Με οποιοδήποτε κόστος!

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o1

 

Η Κυριακή 20 Δεκεμβρίου ξεκίνησε με μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Χιλιάδες άνθρωποι περίμεναν από νωρίς στα 1.200 εκλογικά τμήματα, για να ψηφίσουν. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι ουρές είχαν αναμονή μεγαλύτερη της μίας ώρας. Παρά την ταλαιπωρία, η διαδικασία εξελισσόταν ομαλότατα, ολόκληρη την μέρα.

Μια (σχετικά) σοβαρή αναστάτωση προκλήθηκε όταν, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, δόθηκε παράταση της ψηφοφορίας, χωρίς να ενημερωθεί εγκαίρως η υπεύθυνη εταιρεία. Με αποτέλεσμα να λήξουν οι κωδικοί πρόσβασης των χειριστών (είχαν εξάωρη «ζωή» για λόγους ασφαλείας) και το σύστημα να τους «κλείσει» την πρόσβαση. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε μέσα σε λίγα λεπτά, με την αποστολή νέων passwords και η ψηφοφορία συνεχίστηκε κανονικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μετάτις 9 μ.μ.!!!

Συνολικά ψήφισαν περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι. Διαφόρων ηλικιών και κομματικών προτιμήσεων. Που αποφάσισαν να δεσμευτούν γραπτώς  για την πίστη τους στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να συμμετέχουν σε κάτιπου δίνει ελπίδα. Σε κάτι που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πολυπόθητη αλλαγή του (τουλάχιστον θολού) πολιτικού σκηνικού…

Αμέσως μετά, οι κατά τόπους εφορευτικές επιτροπές, άρχισαν να αποστέλλουν τα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα τα αποτελέσματα καταχωρούνταν στην εφαρμογή της Vodafone, ώστε να υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικού υπολογισμού του αποτελέσματος.

Μέσα σε λίγες ώρες αυτό είχε γίνει γνωστό. Αλλά μόνο άτυπα. Οι αριθμοί που διέρρευσαν από τα γραφεία της Λεωφόρου Συγγρού είναι οι παρακάτω:

1ος ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης με ποσοστό περί το 40%.

2ος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό κοντά στο 30%.

3ος ο Απόστολος Τζιτζικώστας με ποσοστό μεταξύ 18% και 20%.

4ος ο Άδωνις Γεωργιάδης με ποσοστό πάνω από το 10%.

Οι διαρροές επιβεβαιώθηκαν και από δηλώσεις των υποψηφίων. Όλοι αναγνώρισαν πως οι κύριοι Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης, θα βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο, στις 10 Ιανουαρίου του 2016.

Και ενώ όλοι περίμεναν την επίσημη ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος, ο αρχαιότερος βουλευτής και πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (Κ.ΕΦ.Ε.) κύριος Τραγάκης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δήλωσε πως τα επίσημα αποτελέσματα θα δίνονταν «το συντομότερο δυνατόν».

Από εκεί και πέρα, όλα χάλασαν. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να γίνει λεπτομερέστερη αναφορά στο τι επακολούθησε. Απλά να πούμε ότι, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, δεν υπάρχει ακόμη συνολικό επίσημο αποτέλεσμα! Παρότι η υπεύθυνη για την διεξαγωγή εταιρεία το έχει δώσει πλήρες, πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής…

Αφού λοιπόν υπάρχει γιατί δεν έχει γίνει γνωστό συνολικά και με λεπτομέρειες, έστω  ανεπίσημα; Διότι, άκουσον άκουσον, το καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας προβλέπει ότι τα αποτελέσματα μπορούν να επικυρωθούν σαν επίσημα, ανεξάρτητα από τον τρόπο συλλογής τους, μόνο εάν έχουν διασταυρωθεί με τα συγκεντρωτικά fax που έχουν υποχρέωση να στείλουν οι τοπικές εφορευτικές. Και επειδή πολλές δεν διέθεταν fax, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να βρεθούν συσκευές για να σταλούν…. Όλα αυτά σε μια ευρωπαϊκή χώρα στο τέλος του 2015! Την ίδια μέρα που σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, την Ισπανία, μετρήθηκαν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια ψήφοι, σε μια έκταση τετραπλάσια της Ελλάδας, μέσα σε δυόμιση ώρες!!!

Για να είναι τα πράγματα ξεκάθαρα, θα πρέπει να ειπωθεί πως για όλο αυτό το χαοτικό μπλέξιμο, το κόμμα σαν οργανισμός δεν έχει καμία ευθύνη. Από την στιγμή που ξεκινά η ψηφοφορία τον συνολικό έλεγχο φέρει η Κ.ΕΦ.Ε. Οι πληροφορίες του Capital.gr μάλιστα αναφέρουν ότι, ο μεταβατικός πρόεδρος κύριος Πλακιωτάκης, έκανε σοβαρότατες προσπάθειες να βρεθεί λύση. Δυστυχώς χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς δεν έχει καμία δικαιοδοσία πάνω στις αρμοδιότητές της…

Ειλικρινά είναι εντελώς ακατανόητο το πώς είναι δυνατόν να «γκρεμίζεται» κάτι που χρειάστηκε πολύ κόπο για να δημιουργηθεί, μέσα σε ώρες. Για μίαγραφειοκρατική λεπτομέρεια. Πως σκέπτεται άραγε η παντοδύναμη Κ.ΕΦ.Ε. (ήόποιος άλλος φέρει ευθύνη για το τεράστιο μπάχαλο) ότι θα αισθανθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι, βλέποντας όλο αυτό το θέατρο του παραλόγου; Πως περιμένει να επανακάμψουν στο δεύτερο γύρο για να εκλέξουν τον «μελλοντικό πρωθυπουργό»; Πόσο δύσκολο ήταν να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή λύση, να ανακοινωθεί αποτέλεσμα και, όταν με το καλό έφταναν όλα τα fax, να επισημοποιηθεί; Προσωπικά θα δεχόμουν ακόμη και να σταλούν τα νούμερα με ταχυδρομικά περιστέρια ή θα έδινα εντολή να έρθουν με τα πόδια. Θα έκανα οτιδήποτε και θα δεχόμουν οποιοδήποτε κόστος, αρκεί να μην έφταναν 400.000 άνθρωποι να αισθανθούν ότι τους φτύνουν καταπρόσωπο…

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Twitter: @Marketelf

 

πηγή: Capital.gr

Advertisements