Δεν είναι ο καπιταλισμός, χαζέ!

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o1

 

Οι εργαζόμενοι στους διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα Ηνωμένα Έθνη κ.λ.π. είναι, συνήθως,εξαιρετικά καταρτισμένοι στο αντικείμενο που υπηρετούν. Τα τελευταία χρόνια κάποιοι απέκτησαν την (μοντέρνα) συνήθεια να εκθέτουν τις απόψεις τους, εκτός από τις εκθέσεις που υποχρεωτικά συντάσσουν σαν μέρος της εργασίας τους και σε προσωπικά blogs που όμως βρίσκονται υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού στον οποίο θητεύουν. Αυτά τα κείμενα, σε ορισμένες περιπτώσεις, αποτελούν μικρά «διαμαντάκια» γνώσεων και (αποτελεσματικής) ανάλυσης των δεδομένων.

Στην χώρα μας π.χ., είναι πολύ γνωστά τα «ποσταρίσματα» του Olivier Blanchard, Chief Economist του Δ.Ν.Τ. από το 2008 (αντικαθίσταται την 1/1/2016 από τον Maurice Obstfeld, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Barak Obama)  για την κατάσταση στην Ελλάδα και την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής.

Η στήλη συνηθίζει να «ερευνά», συχνά πυκνά, με στόχο να εντοπίζει τέτοια «διαμαντάκια». Βρίσκει εξαιρετικά χρήσιμη την ανάγνωσή τους, ακόμη και όταν δεν συμφωνεί με αυτά. Την παραμονή των Χριστουγέννων, είχε την τύχη να ανακαλύψει ένα και βρίσκει χρήσιμο να το μοιραστεί. Όχι τόσο για την γνώση και την ανάλυση που περιέχει (δεν είναι αμελητέα αλλά ούτε κάτι το εξαιρετικό), όσο για τα μηνύματα που μεταφέρει αναφορικά με την πορεία του πλανήτη, τον χρόνο που φεύγει. Και που σίγουρα κάνουν τον αναγνώστη να ατενίζει το 2016 με μεγαλύτερη αισιοδοξία για την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς, παρά την εντατική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, δεν στάθηκε δυνατό να βρεθούν (σε αντίθεση με τον περσινό Δεκέμβριο) αντίστοιχα δημοσιεύματα, στηριγμένα σε ρεαλιστικά δεδομένα, που να αφορούν την Ελλάδα. Όλοι και όλα μοιάζουν να έχουν καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να πληρωθεί ο λογαριασμός για τα λάθη των τελευταίων 11 μηνών…

Πίσω στο θέμα μας, πρόκειται για ένα «ποστ» της Donna Barne και του Tariq Khokhar (στα Αγγλικά), στο site των blogs της  Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι δύο συγγραφείς κάνουν ανασκόπηση του 2015 μέσα από 12 ιστογράμματα. Είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δουλειά, που δείχνει το σωστό πρίσμα υπό το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται τα οικονομικά (και όχι μόνο) δεδομένα. Ο γράφων συνιστά ανεπιφύλακτα την μελέτη και των 12 σημείων. Θεωρεί όμως πολύ σημαντικά, ειδικά, τα μηνύματα τριών και τα παραθέτει:

Α. Τα επίπεδα χρηματοδότησης από τα κράτη προς τις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν, εδώ και χρόνια, ξεπεραστεί από τα ιδιωτικά κεφάλαια και τις εμπορικές ξένες επενδύσεις. Αυτόν τον χρόνο λήφθηκαν αποφάσεις να χρησιμοποιηθεί μόχλευση (ελπίζουμε με σύνεση και λογική), ώστε τα κρατικά χρήματα να αυξηθούν και να φτάσουν τα τρισεκατομμύρια.

ΠΙΝ

Εξαιρετικά φιλόδοξο σκεπτικό που, αν εφαρμοστεί σωστά και συνετά, μπορεί να αλλάξει την ζωή όλων σε ολόκληρη την Γη.

Β. Η παιδική και η μητρική θνησιμότητα έχουν μειωθεί περίπου κατά 50%, στην εικοσιπενταετία 1990-2015.

ΠΙΝ

Πέρα από τις λύσεις που μπορεί να δώσει η συγκεκριμένη βελτίωση σε δημογραφικά προβλήματα, αν σκεφτεί κανείς πως, ακόμη και μετά την πιο πάνω μείωση, περίπου 8.000 παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό κάθε μέρα, αυτό το στατιστικό μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρει. Χαμόγελα και σιδερένια θέληση για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και καλυτέρευση.

Γ. Το ποσοστό του πληθυσμού της Γης που ζει κάτω από το όριο της εξαιρετικής φτώχειας (USD 1,90/ημέρα, το νέο όριο που υπολογίστηκε μέσα στο 2015) αναμένεται να μειωθεί εφέτος κάτω από το 10%! Στο 9,6%!

πιν

Αν κανείς σκεφτεί πως το 1990, αυτό το ποσοστό ήταν μεγαλύτερο του 37% και συνυπολογίσει την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού αυτά τα 25 χρόνια, μόνο ικανοποίηση και αισιοδοξία μπορεί να αισθανθεί.

Προσωπικά όμως, αδυνατώ ν’ αποφύγω να συνδυάσω τα παραπάνω με το γεγονός πως την εικοσιπενταετία 1990-2015, αυτό που άλλαξε τόσο ώστε να γίνεται εμφανής η επίδρασή του, είναι το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό δόγμα. Είναι η επικράτηση του «στυγνού και αιμοβόρου» καπιταλισμού. Σε όλες τις, καλές και κακές, μορφές του και με όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματά του, τα δεδομένα δείχνουν αδιάψευστα πως το συνολικό τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά θετικό. Παρά τα όσα προσπαθούν να μας πουν, ώστε να μας πείσουν για το αντίθετο, ορισμένοι…

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

 

πηγή: Capital.gr

Advertisements