Το Παρατηρητήριο – Briefing 11/12/2015 (1)

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o

 

επιλογές από την επικαιρότητα:

 

10 μικροί μύθοι για το ασφαλιστικό

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το δικαστήριο δεν θα μετατραπεί σε χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις και… ψήγματα αισιοδοξίας

Μεσοβέζικες λύσεις στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

«Εις εαυτόν»: Προσοχή στην γκρίνια

Σχεδόν 1.900 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν σε 8 μήνες με το νόμο Παρασκευόπουλου

Τι περιλαμβάνει το νεοεγκριθέν Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

Η εκκλησία, υπεράνω όλων…

Προσοχή! Η ΔΕΗ είναι το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο!

Εδώ Βρυξέλλες (III)

Η ιδεοληψία της κυβέρνησης εναντίον της ελεύθερης Οικονομίας βυθίζει τη χώρα

Έκτακτο Euroworking Group θα εξετάσει την πορεία της διαπραγμάτευσης

Αυτός είναι ο επικρατέστερος νέος ΓΓΔΕ – Υψηλόβαθμος Έλληνας των Βρυξελλών

 

Ο χειρότερος ψεύτης της Μεταπολίτευσης; Έχει πλάκα ο επικοινωνισμός του. Παίρνει πόζα σοβαρού στομφώδους τίποτε, βγάζει λόγο ψωμί και σκόρδο. Παριστάνει τον φτασμένο ηγέτη που ξέρει την οικονομία και την κοινωνία, χωρίς να καταλαβαίνει τι λέει, αγνοώντας ίσως ότι περατώνει μεγάλη καταστροφή. Παρά την πολιτική του μετριότητα αποδεικνύεται κορυφαίος ψεύτης της Μεταπολίτευσης. Μαζί με τους «ζαλισμένους» και ηθικά λαστιχαρισμένους σχιτζήδες του (από άγνοια εντεταλμένους να γκρεμίσουν ό,τι ακόμα στέκει όρθιο) θα φέρουνε το τέλος της. Και μάλλον μόνο τότε θα φύγουν, αφού προσώρας διατηρούν το βασικό λαϊκό έρεισμα που μπλοκάρει κάθε άλλη εξέλιξη… Ως κλέφτης ψήφων, έλεγε όλα τα ψέματα του κόσμου, μόνο και μόνο από ξελιγωμάρα για την καρέκλα. Και τώρα το ΟΧΙ σε όλα έγινε ΝΑΙ σε όλα και τούμπαλιν.Το διαδικτυακό γαϊτανάκι με δηλώσεις Τσίπρα «πριν» και «μετά», πουλάει σαν φρέσκο κουλούρι, μόνο που αυτιά δεν ιδρώνουν… Ο μονότονα πλαδαρός στη σκέψη και συνάμα παρδαλός στην εκφορά ηγετικός λόγος αποκαλύπτεται. Τυχαίο ενδεικτικό παράδειγμα πέρα από το αντιμνημονιακό του μνημόνιο: 13.09.2014, Τσίπρας: «θα θεσμοθετηθεί νέα σεισάχθεια για τη ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων» …07/12/2015, Σκουρλέτης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε ποτέ για σεισάχθεια». Σωστός. Παρέλκει να αραδιάσουμε εδώ δεκάδες ακόμα τέτοιες ήδη γνωστές ανατροπές… Πρώτη φορά σαλτιμπάνγκος κάνει τόσο πολλές κωλοτούμπες μέσα σε τόσο λίγο χρόνο. Στον μοιραίο αρχιδιαπραγματευταρά, που κάθε διαπραγμάτευσή του ακρωτηρίαζε λίγη κοινωνία ή λίγη πατρίδα, ωραία σφύριξε ο Βενιζέλος: «Λυπηθείτε τη χώρα. Όχι άλλη διαπραγμάτευση!»…

 

Πού θα πάνε τα λεφτά της ανάπτυξης;

 

Και στην περίπτωση του άρθρου του κ. Μάρδα το ερώτημα είναι ίδιο, όπως και στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη. Γνώριζε πως τα νούμερα που θα παραθέσει -τα νούμερα όχι τα επιχειρήματα ή τα συμπεράσματα- θα εκτεθούν στην κριτική του δημόσιου διαλόγου. Γιατί δεν μερίμνησε να είναι ακριβή τα ποσοτικά στοιχεία που παρέθεσε; Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τους θεσμούς και τα πρόσωπα που τους ενσαρκώνουν. Αλλά αν αυτό είναι το καλύτερο -με την έννοια της ακρίβειας των ποσοτικών στοιχείων- που μπορούσαν να κάνουν οι δύο υπουργοί Οικονομικών, τι συμπεράσματα να βγάλουμε για τον τρόπο που κυβερνάται η χώρα; Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η έκπληξή μου όταν διάβασα την απορία του κ. Μάρδα, γιατί μας ενδιαφέρει η παρούσα αξία του χρέους. (Ουσιαστικά ισχυρίζεται πως το κέρδος από την μείωση της παρούσας αξίας αφορά μόνο τα hedge funds!) Μα η παρούσα αξία είναι ο τρόπος να ποσοτικοποιήσουμε σε μία τιμή τρία κρίσιμα χαρακτηριστικά του χρέους: το ύψος του χρέους, το επιτόκιο και τη χρονική λήξη του. Μικρότερο επιτόκιο ή μεγαλύτερη διάρκεια παραπέμπει σε μικρότερη παρούσα αξία του χρέους. Παραθέτω ένα γράφημα με στοιχεία από την Eurostat (εδώ), όπου φαίνεται πως το κόστος των δανείων για την Ελλάδα, δηλαδή το μέσο επιτόκιο που πληρώσαμε το 2014, ήταν μικρότερο από της Γερμανίας! Και το χαμηλό κόστος δανεισμού είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα του PSI και της μείωσης της παρούσας αξίας του χρέους.

