Το Παρατηρητήριο – Briefing 5/12/2015 (2)

1

 

Λεβέντης: Δεν θα ψηφίσω κρίσιμα νομοσχέδιο – Δεν θα εκβιαστώ για να δώσω χείρα

 

Ο προϋπολογισμός του 2016 τίθεται σήμερα προς ψήφιση από τη Βουλή, προβλέποντας μέτρα 5,7 δισ. ευρώ σε εύρος 2ετίας. Αλλά έχει ήδη δεχθεί πλήγματα στα θεμέλιά του από 5 -τουλάχιστον- πλευρές: βασίζεται σε μηδενική ύφεση με τα νεότερα στοιχεία να δείχνουν διαφορετική εικόνα, οι πίνακες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού καταγράφουν αποκλίσεις από τους στόχους, υπάρχει πλέον αλλαγή χρονοδιαγράμματος για την αξιολόγηση και την εκταμίευση των δόσεων, πυκνώνουν τα σύννεφα λόγω του προσφυγικού, ενώ τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμόσουν τους στόχους είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

 

Σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, ένας ακόμα μύθος είναι και ότι ο Χίτλερ έχασε τον πόλεμο γιατί οι Ελληνες αντιστάθηκαν στη γερμανική επίθεση επί έξι εβδομάδες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεραρχίες να φτάσουν στη Μόσχα. «Στο βιβλίο μου “Η Ιταλογερμανική επίθεση” ανέλυσα και κατέρριψα αυτή τη θεωρία. Κατάφερα μάλιστα να βρω και τις ρίζες του μύθου, στην ομιλία του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Ιντεν τον Οκτώβριο του 1941. Η διεθνής ιστορική έρευνα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα. Ούτε η Επιχείρηση Μαρίτα, η εισβολή στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτε η Επιχείρηση Ερμής είχαν κάποια επίδραση στην Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα, δηλαδή την εισβολή στη Σοβ. Ενωση».

 

Νέα δημοσκόπηση επιβεβαίωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο εξακολουθεί να παραμένει πρώτο στην πρόθεση ψήφου για τον πρώτο γύρο της Κυριακής. Το FN λαμβάνει 29,5% σε εθνικό επίπεδο και προηγείται των Ρεπουμπλικάνων του Νικολά Σαρκοζί και των κεντρώων συμμάχων του, οι οποίοι συγκεντρώνουν 28,5%. Το κόμμα του Φρανσουά Ολάντ είναι τρίτο με 23%.

 

Λεφτά υπάρχουν, αξίας 20 δισ. ευρώ, αλλά μένουν στο… ράφι. Ο λόγος για τα επενδυτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020, που στα… χαρτιά ενεργοποιήθηκε φέτος, αλλά έχει «καταφέρει» να κάνει δαπάνες μόνο 220 εκατ. ευρώ (λιγότερο από το 1,5% του συνόλου), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, όπως παρουσιάστηκαν προ ημερών στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ΕΣΠΑ.

 

Δεν υπογράφουν Λούκα και Φραγκιαδάκης την πρόταση (αντί 1,7 δις. ευρώ) του Κατάρ! -Η Διοίκηση της Εθνικής σε μεγάλο αδιέξοδο αλλά και προ σοβαρών νομικών ευθυνών! Οι φόβοι, οι υπαναχωρήσεις και το αβέβαιο μέλλον! …όπως πρώτη και μόνη η «Α» αποκάλυψε στην Εθνική τράπεζα βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα το οποίο απειλεί αφενός την ανακεφαλαιοποίηση της «μεγάλης μας φίλης» αφετέρου εγείρει ζήτημα ακόμη και ποινικών ευθυνών στην διοίκησή της!

 

It’s Not Going to Get Any Better for Greece in 2016

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Λήξη συναγερμού για την Σένγκεν

 

Μειώσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους επικουρικών συντάξεων άνω των 150 ευρώ, εφάπαξ και μερισμάτων του Δημοσίου περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για το συνταξιοδοτικό, με στόχο να αποτραπούν «πάση θυσία» οι περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Πώς η χρηματοπιστωτική κρίση οδηγεί σε πολιτική μόλυνση

 

Μα δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι γίνεται; Δεν βλέπουν ότι έχουμε μια αλλοπρόσαλλη κυβέρνηση χωρίς κανένα σχέδιο; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούν όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουμε μπλέξει με μια παρέα ιδεοληπτικών και ανίκανων που καταστρέφουν ό,τι είχε απομείνει όρθιο;

 

Δεν είναι περίεργο. Ο κ. Μάρδας, όπως και οι περισσότεροι όμοιοί του κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι, ξέρει ότι απευθύνεται σε ένα κοινό το οποίο διαθέτει δύο βασικά προσόντα: το ένα είναι η αβαθής μνήμη –ακόμη και το δημοψήφισμα ξέχασαν– και το δεύτερο είναι ότι ενημερώνεται από τις καφενόβιες συζητήσεις και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Ξέρουν τι δήλωσε ο ανδροπρεπής κύριος Κρανιδιώτης, αλλά σιγά μην ενδιαφέρονται να μάθουν τι έγινε στην Τουρκία και ποιες οι διαφορές της εκεί οικονομικής κρίσης από τη δική μας. Δεν αποκλείω να μην το ξέρει ούτε ο κ. Μάρδας. Ενδεχομένως, το ευφυολόγημα να του το υπαγόρευσε κάποιος από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους του καθεστώτος.

