Το Παρατηρητήριο – Briefing 4/12/2015 (1)

1

 

Με έλλειμμα το οποίο εκτιμάται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς το 2015 απεδείχθη καταστροφικό για τα οικονομικά των συγκοινωνιακών φορέων. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του ΟΑΣΑ, η ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) υπολογίζεται ότι θα κλείσει τη χρονιά με έλλειμμα κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, ενώ η ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) θα έχει καθαρή ζημία άνω των 70 εκατ. ευρώ. Για τη ΣΤΑΣΥ αυτή η επίδοση αποτελεί πισωγύρισμα, καθώς ουσιαστικά χάνεται η οικονομική πρόοδος της περιόδου 2013-14, όταν η εταιρεία επί της διοίκησης του κ. Νίκου Παπαθανάση κατάφερε να ξεπεράσει τις ζημιές των 27 εκατ. ευρώ του 2012 και να καταστεί σταθερά κερδοφόρος (2,9 εκατ. ευρώ το 2013 και 2,7 εκατ. ευρώ το 2014), χωρίς μάλιστα να λαμβάνει κρατική επιδότηση – κάτι μοναδικό ίσως σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Ο Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναδάκης, βιάζεται να αντικαταστήσει όλους τους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση. Έχει βάλει χρονικό περιθώριο, προθεσμία για την αντικατάστασή τους τον Φεβρουάριο του 2016. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προτού προχωρήσει στο σχηματισμό μιας νέας πολιτικής συμμαχίας με ενδεχομένως μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης σπεύδει να τοποθετήσει με Ειδικά Συμβόλαια 4 + 4 ετών, τους δικούς της ανθρώπους σε ολόκληρη τη Δημόσια Διοίκηση. Με πρόσχημα τη Διαφάνεια και την Αξιοπιστία, με δόλωμα τις πενιχρές αυξήσεις σε ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και το «ξεπάγωμα» των 3ετιών, η Κυβέρνηση εκτελεί ένα σχέδιο κατάληψης του Κράτους έτσι ώστε να διατηρεί τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης ακόμη κι αν δεν έχει την πρωτοκαθεδρία…

 

«Η κυβέρνηση κάνει μία σειρά από πράγματα που δείχνουν ότι ετοιμάζεται να χάσει την πλειοψηφία στη Εθνοσυνέλευση», τονίζει σημειώνοντας ότι, για παράδειγμα, το παρόν κοινοβούλιο ανανέωσε πρόσφατα τμήμα των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Και μπορεί επίσης «να προσπαθήσει να περιορίσει την εξουσία της Εθνοσυνέλευσης» υιοθετώντας αμέσως μετά τις εκλογές νόμο που θα εξουσιοδοτεί τον Νικολάς Μαδούρο να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα. Για την αντιπολίτευση, το ιδανικό θα είναι να εξασφαλίσει μία πλειοψηφία των δύο τρίτων, για να έχει πραγματική εξουσία, εξηγεί ο Αντρές Κανισάλες, καθηγητής του πανεπιστημίου Andres Bello του Καράκας. Ωστόσο «δεν πιστεύω ότι υπάρχουν οι συνθήκες για να συμβεί αυτό, διότι οι εκλογές δεν θα είναι απολύτως ελεύθερες και διαφανείς», λέει. «Η δυσαρέσκεια σε αυτές τις εκλογές δεν θα εκφρασθεί πλήρως, είτε λόγω φόβου είτε υπό το κράτος του λαϊκιστικού εκβιασμού» του PSUV, που διακηρύσσει ότι η αντιπολίτευση, εάν νικήσει, θα διακόψει τα κοινωνικά προγράμματα, έμβλημα του τσαβισμού. Σε μία χώρα σημαδεμένη από τις βίαιες διαδηλώσεις του 2014, με τον επίσημο απολογισμό των 43 νεκρών, οι κίνδυνοι ταραχών είναι μεγάλοι εάν το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναγνωρισθεί ή αγνοηθεί από το σοσιαλιστικό κόμμα. Είναι σαφές ότι το κυβερνών κόμμα δεν είναι έτοιμο να μοιρασθεί την εξουσία και δεν το θέλει, σύμφωνα με τον Ολιβιέ Νταμπέν, πρόεδρο του Opalc, του παρατηρητηρίου για τη Λατινική Αμερική της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (SciencesPo).

 

Πόσο θα πληρώσουμε τα λάθη του «κοπανατζή» Αλέξη;

 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής της ΤτΕ θα απευθύνει έκκληση για συναίνεση στον πολιτικό κόσμο προκειμένου να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Η ΤτΕ προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομία θα βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η σταδιακή ανάκαμψη. Στο πλαίσιο αυτό, καθοριστικής σημασίας θα υπογραμμίζεται ότι είναι η αποδοχή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

 

Κανένας δεν γνωρίζει πόση διάρκεια μπορεί να έχει όλο αυτό που συμβαίνει. Να κυβερνά δηλαδή αυτό το συνονθύλευμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε είναι πως αν είχαν μια μεγαλύτερη κυβερνητική πλειοψηφία, θα μιλάγαμε για μια κυβέρνηση μακράς διάρκειας. Και ας έπαιρνε τα πιο επώδυνα για την κοινωνία μέτρα..

