Το Παρατηρητήριο – Briefing 6/12/2015 (1)

1

 

Αξίες άνω των 32 δισ. ευρώ έγιναν «καπνός» σε διάστημα μόλις 17 μηνών, καθώς η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση πραγματοποιήθηκε σε τιμές οι οποίες αντιστοιχούν σε αξίες λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στην πραγματικότητα η ζημία για το τραπεζικό σύστημα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, καθώς πέραν του εκμηδενισμού της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, σημειώθηκε μεγάλη μείωση καταθέσεων (άνω των 45 δισ. ευρώ), αύξηση της εξάρτησης από τον ELA, επιδείνωση των «κόκκινων» δανείων κ.ά.

 

Το γεγονός ότι ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν έχει επισκεφθεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου για να συνομιλήσει με τους γιατρούς και τους εργαζόμενους, αν και έρχεται στο Ρέθυμνο συχνά, σχολιάζεται αρνητικά στο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως είπε η κα Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, Ωτορινολαρυγγολόγος, μέλος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ.

 

Ποια από αυτές τις δεσμεύσεις-υποσχέσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Τσίπρα υλοποίησε ο πρωθυπουργός Τσίπρας; Καμία Και του χρόνου!

Επειδή, για τέλος κράτησα να σας πω ότι ο ιερός μουσουλμανικός νόμος έχει καταργηθεί σε άλλες ισλαμικές χώρες όπως στην Ιορδανία από το 1951, στην Τυνησία από το 1956, στο Ιράκ και στο Μαρόκο από το 1959 και… στην Τουρκία από το 1926 λόγω της εκκοσμίκευσης του κράτους από τον Κεμάλ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα η οποία διατηρεί σε ισχύ τις δικαστικές αρμοδιότητες του Μουφτή και την εφαρμογή της Σαρία.

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρόλο που αυτή τη στιγμή κυριαρχεί ηρεμία στις Βρυξέλλες, όσον αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, στην πραγματικότητα αυτό που ισχύει είναι ότι βασίζεται σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Και ενώ η ατμόσφαιρα στη βελγική πρωτεύουσας δεν είναι ιδιαίτερα πιεστική, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει η Αθήνα είναι ότι το συγκεκριμένο κλίμα θα μπορούσε να αλλάξει τελείως σε περίπτωση που η Ελλάδα, τους επόμενους μήνες, δεν κρατήσει τις υποσχέσεις της και αρχίσει να μεταθέτει υποχρεώσεις και υποσχέσεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι η οικονομία μπορεί να επανέλθει πολύ γρήγορα στο ασφυκτικό πλαίσιο του καλοκαιριού «χωρίς όμως το δραματικό στοιχείο εκείνων των ημερών», όπως λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», καθώς δεν έχουμε μπροστά μας τη λήξη του προγράμματος, αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε τριετές πρόγραμμα.

 

Ορατός εξακολουθεί να παραμένει ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας του Παπαγεωργίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου, καθώς το ποσό των 4.700.000 ευρώ που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Υγείας για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος δεν αρκεί για να καλύψει τη μισθοδοσία του προσωπικού εξ ολοκλήρου.

 

Ενώ οι κυβερνητικοί παράγοντες εξακολουθούν να δίνουν την εικόνα ότι «τίποτα δεν τρέχει» ως προς τον αντίκτυπο των capital controls, τα τελικά αποτελέσματα εννεαμήνου στις εισηγμένες αλλά και οι ποιοτικές μετρήσεις σε σειρά κλάδων δείχνουν ότι η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στο παραπάνω πλαίσιο φαίνεται ξεκάθαρα πως τόσο το εξωτερικό εμπόριο όσο και μια σειρά αγορών, όπως η ασφαλιστική, η κατασκευαστική, οι κλάδοι του τσιμέντου, των μετάλλων, της λιανικής ή της πληροφορικής, κυριολεκτικά παλεύουν να βγουν από το τέλμα που οι καλοκαιρινές παλινωδίες της κυβέρνησης δημιούργησαν. Μοναδικές εξαιρέσεις, σε μια αρνητική κατά τα άλλα συγκυρία, αποτέλεσαν ο τουρισμός και γενικότερα οι μεταφορές. Ειδικότερα, μείζον είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει στη λιανική αγορά, με κλάδους όπως αυτός των σούπερ μάρκετ να παρουσιάζει κάμψη της τάξης του 7%-10% και με μεγάλη αδυναμία πραγματοποίησης εισαγωγών πρώτων υλών και βασικών αγαθών.

