Το Παρατηρητήριο – Briefing 3/12/2015 (2)

1

 

Σταθάκης: Δημόσιο και ιδιώτες ζημιώθηκαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

 

Ήταν η δεύτερη φορά που χάρη στην επιμονή του Θρ. Τσακαλώτου η Ορεινή Ταξιαρχία δεν εγκατέλειψε την πόλη της Αθήνας. Η πρώτη ήταν όταν δεν υπάκουσε στη διαταγή του φιλοεαμικού υφυπουργού Άμυνας, Σαρηγιάννη, να μετεγκατασταθεί η ταξιαρχία στην Πάρνηθα, τέλη Νοεμβρίου 1944. Τότε, όπως διηγείται ο ίδιος, του δήλωσε: «Η ταξιαρχία δεν αφήνει στο έλεος των κομμουνιστών τας Αθήνας». Έγκαιρα και ορθά η ηγεσία του ΚΚΕ είχε διαγνώσει τον κίνδυνο που αποτελούσε για τα σχέδια της η παρουσία της εμπειροπόλεμης και με αντικομμουνιστικό φρόνημα Ορεινής Ταξιαρχίας και προσπάθησε με κάθε τρόπο να την μεταθέσει εκτός του λεκανοπεδίου. Η παρουσία του Θρ. Τσακαλώτου απέτρεψε αυτές τις προσπάθειες. Ευτυχώς, δεν γνωρίζουμε τι συνέπειες θα προέκυπταν, αν το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου 1944 ο Τσακαλώτος δεν ύψωνε το ανάστημα του. Εγώ, πάντως, ως φιλελεύθερος αστός που γεννήθηκα το 1953 δεν θα ήθελα να έχω ζήσει για 36 χρόνια, ως το 1989, υπό σοβιετικό καθεστώς. Γι’ αυτό κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανάβω ένα κεράκι στη μνήμη του Στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου.

 

Μα στα σοβαρά πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει βρει διεξόδους από την πολλαπλή κρίση; Είµαστε στην καρδιά της κρίσης και αναρωτιέµαι ποιο θαύµα θα µας βγάλει απ’ αυτήν. Υπάρχει πραγµατική πρόταση από την κυβέρνηση της κυλιόµενης κολακείας και παραπλάνησης του ψηφοφόρου ή από τις αντιπολιτεύσεις που αρνούνται την πραγµατικότητα της µνηµονιακής τους δέσµευσης; Ασχέτως του τι µας λένε, το τίµηµα θα πληρωθεί. Δεν είναι όµως όλες οι επιλογές ισοδύναµης επίπτωσης, το ίδιο άδικες, το ίδιο υπονοµευτικές της συλλογικής ευηµερίας και της κοινωνικής συνοχής.

 

Η Frontex συμφώνησε σήμερα με την Ελλάδα να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της χώρας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπου θα βοηθήσει με την εγγραφή των μεταναστών, ενώ η αποστολή πρόσθετου προσωπικού θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν και ένα από τα πάγια αιτήματα των κρατών – μελών που η Αθήνα δεν είχε εκπληρώσει μέχρι σήμερα.

 

Σε μια πολύ σοβαρή δημόσια καταγγελία προέβη ο πολύπειρος πολιτικός συντάκτης του ΒΗΜΑτος Νίκος Χασαπόπουλος. Μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter, ο γνωστός δημοσιογράφος καταγγέλλει πως ενημερώθηκε από στέλεχος της Αντιπολίτευσης ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του.

 

Με τον… λογαριασμό στο χέρι θα μείνουν αύριο 700.000 αγρότες, παρά τη δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι η πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ θα γινόταν έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Η ανάρτηση του πίνακα με τα προσωρινά δικαιώματα των δικαιούχων αγροτών ανά ΑΦΜ στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έγινε χθες Τετάρτη, όπως επίσης είχε δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, με συνέπεια οι πληρωμές να μεταφερθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλύτερη περίπτωση τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, ή την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, μιας και η διαδικασία της κοινοποίησης καθυστέρησε.

 

Αρχές Γενάρη η ψήφιση του ασφαλιστικού και οι περικοπές στις συντάξεις

 

Η θεωρία του Πρωθυπουργού ότι η «νωπή λαϊκή ετυμηγορία, που διατυπώθηκε τρεις φορές μέσα στη χρονιά που φεύγει» συνιστά «επιλογή του λαού μας να γυρίσει επιτέλους σελίδα», έχει ένα πρόβλημα: ο λαός δεν εννοούσε αυτή ακριβώς τη σελίδα που γράφει τώρα η κυβέρνησή του με την υπογραφή που έβαλε ο ίδιος στο Μνημόνιο. Συνεπώς όταν λέει ότι «για το ασφαλιστικό θα βρούμε λύσεις βιώσιμες αλλά και κοινωνικά δίκαιες» ή δεν θυμάται τι υπέγραψε ή δεν ξέρει τι έρχεται. Η κυβέρνησή του θα κόψει άμεσα 1,8 δισ. ευρώ από το ασφαλιστικό σύστημα και αυτό με άλλο τρόπο εκτός από τη μείωση των συντάξεων δεν μπορεί να γίνει. Είτε ψεύδεται, είτε έτσι πιστεύει ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας διαφορετικά από ότι είναι τα πράγματα, δεν έχει σημασία. Γιατί, όπως έλεγε ο Νίτσε: «Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα».

 

Θα κάνει την έκπληξη η Ε.Κ.Τ.;

Θα πληρώσουμε και τα αποφάγια τους

Κοιμάται και ονειρεύεται και βλέπει πως παντρεύεται…

Είμαστε ήδη εκτός Ευρωζώνης

H ξεχασμένη πίσω πόρτα του κόσμου

Ρωσία: Αναστέλλει τις εργασίες για τον TurkStream

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Διορία μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου για τη δόση του 1 δισ.

Αυτή είναι η πρόταση Κατρούγκαλου για τις συντάξεις και τα Ταμεία

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας οδηγεί το «καραβάνι» στον γκρεμό

Επιδείνωση στις τιμές των ελληνικών ομολόγων

Ανελέητο σφυροκόπημα της κυβέρνησης εντός και εκτός Βουλής

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Ε.Ε. ζήτησε ο Μουζάλας

Στο -0,30% μείωσε η ΕΚΤ το επιτόκιο καταθέσεων για τις τράπεζες – χρονική επέκταση του QE

Ουγγαρία: Στη δικαιοσύνη εναντίον των ποσοστώσεων για τους πρόσφυγες

Η ισχυροποίηση του γουάν αποδυναμώνει το ευρώ

Τσακαλώτος: Κρίσιμη για την εμπιστοσύνη των επενδυτών μια μακροχρόνια λύση για το χρέος

Advertisements