Το Παρατηρητήριο – Briefing 4/12/2015 (2)

1

 

Για δυο κακουργήματα θα κληθεί να λογοδοτήσει ο καθηγητής και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, καθώς έχασε, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, τη δικαστική μάχη για την υπόθεση της φοροδιαφυγής που του στοίχισε την βουλευτική του έδρα (αφού λόγω αυτής δεν συμπεριελήφθη στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος).

 

Φεβρουάριο το stress test της κυβέρνησης

Ολοταχώς προς τα «βράχια» ο προϋπολογισμός

 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Nikola Gruevski εξέφρασε την ικανοποίησή της χώρας του για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι τα Σκόπια ζητούσαν εδώ και αρκετό καιρό την παρουσία της Frontex στα σύνορα των δύο χωρών.

 

Οι συνεχείς και αναβαθμισμένες επαφές των υπουργών εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας με την Αθήνα αλλά και την Κύπρο, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην περιοχή και την σοβαρότατη ρωσο-τουρκική κρίση η οποία έχει θέσει εκτός σχεδίων –τουλάχιστον για την ώρα- τον Turkish Stream στην ουσία αυξάνουν την σημασία του υπό κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Εξ αρχής θα πρέπει να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός μεταφοράς μέσω αγωγών φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και την Κασπία στην Ευρώπη μετά από μία μεγάλη περίοδο ανταγωνισμών και συγκρούσεων σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, πολιτικό, στρατηγικό και τελικά γεωπολιτικό βρίσκει νικητή τον ΤΑΡ, και κατά συνέπεια την χώρα μας αφού η Ελλάδα αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου.

 

Καθώς η εγχώρια αφασική κυρίαρχη ελίτ της αναξιοκρατίας και της μετριότητας παλεύει να σβήσει tweets ή να καταλάβει πώς δουλεύουν τα tablets μιας εσωκομματικής ψηφοφορίας, η Ελλάδα διασχίζει έναν ορίζοντα γεγονότων -μπορεί να τον έχει διασχίσει ήδη-, αποκολλάται από το υπόλοιπο σύμπαν και βουλιάζει στη μαύρη τρύπα της στασιμότητας, της οπισθοχώρησης, της αφασίας και της εσωστρέφειας. Πολύ σύντομα, όταν και οι εναπομείναντες σοβαροί και δημιουργικοί θα έχουν φύγει (ή αφομοιωθεί στη μιζέρια), η Ελλάδα δεν θα παράγει (και δεν θα εξάγει) τίποτε πια παρά φωνές, γκρίνια, μικροπολιτική και βία.

 

Το παράδοξο όμως είναι ότι τα ΜΜΕ δεν επικρίθηκαν ποτέ για τον ανεύθυνο λαϊκισμό τους, διά του οποίου συνέβαλαν στην ουσιαστική χρεοκοπία του τόπου, αλλά στηλιτεύτηκαν εσχάτως όταν ορθώς χτύπησαν το καμπανάκι για την τυπική χρεοκοπία στην οποία μας οδηγούσε η διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

 

Το λάθος του Λαφαζάνη ήταν ότι αποκάλυψε τον στόχο. Βιάστηκε να μιλήσει για δραχμή. Δεν γίνονται έτσι οι δουλειές, βρε Παναγιώτη. Ο αδούλωτος ελληνικός λαός θέλει τον τρόπο του. Ενα χάδι από δω, ένα ψέμα παρακάτω και τον πας όπου θέλεις.

 

Η απειλή έξωσης της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Αν συμβεί –και οι λεγόμενες «διαψεύσεις» της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι υπάρχει απειλή είναι τουλάχιστον αστείες–, το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθεί η χώρα με το ένα πόδι έξω από την Ευρωπαϊκή Eνωση και μάλιστα με τη σφραγίδα του «αποτυχημένου κράτους», που δεν έχει θέση σε μία συνθήκη η οποία εξασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

 

Κέρι: Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα

Βράβευση αποφοίτων ΑΕΙ με αναπηρία που κυνήγησαν το όνειρό τους

 

Την άδεια για την εγκατάσταση καμερών στο εσωτερικό 17 συρµών 3ης γενιάς του µετρό της Αθήνας που κινούνται στις γραµµές 2 και 3 για λόγους ασφαλείας έδωσε κατά πλειοψηφία 5-3 η Αρχη για την προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ. Αριθμόν 104/2015 17-03-2015 απόφασή της.

 

Η κρίση που περνάμε δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο με οικονομικά μέτρα. Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις που θα αλλάξουν πλήρως τη σχέση πολιτών – πολιτικής. Και σ’ αυτό θα συμβάλουν οι αλλαγές σε δύο τομείς που αφορούν την «καρδιά» του πολιτικού συστήματος: α) Ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, που είναι πλέον παρωχημένο και β) Ένα εντελώς νέο εκλογικό σύστημα.

 

Η παράμετρος αντιπολίτευση

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην αύξηση φορολογίας

«Πρωτόγονη οικονομία»

Οι ΗΠΑ επανεξετάζουν τη βίζα

Οι οδηγίες της ΤτΕ για το πώς θα χειρίζονται οι τράπεζες τα «κόκκινα» δάνεια

ΤτΕ: Να αξιολογηθεί αν χρειάζονται εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου

Γερμανία: Εγκρίθηκε η συμμετοχή της χώρας στη στρατιωτική εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους

Αντιμέτωπη με το φάσμα του Grexit η Eλλάδα λόγω συνοριακών ελέγχων, γράφει ο διεθνής Τύπος

Γερμανία: Άνοδος 1,8% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Οκτώβριο

Πρόστιμο ύψους 156 εκατ. δολαρίων για την BMW

Βάιντμαν: Δεν ήταν αναγκαία η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση

Advertisements