Τζάκια και σωλήνες

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o

Μαθαίνουμε τελευταία ότι ο τεσσαρακονταετής βίος ως επιχείρημα για την κατάκτηση του πρωθυπουργικού θώκου (και μάλιστα μετά μίας μικρής οιήσεως) είναι μια κατάκτηση ενάντια στο status quo των τζακιών (δεν διευκρινίζεται αν τα τζάκια είναι ενεργειακά ή μη) που λυμαίνονται τόσα χρόνια το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας. Ότι υπάρχει μία σωρεία παραδειγμάτων, από την κόρη του μπακάλη (χαίρεστε τώρα οι 5/νεοφιλελεύθεροι) μέχρι το γιο του αγωγιάτη (χαίρεστε τώρα οι σοσιαλισταί), που αποδεικνύουν ότι αρκετές φορές το τζάκι δεν είναι προαπαιτούμενο για να διακριθεί κανείς στον πολιτικό στίβο, είναι κάτι που ο κ. Τσίπρας μάλλον αγνοεί (κι αν τυχόν το γνωρίζει, ενδεχομένως τη στιγμή που που εκφέρει το λόγο να μην έχει επεξεργαστεί κάποιο συσχετισμό για ένα σοβαρότερο αντεπιχείρημα-μικρή σημασία έχει αυτό, η ευστροφία του εξαντλείται στις συνεντεύξεις της ΕΡΤ-γελά ο Κλίντον).

Το να πούμε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει ένα διαχωρισμό μεταξύ αστικής τάξης (που στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ), παλαιάς αριστοκρατίας και ανθρώπων που είναι απλώς πλούσιοι (η κ. Αγγελοπούλου φερ’ ειπείν) και διαπλέκονται οικονομικά (ποικιλοτρόπως, ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα πια) με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, είναι, εικάζω, περιττό. Άλλωστε, ειδικά αυτό το τελευταίο μάλλον εντέχνως αποσιωπάται. Διότι τα «τζάκια» είναι άσχημα όταν στηρίζουν τους άλλους, όχι όταν στηρίζουν εμάς. Αυτού του τύπου η προσέγγιση του τζακιού, της υπεραπλούστευσης και της ανάλυσης που έχει τη βάση της στα παραδείγματα του Ζίζεκ, του Μαρξ και του Φλαμπουράρη (το τζάκι αυτού του τελευταίου μάλλον ενεργειακό θα είναι) είναι αυτή που εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να αντιληφθεί το πλέγμα των σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ χρήματος και εξουσίας. Για αυτόν είναι κατόρθωμα να είσαι ο νεότερος πρωθυπουργός της νεοελληνικής ιστορίας, στο δείπνο με το Βαγγέλη Μαρινάκη και στις εγκαρδιότητες της κ. Δούρου με τον κ. Μελισσανίδη θα κολλήσουμε;

Κύριε Τσίπρα, οι «τσιταντίνι» Ιταλοί έστειλαν στο Κοινοβούλιό τους την Τσιτσιολίνα, μια πορνοστάρ και τον Μπέπε Γκρίλο, έναν κωμικό με πτυχίο λογιστικής. Αν το σκεφτείτε λίγο παραπάνω, θα διαπιστώσετε ότι εκτός του κομματικού σωλήνα, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν, χωρίς την απαραίτητη παρέμβαση κάποιου τζακιού. Λέγεται δημοκρατία, και, σε καταστατικό επίπεδο τουλάχιστον, δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε όλους. Ακόμη και σε εσάς.

 

ΥΓ. Ο Λάκης ο Λαζόπουλος άραγε έχει τζάκι στο σπίτι του; Από τα 37 αδήλωτα ακίνητα του κ. Σταθάκη, πόσα έχουν τζάκι;

 

Ο Παλαιοπασόκος

Advertisements