Όχι άλλα λιμνάζοντα νερά

12322831_10207802081907830_5678159428733974605_o

 

Η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια ώθηση αλλαγής του πολίτικου σκηνικοί όχι μόνον στη ΝΔ, άλλα συνολικά στο πολιτικό σύστημα.

Οι ΝΔτες έχουν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι διότι: 1) έκαναν όχι ένα βήμα παραπάνω, αλλά ένα βήμα παραπέρα. Κατάφεραν αυτό που δεν μπόρεσαν διάφορες κινήσεις/πρωτοβουλίες στον χώρο της Κεντροαριστερός: να αναδείξουν την πιο αξιόπιστη, σοβαρή, ευρωπαϊκή νέα πρόταση κόντρα στον αριστερισμό και τον συντηρητισμό, 2) επέλεξαν εν δυνάμει πρωθυπουργό κι όχι άπλα έναν άλλο πρόεδρο, 3) διεκδικούν μετά από πάρα πολλά χρόνια την ανανέωση του πολιτικού τους στίγματος.

Οι φιλελεύθεροι σε κάθε χώρο έχουν επίσης κάθε δικαίωμα να ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Επιτέλους ένας μη κρατιστής, μη λαϊκιστής, σεβόμενος απολύτως κι εμπράκτως τα ατομικά δικαιώματα, σε πρωταρχικό κεντρικό πολιτικό ρόλο. Πήξαμε στο λαϊκό ΠΑΣΟΚ και τη λαϊκή δεξιά και είδαμε τα χαΐρια αυτού του τόπου και το που βρέθηκε το Ασφαλιστικό και κυρίως οι νέοι: μακροχρόνια άνεργοι ή μετανάστες.

Τούτων λεχθέντων, θεωρώ πολύ ανεπαρκή, αν όχι ελλιπή, την ανάλυση που έκανε η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την δήλωσή της. Δεν κινδυνεύει μόνον το Ποτάμι και δεν υπάρχει νεοφιλελεύθερο κέντρο όπως αναφέρει. Άσε που δεν αντιλαμβάνομαι από πότε το οποιοδήποτε κέντρο είναι για χάρισμα και δεν μας απασχολεί, όπως ειπώθηκε.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που έγινε με την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέτρεψε τα δεδομένα, τις δημοσκοπήσεις, την διάχυτη αντίληψη στατικότητας του πολιτικού συστήματος. Όλα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν. Αρκεί να έχεις σοβαρότητα, σχέδιο, εναλλακτική πρόταση και το κυριότερο να μην οικτίρεις τον κόσμο ως τάχα ανόητο κι αφελή. Κανείς στον κάτω κάτω δεν ψηφίζει κάποιον που τον βρίζει ή τον λούζει με επίθετα από το πρωί ως το βράδυ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πράξει. Κι έχει δύσκολο έργο. Ειδικά με την ΟΝΝΕΔ και την τοπική αυτοδιοίκηση που στήριξε εμφανώς τον κ. Μειμαράκη, ο οποίος λέει θα αρκεστεί σε μια γραπτή δήλωση, λες και αυτό που έγινε ήταν κάτι τυπικό. Μικρός με ο,τι αυτό συνεπάγεται και ερμηνεύστε το όπως θέλετε. Αντιθέτως ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί, λέει, με τον Κώστα Καραμανλή. Και ορθώς. Σε κόμμα εξουσίας είναι κι όχι σε αριστερή κόβα για να αγνοεί τους συσχετισμούς και να πολώνει με παντιέρες καθαρότητας στίγματος και κουροφέξαλα.

Πραγματικά είμαι εξαιρετικά χαρούμενη σήμερα. Επιτέλους έχουμε αξιωματική αντιπολίτευση με σοβαρό ηγέτη. Αυτό είναι πολύ καλό για τη χώρα. Κι αν σύντροφοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, αυτό σας φοβίζει, κάντε κάτι. Γιατί με το να αφορίζετε και να σαστίζετε αποφεύγοντας να πείτε τα πράγματα με το όνομά τους -ότι εσείς χάσατε την ιστορική ευκαιρία και βγάλατε τα ματάκια σας το προηγούμενο διάστημα-, δεν πείθετε. Και το χειρότερο: απωθείτε εκεινα τα δυναμικα στρωματα που εαν δουν οτι απεναντι στον λαικισμο και την προχειρότητα Τσιπρα μπορεί να αντιπαρατεθεί ο Μητσοτάκης και κατ’ επέκτασιν η ΝΔ, ε δεν θα περιμένουν σαν τον μαζοχιστή οσιομάρτυρα να αναστησετε τον νεκρό. Συγγνώμη κιόλας. Αλλά η σκάφη σκάφη και τα σύκα σύκα.

 

από την Effrosyni Pavlakoudi

Advertisements