 

Αν γίνουμε αρνητές της κομματικοκρατίας, του πελατειακού κράτους, της αναξιοκρατίας, της ελάχιστης προσπάθειας, αν πούμε «Εγώ όχι», ακόμη κι αν υποψιαζόμαστε ότι θα το πούμε μόνο εμείς, τότε υπάρχει ελπίδα να αναθαρρήσει ο διπλανός, να αρνηθεί την ιδιώτευση ο άξιος, να βρει κουράγιο ο δημόσιος λειτουργός. «Οχι εγώ», λοιπόν, στη θέση του ένδοξου ελληνικού «εγώ γιατί όχι;».

 

Πριν από λίγες ημέρες, ο στρατηγός και πρόεδρος της Μαυριτανίας, Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, έκρινε πως ο τελικός ποδοσφαίρου Σούπερ Καπ της χώρας του ήταν οργασμικά πληκτικός, οπότε, στο 63ο λεπτό, έδωσε εντολή το ματς να οδηγηθεί απευθείας στη διαδικασία των πέναλτι. Το σύνδρομο «Δεν με βολεύει η πραγματικότητα – τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα» είναι βασικό στοιχείο όλων των αυταρχικών καθεστώτων, καθώς επίσης και των λαϊκιστικών. Θέλω να πω, γελάμε με τη Μαυριτανία αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν απέχουμε και πολύ από αυτού του τύπου τις «ομορφιές».

 

Μεγάλες ευκαιρίες στο Ιράν στη μετά κυρώσεων εποχή

Πρόωρη η απόρριψη της συναίνεσης

Η απόσταση από το κανονικό

Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια οπισθοδρόμησης σε κανένα επίπεδο και σε κανέναν τομέα. Εάν επιταχύνουμε τον κατήφορο προς τα πίσω, θα διαπιστώσουμε πως η Συρία είναι πολύ πιο κοντά απ’ όσο φανταζόμαστε.

 

Εμείς αγοράζουμε ελπίδα Η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης από την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, τα ξημερώματα της 27ης Ιουνίου είπε την «μαγική» λέξη… δημοψήφισμα. Εν συνεχεία οι υπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να μας καθησυχάσουν ότι τελικά η ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά κάποιοι έλεγαν. Μετά μάς είπαν -παρασυρόμενοι από τα αρχικά στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ- ότι δεν θα έχουμε ύφεση το 2015. Τελικά όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και το μόνο που περιμένουμε είναι να μας πουν το πόσο τελικά θα είναι. Και αρχίζουν το ίδιο τροπάριο για το 2016. Κάποιοι υπεραισιόδοξοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, μας λένε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη.

 

Μια νέα, μεγάλη δευτερογενής αγορά στην οποία θα συμμετέχουν μεγάλα ξένα funds τα οποία θα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια αλλά και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά, θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες στην Ελλάδα. Επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «ΗτΣ» της 14ης Νοεμβρίου με τίτλο «μετοχοποιούνται τα δάνεια», στη νέα αυτή αγορά θα είναι δυνατή η είσοδος των ξένων εταιρειών και η συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Ηλεκτρονικό «δίχτυ» στην περιουσία

Το «μεγάλο μπαζούκα» του Μάριο Ντράγκι αποδείχθηκε… νεροπίστολο

Αγρια κόντρα Φλαμπουράρη – Σαλμά: «Αν συνεχιστεί ο λασποπόλεμος, θα προχωρήσω σε πράξεις στις οποίες δεν έχω προχωρήσει μέχρι τώρα»

 

Xρειάστηκαν ένδεκα χρόνια εργασιών, δώδεκα διαφορετικά διοικητικά συμβούλια, πέντε υπουργοί και δύο διευθύντριες για να ολοκληρωθεί το πολύπαθο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης- το κτίριο του οποίου είναι έτοιμο και το μόνο που απέμενε είναι να… αρχίσει να λειτουργεί. Αλίμονο, όμως! Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (απαραίτητη για να προχωρήσει -επιτέλους- στα εγκαίνια το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) η οποία αποσύρθηκε πριν από μερικές βδομάδες, κάνει αυτό το σπουδαίο έργο να μοιάζει με «γεφύρι της Αρτας».

 

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ ΜΕ ΤΗ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ

Ο νέος «τσάρος» της οικονομίας της Τουρκίας

Advertisements