έκαναν προχθές. Αφού δεν το έκαναν θα το πιουν όλο το ποτήρι.

Τέλος, θα ήθελα κι εγώ να τους δω να γυρίζουν στο 4% αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος. Αν δεν γίνουν συνταρακτικά πράγματα θα μείνουν ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό που, πάλι νομίζω, έχει σημασία είναι η συντριβή τους έτσι ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μην έχει να φοβηθεί τίποτα από μια «ξεδοντιασμένη» αντιπολίτευση. Ο στόχος θα έπρεπε να είναι αυτός. Μια διψήφια διαφορά με την εθνοσωτήριο στο καναβάτσο.

Μετά, έχουμε χρόνο για όλα.

ΥΓ Φυσικά και δεν γνωρίζω αν υπάρχει σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Το θέμα όμως ακόμη και σ’αυτήν την απευκταία περίπτωση είναι η οριστική απαξίωση της μεταπολιτευτικής λογικής. Τι να κάνουμε, there are other forces in this world.

 

Ο Κύριος Καθηγητής

 

Giannis Mavridis

Advertisements