 

Αυτά είναι τα 37 ακίνητα του Σταθάκη – Κατέθεσε τα έγγραφα στη Βουλή

Ποια συναίνεση;

Διπλή πρόκληση από Τουρκία

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016

«Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στο μετρό του Λονδίνου

Προς αναζήτηση νέων προμηθευτών ενέργειας η Τουρκία

Ανοίγει ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ

Λίστα Μπόργιανς: Αναζητούνται οι δικαιούχοι καταθέσεων 6,5 δισ. ευρώ

«Ξυπνούν» επενδύσεις άνω των 700 εκατ. ευρώ στον τουρισμό

 

Σε διπλή πολιτική στενωπό οδεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καθώς η χώρα μπορεί στο «παρά ένα» να απέφυγε την «έξωση» από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με το πολυσύνθετο πρόβλημα του μεταναστευτικού, ενώ, παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκφράζονται φόβοι ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που συνδέεται με την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα περάσει από εξαιρετικά δύσβατο μονοπάτι.

 

Απογοήτευσε επενδυτές και αγορές ο Ντράγκι

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Πανελλήνια αποχή από τις 9 έως τις 15 Δεκεμβρίου

Αρνηση από Θεοδωράκη, Γεννηματά και Λεβέντη

 

Oπως σημειώνει ο Αντρές Σκιπάνι, ανταποκριτής των Financial Times στη Ν. Αμερική, «αν και η Βενεζουέλα έχει μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, μετά από 17 χρόνια “επανάστασης” υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο χαρτί υγείας». Ετσι είναι. Για κάποιο κόσμο είναι σημαντικό και μέτρο ποιότητας ζωής το να έχεις χαρτί να σκουπιστείς στην τουαλέτα. Υ.Γ. Εάν θέλετε να έχετε μια πιο πλήρη εικόνα για τα όσα συμβαίνουν στην αγαπημένη των ελλήνων Αριστερών Βενεζουέλα, διαβάστε εδώ. Θα σας κάνει σοφότερους.

 

Μπαίνουμε στο 2016 και μόλις πριν από λίγους μήνες ξεκαθαρίστηκε ότι θα βάλουμε ευρώ στη βασιλόπιτα. Και το μόνο που έχει να πει η κυβέρνηση είναι ότι οι προηγούμενοι ήταν χειρότεροι. Και δίνει στην επόμενη κυβέρνηση το δικαίωμα να πει ακριβώς τα ίδια.

 

Η εύκολη λύση, εύκολα καταναλώσιμη από τμήματα του ακροατηρίου του, ήταν η δαιμονόπιστη των «τοκογλύφων δανειστών», και η αντιπολίτευση που ήταν αυτοβούλως τσιράκι τους, ως από πάντα υποταγμένη. Τώρα που ο ίδιος υποτάσσεται σε αυτούς, φταίει πάλι η αντιπολίτευση που δεν νοιάζεται για το λαό, και όχι ο ίδιος και το επιτελείο του, που δεν χαρτογράφησαν το διεθνές πεδίο και τις περιορισμένες δυνατότητες αντίδρασης που διέθεταν στον αντιμνημονιακό τους αγώνα.

 

Παράνομες πληρωμές 174,7 εκατ. ευρώ απέτρεψε το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2012

Γιατί επιβιώνει (προς το παρόν) ο κ. Τσίπρας;

Kaspersky Safe Kids: Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για τα παιδιά από την Kaspersky Lab

Φάιμαν: «Μίνι» Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό στις 17 Δεκεμβρίου

 

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, οι οποίες διεξήχθησαν με βίαιη αποτελεσματικότητα και προκάλεσαν το θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων ακόμη, σωματικά και ψυχολογικά, σχεδιάστηκαν στη Συρία καιρό πριν, με τις τελικές προετοιμασίες να γίνονται στο Βέλγιο. Το τρομοκρατικό δίκτυο που εμπλέκεται σε ένα πολύπλευρο χτύπημα, αποτελούνταν από τουλάχιστον εννέα μέλη, επτά εκ των οποίων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας.

 

ISIS: Οι αιτίες γέννησής του και οι ευθύνες της Δύσης

Advertisements