Φίλης, Μουζάλας και «ρεαλιστές προοδευτικάριοι»

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

Αφορμή για το κείμενο αποτέλεσαν διάφορα δημοσιεύματα, και αναρτήσεις στα social media, που επικρίνουν τη ΝΔ για την απόφασή της να ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού για το Μεταναστευτικό Γιάννη Μουζάλα μετά από τη συνέντευξη του υπουργού στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΙ στην οποία αποκάλεσε, και δεν έκανε σαρδάμ όπως χαριτωμένα γράφεται, την ΠΓΔΜ «Μακεδονία». Τα περισσότερα, αν όχι όλα, δημοσιεύματα προέρχονται από κεντροαριστερές πένες, και χρήστες του διαδικτύου, οι οποίες θα ήθελαν η ΝΔ να δείξει ,αυτό που οι ίδιοι θεωρούν, «γενναιότητα» και να μην αφουγκραστεί το κοινό της, ένα κοινό το οποίο, καλώς ή κακώς, ενοχλείται από δηλώσεις όπως αυτή του κυρίου Μουζάλα. Οι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια απαίτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι από αστεία έως γραφική είναι προφανείς και δεν πρόκειται να μπω στον κόπο να τους αναλύσω. Όποιος έχει πολιτική σκέψη που βλέπει πέρα από παρωπίδες τους γνωρίζει.

Παρόμοια ήταν η στάση της εν λόγω ομάδας σχολιαστών και στην περίπτωση του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν υπήρξε γενοκτονία στον Πόντο αλλά εθνοκάθαρση. Οι περισσότεροι και πάλι ήταν κατά της παραίτησης Φίλη αλλά απέφευγαν επιμελώς να πουν αν συμφωνούν μαζί του ή όχι. 

Αυτό όμως το οποίο κάνει εντύπωση είναι το ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και κυρίως χρηστών όχι δημοσιογράφων, κανείς από τους «κήρυκες» υπεράσπισης του κυρίου Μουζάλα, και επικριτών του κυρίου Μητσοτάκη, δεν λέει αν συμφωνεί με την άποψη του κυρίου Μουζάλα και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Διότι για να επικρίνεις κάποιον για τη στάση του ή συμφωνείς με τον «αντίπαλό» του ή προτείνεις κάτι άλλο. Εγώ όμως από πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους δεν βλέπω ούτε το ένα ούτε το άλλο. Μήπως τελικά μερικοί κρύβουν τη συμφωνία τους με όσους θεωρούν ότι η ΠΓΔΜ πρέπει, όπως θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ,  να ονομαστεί «Μακεδονία»; Μήπως θέλουν ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό; Καλό θα ήταν να μας το κάνουν γνωστό. Διαφορετικά, όπως έγραψα και πιο πάνω, θα κινδύνευαν να χαρακτηριστούν αφελείς ή γραφικοί. Η ΝΔ στάθμισε τα υπέρ και τα κατά και ζήτησε την παραίτηση του κυρίου Μουζάλα επειδή αυτό έκρινε πως έπρεπε να κάνει. Αυτοί που την επικρίνουν ποια θέση έχουν;

Η άποψη ότι η ΝΔ είχε την ευκαιρία να ζητήσει την παραίτηση του κυρίου Μουζάλα επικαλούμενη την, δεδομένη, ανικανότητα του υπουργού να χειριστεί το προσφυγικό επίσης στερείται σοβαρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ «ξεμπερδεύει» με κάτι τέτοια με τα γνωστά περί πνιγμών, Αμυγδαλέζας κτλ. Το timing λοιπόν ήταν αυτό για να ζητηθεί η παραίτηση. Μην κάνετε ότι δεν το γνωρίζετε κύριοι σχολιαστές γιατί θέλουμε να πιστεύουμε ότι είστε ευφυείς.

Τέλος, άστοχη, και βολική θα έλεγα ιδεολογικά για τους επικριτές, και η συσχέτιση της σημερινής ΝΔ με τον Καμμένο.  Η ηγεσία της δείχνει αποφασισμένη, όπως φάνηκε και από τη διαγραφή Κρανιδιώτη, να απαλλαγεί από στελέχη τύπου Καμμένου. Και από χθες επικρίνεται, η ηγεσία, για υπερβολικά ήπια τακτική. Αλλά και αυτό αγαπητοί επικριτές είμαι σίγουρος πως το γνωρίζετε.

Αφού λοιπόν είστε υπέρ της άποψης ότι στην πολιτική πρέπει τα πράγματα να λέγονται με το όνομά τους κάντε το και εσείς. Η ΝΔ το έκανε.

 

Ο Κύριος Καθηγητής

Advertisements