Το Παρατηρητήριο – Briefing 5/12/2015 (1)

1

 

Για ανικανότητα διακυβέρνησης, που οδήγησε σε διάλυση της κρατικής μηχανής, σε πλήρη στασιμότητα τις δημόσιες επενδύσεις, σε γενικό ζόφο την δημόσια ζωή και σε κρίση το κράτος Δικαίου, κατηγόρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως έτσι δεν προχωράει ο τόπος.

 

Και μόνο για λόγους συμβολισμού, θα έπρεπε να αποκλείουν συγγενικά πρόσωπα από διορισμούς εκτός ΑΣΕΠ και μάλιστα σε μια εποχή τεράστια ανεργίας. Αν μη τι άλλο για να δείξουν ότι δεν έχουν σχέση με τους προηγούμενους. Αλλά, ως φαίνεται, δεν τους ενδιαφέρει να δείξουν κάτι τέτοιο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για περίπτωση Σταθάκη. Η κυβέρνηση τον κάλυψε και αρχικά (με το ένα εκατ. ευρώ που δεν δηλώθηκε όταν έπρεπε) και τώρα που διαπιστώθηκαν νέες σκιές με το «πόθεν έσχες». Και μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνουν διαφορετικά. Και όχι μόνο επειδή τώρα η οριακή κυβερνητική πλειοψηφία δεν επιτρέπει πολλές επιλογές. Άλλα και επειδή ακολούθησαν την ίδια στάση και στην πρώτη περίπτωση, του Α. Φλαμπουράρη.

 

Αυτονομία, με ενοποίηση που όμως θα επιφέρει περικοπές που μπορεί να φτάσουν τα επίπεδα του 10%, προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας, για τη χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων. Η κατάργηση του μαθηματικού τύπου, που εάν εφαρμοζόταν θα προκαλούσε κατάρρευση των εφάπαξ, αναμένεται να είναι το πρώτο βήμα.

 

Οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν χθες έφοδο στα κεντρικά γραφεία της ρυθμιστικής αρχής των μέσων ενημέρωσης της Αργεντινής, με τον επικεφαλής της αρχής να κατηγορεί τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μαουρίτσιο Μάκρι για εμπλοκή του σε μια «συνωμοσία της μαφίας», όπως την χαρακτήρισε, που σχεδιάστηκε για να τον εξαναγκάσει σε παραίτηση. Ο Μάρτιν Σαμπατέγια δήλωσε πως ο Μάκρι θέλησε να τον απομακρύνει από την θέση του προέδρου της ομοσπονδιακής αρχής της υπηρεσίας οπτικοακουστικών και επικοινωνιών (AFSCA), αλλά ο ίδιος τόνισε πως θα μείνει στο πόστο του έως το τέλος της θητείας του που λήγει το 2017.

 

Οι δράστες του Παρισιού συνδέονται με πρόσωπα που ζουν στη Βρετανία- WSJ

 

Είναι φανερό ότι η ΕΚΤ ήθελε και θέλει να αυξήσει την δυναμικότητα και την έκταση της επεκτατικής της πολιτικής. Έχουν προκύψει όμως απροσδόκητοι παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα που αφορούν την σταθερότητα των τιμών, ριζικά. Γι’ αυτό και αποφάσισε να κάνει παιχνίδι αναμονής. Πήρε περιορισμένα μέτρα προς την κατεύθυνση που δείχνουν τα ξεκάθαρα στοιχεία και περιμένει να δει τις συνέπειες που πιθανόν να έχουν αυτοί οι απροσδόκητοι παράγοντες. Επειδή ξέρει πως έτσι έχει και τον χρόνο και τους τρόπους να προσαρμόσει κατάλληλα τα σχέδια της. Όποιος θεωρήσει αυτή την τακτική μετριοπαθούς δράσης σε συνδυασμό με αναμονή εξελίξεων σαν αδυναμία, κινδυνεύει να πληρώσει βαρύ τίμημα. Σαν αυτό που κλήθηκαν να πληρώσουν όσοι είχαν short θέσεις στο ευρώ, μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι.

