Το Παρατηρητήριο – Briefing 10/12/2015 (1)

1

 

επιλογές από την επικαιρότητα:

 

Το κακό είναι ότι στο τέλος ο καθηγητής με το αγγελικό πρόσωπο, ο δόκτωρ Σόιμπλε, έχει πάντα δίκιο! Το καλό είναι ότι οι Γερμανοί έχουν ήδη δώσει πολλά λεφτά για να αφήσουν το πλοίο να βυθιστεί αύτανδρο. Το κακό είναι ότι δώσαμε σε παιδιά σπίρτα και τα στείλαμε να φυλάξουν την μπαρουταποθήκη. Το πολύ κακό είναι ότι δεν είχαμε άλλους να στείλουμε. Άρα; Η μπαρουταποθήκη θα σκάσει… Το να παρακαλάει κανείς να σκάσει η χώρα για να δικαιωθεί πολιτικά είναι βλακεία πρώτου βαθμού! Χειρότερα, συναγωνίζεται τον Ηλίθιο και τον Πανηλίθιο. Το να μην βλέπουμε, όμως, την πραγματικότητα, επειδή αυτή δεν μας αρέσει, είναι εξίσου κουτό. Η χώρα, δυστυχώς, πάει από το κακό στο χειρότερο. Και γι’ αυτό δεν φταίει ούτε ο Σόιμπλε, ούτε η Μέρκελ. Φταίει ο λαϊκισμός του πολιτικού μας συστήματος και η επιμονή του ελληνικού λαού να πιστεύει ότι υπάρχει τρόπος να κάνουμε το τέλειο έγκλημα. Να μην πληρώσουμε τα οφειλόμενα!

 

Συντάξεις: Έρχεται η 13η μείωση

 

Αν και από την πλευρά του ΔΝΤ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, επισήμως, κάποια αντίδραση, στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους έσπευσαν να… «περιποιηθούν» τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, W. Schaeuble, για το γεγονός ότι ανέδειξε το… αυτονόητο. Ήτοι τη σημασία της ενυπόγραφης δέσμευσης μιας χώρας στο πεδίο των διεθνών (οικονομικών εν προκειμένω) σχέσεων. Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση, που διακήρυττε προεκλογικά ότι θα έσκιζε τα μνημόνια, και ότι δεν θα δεσμευόταν από τις υπογραφές των προκατόχων της, θα αρχίσει τώρα να σκίζει… τις συμφωνίες που η ίδια έχει υπογράψει. Εκτός, πια, αν η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αισθάνεται ότι δεν δεσμεύεται ούτε από την υπογραφή της… αμέσως προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…

 

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Κάτω από 160 εκατ. ευρώ το όφελος από τον ΦΠΑ στα νησιά

Ειδομένη: Ζημιές €1,2 εκατ. από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής

Μουρμούρας: «Τα capital controls είναι εύκολο να εφαρμοσθούν, αλλά δυσκολότερο να αρθούν»

Αλφάνο (ΥΠΕΣ Ιταλίας): Μια Ευρώπη ανοιχτή αλλά με αυστηρή διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων

 

«Οι πολίτες» γράφει η εφημερίδα Universo «βαρέθηκαν να κάνουν ουρές 3-4 φορές την ημέρα για να πάρουν καφέ, ζύμη, λάδι ή πάνες για τα βρέφη τους. Βαρέθηκαν να ψάχνουν από τα ξημερώματα και να μην βρίσκουν αυτό που θέλουν. Δεν θέλουν πια να πληρώνουν υψηλές τιμές για βασικά είδη που μπορούν να βρουν μόνο στην μαύρη αγορά». Ακόμη πιο σημαντικό, ίσως, και από το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το γεγονός ότι αυτό αντιπροσωπεύει μια πραγματική αλλαγή στον τρόπο σκέψης των λαών, όπως δείχνουν διάφoρες δημοσκοπήσεις. Σε μία απ’ αυτές, το 69% αρνήθηκε να αποδώσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας στις ΗΠΑ και μόνο το 25% τα απέδωσε εκεί. Σε μια άλλη, το 70% απάντησε ότι θεωρεί το σύστημα της «ελεύθερης αγοράς» το καλύτερο για την οικονομική διαχείριση της χώρας. Ετσι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι λαοί της Λατινικής Αμερικής αρχίζουν να εξέρχονται από τη «μακρά νύχτα» του αριστερού λαϊκισμού και να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Αρχίζουν να εξέρχονται από αυτό που o βραβευμένος Βενεζουελανός συγγραφέας Alberto Barrera Tyszka αποκαλεί «κοινωνία του φόβου και του ψέματος». Και όπως λέμε εδώ: «El pueblo unido jamas sera vencido!» (Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος!).

