Σύνορα η Βλακεία δεν γνωρίζει

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

Αυτό το αδιανόητο show που συνέβη χθες με την «μεγάλη απόδραση» προς την ΠΓΔΜία δύο πιθανές εξηγήσεις έχει:

  • Ή έχουμε τα διάτρητα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, όπου κανείς δεν ελέγχει τις κινήσεις των Ταλιμπάν – άρα, είμαστε failed state με τη βούλα
  • Ή μιμούμαστε την Τουρκία γι’αυτό, για το οποίο την καταγγέλλουμε τόσα χρόνια – ότι κλείνει τα μάτια στη μετανάστευση και σπρώχνει τις ροές προς τη μεριά μας.

Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος. Κάτι άλλο είναι, αλλά όχι κράτος. Διότι τα κράτη έχουν σύνορα.
Η συνειδητοποίηση αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Εχουμε ακούσει τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να αναρωτιέται αν «υπάρχουν σύνορα στην θάλασσα και δεν το γνωρίζαμε;». Είδαμε την κυβέρνησή του να εφαρμόζει επί ένα χρόνο περίπου την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων», η οποία οδήγησε στην εκτόξευση των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας (σχετικά στοιχεία από την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες εδώ: https://en.wikipedia.org/wiki/European_migrant_crisis#/media/File:Sea_arrivals_to_Greece_and_Italy,_2015.png). Ακούσαμε την αυθάδη τοποθέτηση της πρώην Υπουργού Τ. Χριστοδουλοπούλου ότι οι μετανάστες «λιάζονται» και «εξαφανίζονται», καταργώντας έτσι κάθε έννοια κρατικών συνόρων, αφού ο καθένας μπορεί να μπει στην Ελλάδα και να βγει όποτε θέλει.

Κι όλα αυτά στην χώρα που δεκαετίες τώρα έχει την διένεξη με την Τουρκία για τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, παραλίγο να οδηγηθεί σε σύρραξη με την γείτονα για μια βραχονησίδα το 1996, τονίζει συνεχώς ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά, καταγγέλλει την Αλβανία για εδαφικές διεκδικήσεις στην λεγόμενη Τσαμουριά της Ηπείρου και αποκρούει την ρητορεία της ΠΓΔΜ στο θέμα της Μακεδονίας. Γιατί, λοιπόν, δεν καταργούμε τα σύνορα μια και καλή να λυθούν αυτομάτως όλα αυτά τα προβλήματα;

Εντάξει, να αναζητούμε πάντα καινοτόμες λύσεις, αλλά να σκεφτόμαστε που και που τις συνέπειες, πριν αρχίσουμε να εξάγουμε τις προχώ απόψεις μας. Ειδάλλως, το μόνο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι σύνορα η βλακεία δεν γνωρίζει.

Πλάμεν