 

Το φάντασμα του Πολωνού υδραυλικού

Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη Συνθήκη Σένγκεν

Κι αν ο Τσίπρας είναι του γιατρού;

Ναζί, Σαλάχ, Ρωμανός: ελεύθεροι εχθροί της ζωής

Στην εποχή της αρκούδας

Τι συμβαίνει με το Πόθεν Έσχες του Γιώργου Σταθάκη;

 

Και επισήμως ο πρόεδρος του Eurogroup, ο κ. Ντάισελμπλουμ, έβαλε ταφόπλακα στο υποτιθέμενο «μαξιλάρι» των 15 δισ. ευρώ που θα ήταν δήθεν διαθέσιμα για τις ελληνικές τράπεζες αν χρειάζονταν περισσότερα κεφάλαια κατά την ανακεφαλαιοποίησή τους. Έτσι, από την 1η του νέου έτους, αν χρειαστούν νεά κεφάλαια και αυτά δεν βρεθούν από τις αγορές, ετοιμαστείτε για bail in.

 

Και σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι ζητάνε τα ρέστα από την Ευρώπη για ποιον λόγο τρώμε τη μία σφαλιάρα μετά από την άλλη. Το κακό είναι ότι αυτά που λένε κατά καιρούς έχουν επιπτώσεις στη ζωή όλων μας. Ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι το ξέραμε πριν τους ψηφίσουμε. Και τους δώσαμε τη μεγάλη πλειοψηφία. Εμείς τους δώσαμε τα κλειδιά του διαμερίσματος. Δεν τα έκλεψαν, δεν τα δανείστηκαν, τα κέρδισαν με το σπαθί τους!

 

Η εποχή που ο κ. Τσίπρας εκτόξευε διάφορους παλικαρισμούς του τύπου «και τι έγινε αν μας βγάλουν από την Σένγκεν» (εδώ) έχει περάσει. Σήμερα ο ίδιος και οι υπουργοί του καταλαβαίνουν μόνο από απειλές. Και γι’ αυτό, λίγες ώρες μετά την κορύφωση των απειλών, η κυβέρνησή του έσπευσε να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις. Με ερασιτεχνισμούς και ανέξοδους παλικαρισμούς, που τους μαζεύουν άρον άρον όταν τα πράγματα ζορίζουν, μπορεί να προχωρήσει για πολύ μια κυβέρνηση; Είναι πολύ δύσκολο το πρόβλημα, ας μην το κάνουν χειρότερο. Επιτέλους, ας επιδείξουν στοιχειώδη σοβαρότητα.

 

Σε πλήρη αποδιοργάνωση βρίσκεται η αγορά φαρμάκου, με τις ελλείψεις σε σκευάσματα με μεγάλη ζήτηση να γίνονται όλο και πιο έντονες. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα σε σκευάσματα για την καρδιά και την υπέρταση, ενώ σημαντικά είναι τα κενά και στα φάρμακα που χορηγούνται σε χρονίους πάσχοντες. Την ίδια ώρα, από φάρμακα στερεύουν και τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι προμήθειες γίνονται με το σταγονόμετρο κυρίως εξαιτίας της σοβαρής υστέρησης της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από τον Προϋπολογισμό. Το υπουργείο Υγείας μάλιστα, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η τροφοδοσία στα νοσοκομεία, αύξησε εσπευσμένα το όριο δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊκά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ).

 

Τις πλάγιες οδούς που ακολουθούνται στη χρήση κρατικών αυτοκινήτων αποκαλύπτει έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελιών πολιτών ότι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών χρησιμοποιούν υπηρεσιακά οχήματα για ιδιωτικές μετακινήσεις. Το πόρισμα των επιθεωρητών, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», φιλοτεχνεί μία εικόνα ασυδοσίας, με περιπτώσεις που θα μπορούσαν άνετα να συμπεριληφθούν σε σενάρια φαρσοκωμωδίας. Σχετική ερώτηση για το ζήτημα κατέθεσαν χθες 23 βουλευτές της Ν.Δ., θέτοντας και το ζήτημα της απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών.

 

Κινεζικό «δώρο» 60 δισ. δολαρίων στην Αφρική

Αυξήσεις για το 55% των δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε ο Χ. Βερναρδάκης

Όπισθεν, ολοταχώς

Δεν είναι ανόητοι. Έχουν σχέδιο

Δράσεις για το προσφυγικό σε κλίμα πίεσης

Ο Σταθάκης δεν δήλωσε συμμετοχές σε ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις

Μήνυση κατά του προέδρου της ΕΕΕΠ Α.Στεργιώτη κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες VLTs

Τι είναι και τι προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν

Σιγήν ιχθύος από τον Χρ. Σπίρτζη για το φιάσκο στην Ειδομένη

Advertisements