Κυβέρνηση τεχνοκρατών ή κυβέρνηση πολιτικών;

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o

 

Θυμάμαι πριν καιρό που έτυχε να ακούσω μια ομιλία του Θεοδόση Τάσιου. Σε αυτή, είχε κάνει αναφορά για την «δικτατορία των τεχνοκρατών», εν αντιθέσει με τη σπουδαιότητα της πολιτικής και κατ’ επέκταση, των πολιτικών. Πολιτική και πολιτικοί όμως, όχι ως διαχειριστές προβλημάτων, αλλά ως φορείς γνώσης και κατανόησης της αξιολόγησης των προβλημάτων, για την επίλυσή τους.

Στην πολιτική, η επίλυση κοινωνικών, οικονομικών και άλλων προβλημάτων, δεν είναι απόφαση επιστημονική.

Η διαφορά του πολιτικού από τον τεχνοκράτη είναι πως, ο δεύτερος, θα θελήσει να προβάλει τη σπουδαιότητα του επαγγέλματός του (π.χ. καθηγητής πανεπιστημίου, δικηγόρος κ.λπ.) και να επικυρώσει, ή να επεκτείνει τις θεωρίες του για κάποιο θέμα.
Δεν υποτιμόνται οι γνώσεις του, αυτό όμως δεν σημαίνει πως, επειδή είναι ένας λαμπρός οικονομολόγος, δικηγόρος, οδοντίατρος κ.λπ., θα μπορέσει να επιλύσει και σωστά ένα πολιτικό πρόβλημα.

Και ποιο είναι το πολιτικό πρόβλημα;
Σε αυτό το σημείο έγινε αναφορά στο παράδειγμα του διαχειριστή της πολυκατοικίας και της διαφοράς διαχείρισης και πολιτικής. Τι είναι διαχείριση; Βγάζω κάθε μήνα τα κοινόχρηστα, έσοδα – έξοδα και εισπράττω. Αυτό γίνεται επί χρόνια. Όταν όμως κάποια στιγμή ο φτωχός της πολυκατοικίας πει πως, δεν έχω πια να δίνω χρήματα για πετρέλαιο, εκεί παύει η διαχείριση και μπαίνει η πολιτική.

Αυτό που διαφοροποιεί τον τεχνοκράτη, ή τον διαχειριστή από τον πολιτικό είναι η συναίσθηση των προτεραιοτήτων και αξιών για τη λύση των προβλημάτων, «η επίλυση της αξιακής σύγκρουσης, είναι πολιτικό θέμα».

Ακούω τελευταία πολλούς να παίρνουν θέση για την αναγκαιότητα συμμετοχής τεχνοκρατών, σε αυτή, ή μια νέα κυβέρνηση. Επίμονα το ζητά και ο κ. Λεβέντης ως όρο για τη δημιουργία μιας νέας οικουμενικής κυβέρνησης.
Άραγε, θα είναι μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μια κάποια λύσις, ή μήπως θα ήταν προτιμότερο μια κυβέρνηση πολιτικών, επικουρούμενων από τεχνοκράτες;

υ.γ.
Προσωπική άποψη, προτιμώ κυβέρνηση πολιτικών. Όχι διαχειριστών. Πολιτικών, που μαζί με τεχνοκράτες θα μπορέσουν να δώσουν λύση στα δύσκολα προβλήματα της χώρας. Εξ’ άλλου, έναν πολιτικό έχω και τη δυνατότητα να τον κρίνω, να τον επιβραβεύσω, ή να τον απορρίψω.

 

Το Ζιζάνιο

Advertisements