 

Μια ιστορία με ώρες Πρωθυπουργών

Ο Φαήλος και οι άλλοι

Άμεση μείωση κύριων συντάξεων ζητούν οι Θεσμοί -μοχλός πίεσης η 20ετία

 

Άλυτο κουίζ μοιάζει η προκήρυξη της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων για τον αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Δεν έχει άλλη εξήγηση η δημοσίευση στο σημερινό (10/12) φύλλο των Financial Times, της αγγελίας της ΓΓΔΕ που εντόπισε ο συγγραφέας και αρθρογράφος Θοδωρής Γεωργακόπουλος. Πρώτον, η λήξη του διαγωνισμού ήταν στις 6/12 και αυτό είναι ευκρινές και στην ίδια την αγγελία (τρέχει από τις 30/11) άρα μάλλον ο πήχης των προσόντων για τους υποψηφίους παραείναι ψηλός – θα πρέπει να κατασκευάσουν χρονομηχανή για να κάνουν την αίτησή τους έγκαιρα. Δεύτερον, αν ο υποψήφιος -υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη διεθνή μορφή της προκήρυξης- θελήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την αρμόδια υπηρεσία για περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να έχει και μαντικές ικανότητες, για να μαντέψει το ψηφίο που λείπει από το τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Αποκλειστικές εικόνες: Στήνουν καταυλισμό για μετανάστες στο Ελληνικό

Στο 23% έφτασε η κατάναλωση παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα

Κάουντερ: Τα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να παραχωρήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα

Ποιός πήρε τα 5 δις € που χάθηκαν από το ΕΣΠΑ;

 

Τελικά, μέσα σε όλον αυτόν τον αριστερό χειμώνα που σκεπάζει με την πρωτοφανή υποκρισία του την Ελλάδα, μόνο σε ιδεολογικό επίπεδο αχνοφαίνεται μία αχτίδα φωτός: είναι ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να γκρεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες το μύθο μιας αριστεράς υποτίθεται διαφορετικής, κοινωνικής, καλύτερης και για την οποία θα περάσουν αρκετές δεκαετίες ώσπου να μιλήσει ξανά κανείς σε αυτόν τον τόπο…

 

Αδιέξοδο με τους μετανάστες που εγκλωβίζονται στη χώρα

Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης και νέες επενδύσεις για την Ιρλανδία

«Χαράτσι» 700 εκατ. ευρώ για τις φαρμακευτικές

Συμφωνία για ΑΔΜΗΕ και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Οι επιδρομείς δεν παίρνουν τα λεφτά τους πίσω

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάργησε σε μια νύχτα τη μνημονιακή νομοθεσία, δεν αύξησε μισθούς και συντάξεις, δεν πήγε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, δεν διέγραψε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, δεν έδωσε τον έλεγχο των τραπεζών στο κράτος, δεν πήρε δάνεια από «άλλες πηγές», δεν άλλαξε την Ευρώπη σε συνεργασία με τον Ισπανό Ιγκλέσιας. Μιλάει όμως σαν να τα έκανε. Συμπεριφέρεται σαν να είναι η επιτομή της συνέπειας. Βάζει φόρους και υπερηφανεύεται ότι οι άλλοι έβαλαν περισσότερους. Υπέγραψε να κόψει τις συντάξεις και «δεσμεύεται» ότι δεν θα τις κόψει. Έχασε ήδη δυο βουλευτές από την πλειοψηφία και λέει «το επιταχύναμε κιόλας». Πίσω από τον άρτιο επικοινωνιακό λόγο υπάρχει μια αναρχία λογικής, ένα χάος αυθαίρετων συλλογισμών. Το σουρεαλιστικό αναγορεύεται σε κατακτημένο στόχο. Η πρωθυπουργική συνέντευξη θύμιζε μια ατάκα του Αμερικανού συγγραφέα΄Ορσον Σκοτ Κάρντ: «Μέσα στην αναστάτωση του χάους ανακαλύπτουμε τι είμαστε- αν είμαστε κάτι».

 

Ληστεύουν οι ξένοι κερδοσκόποι τις ελληνικές τράπεζες;

Αφορολόγητο με δαπάνες μέσω καρτών ή τραπεζών

Πιτσιόρλας: Τις επόμενες μέρες η υπογραφή της σύμβασης για τα αεροδρόμια

Advertisements