Η χρεωκοπία της εκπαίδευσης

12366150_10207802006745951_7288130277011600634_o

 

Προχθές στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ -την οποία δεν παρακολούθησα, είπαμε έχουμε βίτσια αλλά όχι τόσο εξαχρειωμένα- ο καλύτερος πρωθυπουργός της καλύτερης κυβέρνησης της ωραιότερης χώρας και του εξυπνότερου λαού του κόσμου, είπε μια αρΆβικη παροιμία. Μάλιστα.

Θα πει κάποιος «και γιατί ασχολείσαι με αυτό Σουλτάνε μου; Ειδικά όταν εδώ και καιρό δεν γράφεις για τόσα και τόσο άλλα πεπραγμένα της ΠρωτοΔευτέρας Φοράς Αριστεράς;» Δίκιο θα έχει. Για καιρό δεν μπορούσα να γράψω γιατί δεν είναι δυνατόν να σχολιάσεις το ασχολίαστο. Αναγνωρίζω ως ένα σημείο την αδυναμία μου να ντύσω λεκτικά αυτό που ζούμε, το γελοίο και τρομακτικό την ίδια στιγμή, αναγνωρίζω πως δεν έχω γλώσσα γι’ αυτό, όμοια σχεδόν με τον Hofmannstahl στην περίφημη «Επιστολή του λόρδου Τσάντος». Δεν μπορώ, με υπερβαίνουν, ούτε με τρομοκρατούν πια, ούτε με διασκεδάζουν.

Όμως, να που μια λάθος λέξη στο στόμα του ανθρώπου που κυβερνά τη χώρα μου, με βοηθά να καταλάβω κάτι που εξαρχής φυσικά γνώριζα αλλά αυτό το αρΆβικη μου το σέρβιρε στα μούτρα, με επανέφερε και με γείωσε, όπως ακριβώς οι ακαθαρσίες του σκύλου όταν βρεθούν κάτω από τα καινούρια σου λουστρίνια. Γιατί, κοίτα να δεις αναγνώστη μου πως έχει το πράγμα.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, «σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολεοδομία – Χωροταξία του ΕΜΠ». Δηλαδή, ο πρωθυπουργός της χώρας, ως μαθητής πέρασε μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων σε ένα τμήμα με υψηλές βάσεις, σε ένα από τα θεωρούμενα (γιατί γνώμη τεκμηριωμένη δεν μπορούμε να έχουμε ουσιαστικά μιας και η αξιολόγηση των ΑΕΙ είναι κάτι πολύ «αντιδραστικό» για να συμφωνήσει η προοδευτική (sic!) ακαδημαϊκή μας κοινότητα!) καλά ΑΕΙ της χώρας, το Πολυτεχνείο Αθηνών και δεν μπορεί να μιλήσει στοιχειωδώς καλά ελληνικά, λίγο καλύτερα έστω από ενός αποφοίτου δημοτικού σχολείου. Και λοιπόν θα πει ο Ελληνάρας;

Μα να λοιπόν η απόδειξη της αποτυχίας και της χρεωκοπίας της χώρας! Αν ένας απόφοιτος Πολυτεχνείου, με φιλοδοξίες να ασχοληθεί με τα κοινά –δε λέω να γίνει πρωθυπουργός, αυτό σε καμία επαναστατική ονείρωξη της νιότης του δεν το είχε φαντασιωθεί, ούτε καν!- δεν μπορεί να μιλήσει καλύτερα Ελληνικά από την τόσο συχνά λοιδωρούμενη Άντζελα Δημητρίου, τί ψάχνουμε; Ακόμη απορούμε; Κι αν ο απόφοιτος – και με μεταπτυχιακές σπουδές παρακαλώ- ΕΜΠ λέει τέτοιες αρλούμπες, ο απόφοιτος ΤΕΙ με βαθμό εισαγωγής 3.5, τί ελληνικά γνωρίζει ή μπορεί να γνωρίζει;

Ίσως πει κάποιος πώς είμαι υπερβολικός. Πως μπροστά στα τέρατα που διαπράττει εις βάρος της χώρας από την 25η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα ο πρωθυπουργός ένα λάθος εν τη παραδρομή της γλώσσας ενδεχομένως είναι πταίσμα. Σύμφωνοι, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός πέφτει σε βαρύ γλωσσικό ολίσθημα.
Αλλά, όπως και να το δούμε τα κακά ελληνικά του πρωθυπουργού δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο το έλλειμμα παιδείας του ιδίου αλλά και το έλλειμμα παιδείας γενικότερα που τώρα μας αποκαλύπτει την πικρή γεύση των καρπών του. Ας μην αναζητούμε λοιπόν αιτίες χρεωκοπίας της χώρας μας. Πολιτισμική είναι η χρεωκοπία μας και δε σωζόμαστε από αυτήν όσο χρήματα κι αν μας δανείσουν Ευρωπαίοι και ΔΝΤ.

Υ.Γ. Μια ακόμη πιο σαφής απόδειξη της αποτυχίας μας είναι η χρήση της γλώσσας από τους συνδικαλιστές όλων των ειδικοτήτων. Είναι καταπληκτικό! Είτε μιλάμε για ανακοίνωση του σωματείου καπνεργατών, είτε για ανακοινώσεις δικηγορικών συλλόγων, είτε για ανακοινώσεις εκπαιδευτικών, είτε των περιβόητων καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ η γλώσσα παραμένει τόσο επίπεδα ίδια που τρομάζει κανείς βλέποντας τέτοιο γλωσσικό χυλό να κυριαρχεί παντού, από τις πλέον εγγράμματες κάστες μέχρι τους πλέον αδαείς. Ίσως δε μάλιστα, συχνά, η συνδικαλιστική γλώσσα της ΓΣΕΕ να είναι περιλαμβάνει λιγότερους βαρβαρισμούς από εκείνη του ΙΣΑ…

Β.Κ. ή κατά κόσμον Σουλεϊμάν αλ Κανουνί.

Advertisements