 

M. Draghi: Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού

 

Όπως θα έλεγαν χαριτωμένα και ηρωικά οι καιροσκόποι «αγωνισταράδες» κερδισμένοι της κρίσης: «Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα, πέρα από τις αλυσίδες μας». Και βέβαια μετά οι πολιτικοί μας θα μπορούν να αυξήσουν τις συντάξεις και πάλι πλουσιοπάροχα και να ξαναρίξουν το καράβι στα βράχια! Με τη δική μας ευθύνη και συμμετοχή και πάλι. Αλλά αντί να κάτσουμε να το πενθούμε από τώρα, ας ρίξουμε κουπί και ας αναζητήσουμε λύσεις για τις πραγματικές αιτίες, όχι σε αυτές που μας ταΐζουν τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ και οι επαγγελματίες της πολιτικής. Δύσκολο να γράφεις-προτείνεις λύσεις για ένα τέτοιο θέμα, ακόμη πιο δύσκολο να το αντιμετωπίσεις. Και ακόμη πιο δύσκολο είναι να αντιμετωπίσεις τις φωνές και την οργή των «αδικημένων». Αλλά ας καταλάβουμε ότι οι αδικημένοι είναι οι 1,5 εκ. άνεργοι και οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, όχι μόνο τα ρετιρέ με τα «κεκτημένα δικαιώματα». Όλων οι ζωές άλλαξαν με την κρίση, αλλά κάποιων καταστράφηκε και οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε αυτούς διορθώνοντας τις δικές μας αδικίες. Οφείλουμε να μοιράσουμε δικαιότερα τον πλούτο στις ζωές μας.

 

«Κλείδωσαν» οι μειώσεις στις επικουρικές για 1,1 εκατ. συνταξιούχους με δύο να είναι τα επικρατέστερα σενάρια που θα καθορίσουν και τα τελικά ποσοστά των περικοπών. Εν όψει μάλιστα του νέου κουρέματος, αλλά και λόγω της έλλειψης πόρων, το ΕΤΕΑ κρατάει πίσω και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά. Οταν θα δοθούν, θα έχουν και αυτά τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο. – See more at: http://marketnews.gr/article/348566/kryfes_perikopes_kai_sta_anadromika_twn_epikourikwn#sthash.ijCI01Pw.dpuf

 

Ούτε το ψυχολογικό όριο των 600.000 τόνων πρόκειται να «πιάσει» εφέτος το ελληνικό αγελαδινό γάλα εκτιμούν οι παραγωγοί, χαρακτηρίζοντας τραγική την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της κτηνοτροφίας, ενώ προβλέπουν ότι η πλήρης απελευθέρωση στη διάρκεια της ζωής του γάλακτος -«φρέσκο» γάλα 11 ημερών, όπως ορίζει η εργαλειοθήκη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)- θα προκαλέσει έκρηξη εισαγωγών, αποτελειώνοντας τη φθίνουσα εγχώρια αγελαδοτροφία.

 

Φυσικά για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ( και αυτό ισχύει για όλες τις κυβερνήσεις), ευελπιστούσε στο …θείο δώρο της προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως πάντα άλλωστε. Ποιος δεν θυμάται τη προσμονή της επίσκεψης Κλίντον όταν οι τότε κυβερνώντες νόμιζαν ότι θα άνοιγαν οι κρουνοί των δολαρίων; Οι κρουνοί όπως ήταν λογικό αποδείχτηκαν τζίφος, και το μόνο που απέμεινε ως ανάμνηση από τον πλανητάρχη, ήταν ο «θαυμασμός» του για το ελληνικό χρηματιστήριο, και πόσο καλά πήγαινε – ήταν η εποχή της φούσκας. Τώρα ο κ. Κέρι εστίασε στον αγωγό ΤΑΡ, λέγοντας ότι τα προγράμματα ενέργειας δημιουργούν ευκαιρίες για επενδύσεις, και ως προς αυτό θα ενημερώσει τις αμερικανικές εταιρίες προκειμένου να επενδύσουν σε αυτά τα προγράμματα. Πέραν αυτού ουδέν!

 

Σε εξειδικευμένες εταιρείες η διαχείριση προβληματικών δανείων

Όταν οι Θεσμοί συναντούν τους…θεσμικούς

O Άδωνις κι ο άλλος

Γεωπολιτικό: αναζητείται επειγόντως κοινή γραμμή πλεύσης

Μυστικές διαπραγματεύσεις (και) για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα

Την αξιολόγηση «Α+» της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό».

The move toward impeachment came after more grim news about Brazil’s economic predicament and the corruption scandals that have made it harder to solve. On Tuesday, the government announced the economy had shrunk by 1.7 percent in the third quarter — the third decline in a row.

Η Ελβετία απειλεί με «πάγωμα» των συμφωνία με την ΕΕ λόγω προσφυγικού

This week, Puerto Rico managed to make its latest payment on its crushing debts, but all bets are off as to whether it will eventually default on its many obligations.

Advertisements