Περί οικουμενικής

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

Είναι πραγματικά άξια σχολιασμού, η οριακά εμμονική, συνεχής αναφορά του Β. Λεβέντη στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.  Με το όρο, σχεδόν, να μην συμμετάσχει το κόμμα του σε αυτήν. Η διαπίστωση πως η κυβερνητική αντοχή είναι πλέον εύθραυστη και ακόμα εκκρεμεί η αξιολόγηση, έχει επαναφέρει στο τραπέζι αυτή την κουβέντα. Και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.

Ο πρωθυπουργός με δική του υπαιτιότητα είναι εγκλωβισμένος σε ένα τρομερό αδιέξοδο. Αν κάνει άμεσα εκλογές, θα τις χάσει κατά πάσα πιθανότητα αλλά ίσως η ΝΔ του νεοεκλεγέντα Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πετύχει πύρρειο νίκη. Όμως η συγκυρία με τις αγροτικές κινητοποιήσεις και η κοινωνική αναταραχή με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, επιτείνουν την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Αν συνεχίσει, χωρίς να επιδιώξει εκλογές τότε κατά πάσα πιθανότητα η οριακή πλειοψηφία του, θα καταρρέυσει το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι. Στο ίδιο διάστημα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση εντατικά, ανασυντάσσεται και μετά το συνέδριο που επίκειται, θα τεθεί σε κατάσταση εκλογικού συναγερμού, πιο έτοιμη. Το Μαξίμου γνωρίζει πως όσο ο χρόνος περνά, η διείσδυση του νέου αρχηγού της ΝΔ σε κοινωνικές ομάδες που έως τώρα είχε χάσει το κόμμα του επαφή, διευρύνεται και ενισχύεται. Άρα, το σενάριο εκλογών αργότερα μέσα στο χρόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ισοδυναμεί σχεδόν με συντριβή εκλογικά. Αναζητείται λοιπόν μέση λύση.

Και την λύση αυτή φαίνεται να προωθεί ο Β. Λεβέντης. Κατά την άποψη μου, με απόλυτη στήριξη από το Μαξίμου. Η οικουμενική κυβέρνηση θα αποσυμπιέσει την τρομερή φθορά που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μετατοπίσει το βάρος από τους ώμους του πρωθυπουργού, του οποίου η εικόνα έχει σχεδόν στιγματιστεί από την εφαρμογή του σκληρότερου Μνημονίου εκ των τριών, και θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβει την τραγελαφική πολιτική στάση που είχε κατά την θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης , πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σκοπός αυτής της μεθόδευσης δεν θα είναι η σωτηρία της χώρας αλλά του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού. Ο Β. Λεβέντης το γνωρίζει και το προωθεί καθώς θα θελήσει να το εξαργυρώσει προεκλογικά και μετεκλογικά. Δηλαδή , θα φανεί στον Λαό πως η καλύτερη λύση –της οικουμενικής- ήταν δική του πρόταση αλλά και μετεκλογικά, δηλαδή μετά την λήξη της θητείας της οικουμενικής ,και με δεδομένο πως πλέον πολύ δύσκολα οι ΑΝΕΛ θα μπουν στη Βουλή, θα είναι ο νέος κυβερνητικός εταίρος σε κυβέρνηση με πυλώνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα αυτά προφανώς αποτελούν σενάρια επί χάρτου. Αξίζει όμως να σταθούμε λίγο στο φαινόμενο Β. Λεβέντη καθώς φαίνεται πως θα μας απασχολήσει καιρό. Πολιτικά φαίνεται ευφυής αν και η δήλωση του πως ξέρει τον τρόπο να μας βγάλει από το Μνημόνιο σε  μήνες αν συμμετάσχει σε κυβέρνηση, είναι δείγμα πως πρόκειται απλά για μια λιγότερη ακραία εκδοχή των ΑΝΕΛ. Ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που όλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μανιωδώς να εκμεταλλευτεί τον Βασίλη Λεβέντη. Εν κατακλείδι, το κόμμα της Ένωσης Κεντρώων εξυπηρετεί ήδη πολιτικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και κυρίως του πρωθυπουργού.

 

από τον  Kostas Alexopoulos για το Παρατηρητήριο

Advertisements