 

Η μάχη των γενεών, το Ασφαλιστικό και οι Millennials

Το «Τέρας» είναι πια εδώ

 

Στην Ελλάδα δεν τολμάμε να τα βάλουμε με τον εσμό των βανδάλων. Δεν φαίνεται καν να χρησιμοποιούμε τα λάθη και τις επιτυχίες των άλλων χωρών για να διαμορφώσουμε πολιτική και να αποτρέψουμε συμφορές: η Αθήνα είναι πολύ διαφορετική από τη Νέα Υόρκη, αλλά η ανθρώπινη φύση είναι παντού η ίδια· αν ο βανδαλισμός αρχίσει να τιμωρείται όπως τιμωρείται σε όλες τις σοβαρές χώρες (στη Σιγκαπούρη, που εμπνέεται από ασιατική αντίληψη εγκλήματος και τιμωρίας, οποιαδήποτε αυθαίρετη παρέμβαση στον δημόσιο χώρο σημαίνει τρία χρόνια κάθειρξη), απλούστατα θα σταματήσει. Η πολιτική της μηδενικής ανοχής ακούγεται αυταρχική αλλά απομονώνει τους εγκληματίες και απελευθερώνει τους αθώους. Για να μην επιβληθεί ο αυταρχισμός, που τρομάζει τόσο τις ευαίσθητες δημοκρατικές ψυχές, υπάρχει λύση: το να πάψουν οι βάνδαλοι να επιτίθενται σε ό,τι δεν τους ανήκει και να ασχημίζουν τον χώρο τον οποίο μοιράζονται με τους άλλους. Η πολιτική της μέγιστης ανοχής που εφαρμόζεται σήμερα είναι μια μορφή δικτατορίας ψυχοπαθητικών μειοψηφιών που ευνοούνται από την απάθεια ή τη βαθιά αποκαρδίωση της πλειοψηφίας.

 

Στη Σόφια, αδελφοί μου, στη Σόφια

Θανάση, κάνεις λάθος, δεν είναι αυτή η αριστερά

 

Κυβερνο – τούμπα Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, επιχείρησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας στο κρατικό ραδιόφωνο ότι «δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο». Αναφέρθηκε στις θέσεις Σόιμπλε που «συχνά ηττήθηκαν στην Ε.Ε», και για το ΔΝΤ σημείωσε πως πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις, αλλά τόνισε πως «δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης»! Όπερ σημαίνει ότι ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το Ταμείο μπορεί και να παραμείνει…

 

Το Ποτάμι: Ναι υπό όρους σε συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας

Φοροφυγάδες φαντάσματα

Εδώ Βρυξέλλες (II)

Ποια δάνεια θα… πέσουν στα χέρια των distressed funds

 

Πολύμηνη έρευνα Αμερικανών μυστικών πρακτόρων στην Αθήνα προηγήθηκε της σύλληψης αλλοδαπού εμπόρου όπλων την Τρίτη, σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για άνδρα 49 ετών, κάτοχο αμερικανικής και ιορδανικής υπηκοότητας, ιδιοκτήτη εταιρείας γενικού εμπορίου με έδρα το Αμάν της Ιορδανίας. Η σύλληψή του έγινε από αστυνομικούς της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης των ΗΠΑ, ενώ στην έρευνα για τη δράση του συμμετείχε ενεργά το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ.

 

Η σφαγή των διοικητών Μόνο τρεις διοικητές νοσοκομείων της Αθήνας γλίτωσαν την απόλυση. Οι υπόλοιποι, και συνολικά οι τέσσερις στους πέντε, πέρασαν την Τρίτη την πόρτα της εξόδου. «Κόπηκαν» δηλαδή συνολικά οι 59 από τους 71 διοικητές. Το περίεργο είναι ότι η «ανεξάρτητη» επιτροπή του υπουργείου αξιολόγησε θετικά αρκετούς από αυτούς που στη συνέχεια απολύθηκαν διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έκρινε πως η παραμονή τους στις συγκεκριμένες θέσεις δεν θα βοηθούσε την προσπάθειά της για σταθεροποίηση του συστήματος και αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζετε. Αν ψάξετε αυτούς που παρέμειναν ως διοικητές θα δείτε ότι κάποια σχέση έχουν με κομματικά ή άλλα (ισχυρά) πρόσωπα. Ετσι, για να δείτε ότι η αξιοκρατία καλά κρατεί. Αφήστε που απέλυσαν έναν διοικητή νοσοκομείου ενώ αυτός βρισκόταν στις ΗΠΑ ψάχνοντας υλικά για το νοσοκομείο του.

 

H εκκένωση

Το ΔΝΤ «φεύγει», η ελπίδα έρχεται…

H γλώσσα της διοίκησης

Ένα δημοψήφισμα παρωδία

Σήμερα «κληρώνει» για το μαχαίρι στις επικουρικές, το εφάπαξ και την εθνική σύνταξη

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των βουλευτών που καταψήφισαν το σχετικό αίτημα εντοπίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Φωτο-ρεπορτάζ από την απομάκρυνση των μεταναστών από την Eιδομένη

Πώς να διδάσκεται η ιστορία

Το καραβάνι μάλλον κάνει κύκλους!

Ρίχνει τους τόνους το Μέγαρο Μαξίμου

Απορρίφθηκε ένσταση για τη μετεγκατάσταση σύρων προσφύγων στο Τέξας

Χτίσιμο αφορολόγητου μόνο με χρήση «πλαστικού χρήματος» από το 2016

Στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης με φόντο τις αντιδράσεις της ΔΙΣ

Advertisements