Μεσαίος χώρος

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

36 ώρες περίπου μετά την οριστικοποίηση της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις πολύκροτες εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και αρχίζουν ήδη οι πρώτες εκτιμήσεις για τις συνέπειες αυτής της επικράτησης. Εγώ θα τις χαρακτήριζα ως την πρώτη σοβαρή αντίδραση του χώρου που θίγεται περισσότερο από την λαίλαπα ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή του λεγόμενου μεσαίου χώρου. Αν και αποτελεί τον βασικό πυρήνα που στήριξε το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα της Ντροπής, εντούτοις αυτή τη φορά φαίνεται πως ο χώρος αυτός βρήκε ξανά, τον ηγέτη του. Και αυτή η σκέψη ενισχύεται από το γεγονός πως η υποψηφιότητα Μητσοτάκη στηρίχθηκε από αρκετούς ανθρώπους που δεν είναι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Το συγκεκριμένο γεγονός αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν σκεφτούμε πως αυτοί οι άνθρωποι, περίμεναν καρτερικά  επί ώρες στον πρώτο γύρο , ενώ είναι ζήτημα αν έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά ΝΔ σε εθνικές εκλογές!!!!

Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αμηχανία που υπάρχει και στο κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και στο Ποτάμι! Ναι, στο Ποτάμι. Ο λόγος είναι προφανής: Αρκετοί κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που θεωρούσαν πολύ δεξιό τον Σαμαρά και φορέα του παλιού πολιτικού κατεστημένου τον Μειμαράκη , κινήθηκαν και στήριξαν και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, το Κόμμα του Θεοδωράκη. Αυτοί πλέον έχουν βρει από τον πρώτο γύρο, τον ιδανικό εκφραστή των πεποιθήσεων τους και θα γυρίσουν μαζικά στην Νέα Δημοκρατία. Και έγκυροι δημοσκόποι θεωρούν πως το ποσοστό που αντιπροσωπεύουν ξεπερνά 2%! Είναι ένα χαρακτηριστικότατο κομμάτι του μεσαίου χώρου που στήριξε ηχηρά το ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα και πιστεύει σοβαρά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το ειδικό βάρος να ηγηθεί της Νέας Προσπάθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας. Έντονες πιέσεις θα δεχθεί και ο χώρος του ΠΑΣΟΚ από ένα τμήμα των ψηφοφόρων του, που ανήκε στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό Σημιτικό ΠΑΣΟΚ και μόλις και μετά βίας έμενε στο πάλαι ποτέ κραταίο κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων, που βλέπει εχθρικά τον ΣΥΡΙΖΑ, απέκτησε ξαφνικά προοπτική νίκης και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο λόγος του Μητσοτάκη θα τους φέρει πολύ κοντά σε ψήφο στην ΝΔ έστω και με ΄βαριά καρδιά΄. Αυτοί οι ψηφοφόροι μετακινήθηκαν μαζικά το 2004 προς τον Κ.Καραμανλή  όταν στόχευσε μεθοδικά και με μαεστρικό τρόπο στον μεσαίο χώρο.

Εκείνο που φοβίζει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ και το Μαξίμου, που βλέπουν πλήρη δημοσκοπική κατάρρευση τον τελευταίο μήνα στα ποσοστά τους, είναι η αφύπνιση μεγάλης μερίδας κόσμου, ηλικιακά μεταξύ 35-55, ανώτερου μορφωτικού επιπέδου, καλής οικονομικής κατάστασης, μετριοπαθών αντιλήψεων, φανατικών  ευρωπαιστών,  με ικανότητα να επηρεάζουν και άλλους, κατά κύριο λόγο απείχαν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αντιπαθούν τον Κρατισμό και κυρίως αντιπαθούν σφοδρότατα τον νυν πρωθυπουργό και αυτό που θεωρούν πως πρεσβεύει. Αυτό το ανενεργό εκλεκτορικό κομμάτι σηκώθηκε από τον καναπέ και ξύπνησε. Είναι ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που υπήρξε άστεγο πολιτικά εδώ και χρόνια και τολμώ να γράψω πως ξεπερνά κατά πολύ τις εκτιμώμενες προβλέψεις για το μέγεθος του, ως ρεύμα στην κοινωνία. Κυρίως, αποτέλεσε την βάση στην οποία στηρίχθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί για να επιτύχουν μεγάλες εκλογικές νίκες, το 1996 και το 2004 και μετακινείται μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα χρόνια πριν τα Μνημόνια. Είναι ο περίφημος μεσαίος χώρος. Όποτε η ΝΔ στόχευσε σε αυτόν πέτυχε μεγάλες εκλογικές νίκες και απέκτησε πολιτική ηγεμονία εντός κοινωνίας. Αυτός ο χώρος, πλέον στηρίζει ανοικτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σε επικείμενες εθνικές εκλογές εκτιμάται πως θα μετάσχει ενεργά.

Αν ο νέος αρχηγός καταφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανορθώσει τον διαλυμένο- σχεδόν- κομματικό μηχανισμό, συνεχίσει να μιλά απλά, κατανοητά και με σοβαρότητα χωρίς να λαικίζει, εκμεταλλευτεί και τους νέους ανθρώπους που βρίσκονται στην βάση του κόμματος, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ήδη παρελθόν. Βασική προυπόθεση φυσικά αποτελεί και η πλήρης εκμετάλλευση της τριάδας Άδωνι-Αυγενάκη- Βορίδη εντός Βουλής. ‘Ξυλοκοπούν’ ανελέητα τον ΣΥΡΙΖΑ ,έχουν ισχυρά ερείσματα στην λεγόμενη λαική Δεξιά, έχουν την ικανότητα να διεμβολίσουν τους ΑΝΕΛ που πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα καθώς η ΝΔ θα αρχίσει να ‘απλώνεται΄ και προς τα δεξιά της, με την λεγόμενη παράσταση νίκης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αρχίζει να εξοργίζει τους πολύ συντηρητικούς δεξιούς ψηφοφόρους, κυρίως μεγάλης ηλικίας. Όλα εξαρτώνται από το να διατηρηθεί ενωμένη, τους δύο δύσκολους πρώτους μήνες. Αν το καταφέρουν, που το θεωρώ βέβαιο καθώς το αίσθημα ‘αυτοσυντήρησης΄ κατά της λαίλαπας ΣΥΡΙΖΑ πήρε  διαστάσεις στην βάση της, τότε η εκλογική νίκη της ΝΔ πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Και το γράφω εν πλήρη συνειδήσει.  Ο μεσαίος χώρος υπήρξε ανέκαθεν λίκνο ανατροπών εντός της κοινωνίας. Και το ευτύχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πως αυτός ο χώρος δεν θα έχει ΠΟΤΕ φιλικά αισθήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.Τουναντίον. Απλά από το 2009 και μετά είχε χάσει πλήρως την επαφή του με την ΝΔ. Φαίνεται πως η σχέση αυτή αποκαταστάθηκε, με εκκωφαντικό τρόπο.

 

από τον  Kostas Alexopoulos για το Παρατηρητήριο

Advertisements