Οι βαθυστόχαστοι αναλυτές και ο Τσίπρας

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

Διαβάζουμε και ακούμε βαθυστόχαστους αναλυτές να αποφαίνονται ότι τον Τσίπρα τον έφερε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Το νόημα της φράσης είναι, προφανώς, ότι τον Τσίπρα έφερε η κακή πολιτική και ακολούθως κυβερνητική συμπεριφορά των Σαμαρά και Βενιζέλου. Αν η πρόταση είναι αληθής και οι κανόνες της λογικής παραγωγής υποχρεωτικοί για όλους πάντοτε θα πρέπει επίσης, τον Σαμαρά να έφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον Γιώργο ο Κωστάκης Καραμανλής, τον Καραμανλή ο Σημίτης και με πεπερασμένο αριθμό βημάτων διαπιστώνουμε ότι ο φταίχτης όλων είναι η Δικτατορία και τελικά ο Όθωνας. Συνεπώς, αν η πρόταση είναι σωστή, η ιστορική μεθοδολογία που παράγει είναι πλήρως αποτυχημένη. Δεν μπορεί να μας εξηγήσει τίποτα διότι εξήγηση είναι η αναγωγή πραγμάτων άγνωστων σε γνωστά και όχι μια γραμμή προσώπων όπου η ευθύνη μεταφέρεται στον προηγούμενο.

Ακόμη χειρότερα από την αποτυχημένη ιστορική μεθοδολογία του αναγωγισμού, που εκλαμβάνει την πρόταση ως αληθή, γιατί πως θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε μια μεθοδολογία από μια λάθος πρόταση, η πρόταση είναι τελείως λάθος. Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν έφερε τον Τσίπρα. Αυτό αποδεικνύεται εύκολα. Αν ο Σαμαράς έφερε τον Τσίπρα, θα μπορούσε και να μην τον φέρει, που σημαίνει, αν η πολιτική συμπεριφορά του Σαμαρά ήταν διαφορετική τότε ο Τσίπρας δεν θα ερχόταν. Ποια είναι αυτή η σωτήρια πολιτική συμπεριφορά όμως; Απλούστατα καμία. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι, αν η πολιτική των Σαμαρά Βενιζέλου είχε μεταρρυθμιστικό πρόσημο, εξυγιαντικό της οικονομίας χαρακτήρα, πολεμικό εναντίον των παντοειδών προσοδοθηρικών ομάδων και υπερασπιστικό του κράτους δικαίου, η ελληνική κοινωνία θα τους επικροτούσε;

Αν οι μεταρρυθμίσεις ήταν πιο βαθιές οι αντιδράσεις θα ήταν πιο σφόδρες και οι Σαμαράδες – Βενζέλοι θα έπεφταν ακόμη πιο γρήγορα. Η κοινωνία δεν έδιωξε τους Σαμαράδες και Βενιζέλους επειδή ήθελε περισσότερες μεταρρυθμίσεις αλλά επειδή δεν ήθελε καμία. Ο Τσίπρας ήταν νομοτελειακό ότι θα έρθει, πλήρως προδιαγεγραμμένο από το πολιτικό επίπεδο των ψηφοφόρων. Αυτών που δεν υπερασπίστηκαν καμία θεμελιώδη ελευθερία, κανένα ατομικό δικαίωμα, καμία θεσμική λειτουργία του κράτους. Αυτών που θεωρούν την προσπάθεια φίμωσης του Τσακυράκη ως παρεμπίπτον πρόβλημα.

 

Vasileios Chantzos