Περί υφαλοκρηπίδας

1

 

Δεν έχει περάσει ούτε χρόνος από μια δήλωση του Αχμέτ Νταβούτογλου, βάσει της οποίας το Καστελόριζο ανήκει στην Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο. Αυτή η δήλωση έρχεται ως επακόλουθο άλλων δηλώσεων της τουρκικής διπλωματίας, από τότε που ΥΠΕΞ ήταν ο τωρινός Τούρκος πρωθυπουργός. Στα δικά μας ΜΜΕ πέρασε στα ‘ψιλά΄ παρόλο που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι κατά παράβαση της συνθήκης Μοντέγκο Μπέι(συνθήκη Δικαίου της Θάλασσας 30/4/1982) επιδιώκουν την ‘απαλλαγή ΄του Καστελόριζου από την ενοχλητική για αυτούς ύπαρξη υφαλοκρηπίδας. Δεν είναι τυχαίο που οι μόνες χώρες που δεν ψήφισαν την συνθήκη είναι η Τουρκία και η Βενεζουέλα!!! Άρα, για να κατανοήσουμε τι ακριβώς επιδιώκει η Άγκυρα καλό θα είναι να ορίσουμε τι είναι υφαλοκρηπίδα. Με τον γεωλογικό αυτό όρο, ορίζουμε την ομαλή προέκταση της ακτής (παράκτιου βυθού) έως το σημείο που αυτή διακόπτεται απότομα(κλίση άνω των 40 μοιρών) όποτε αρχίζει το υφαλοπρανές μέχρι το ηπειρωτικό ανύψωμα και στη συνέχεια ο βυθός ονομάζεται ωκεάνια πεδιάδα. Στην δική μας περίπτωση, δικαίωμα στην υφαλοκρηπίδα έχουν μόνο τα νησιά στα οποία υπάρχει ανθρώπινη και κατά συνέπεια εμπορική ή οικονομική δραστηριότητα. Λόγω του γεγονότος πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει την συνθήκη του 1982, δεν αναγνωρίζει στα ελληνικά νησιά την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας και γιαυτό το λόγο οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αναγνωρίσει αυτό το νομικό πρόβλημα ως την μόνη ελληνοτουρκική διαφορά και επιζητούν από τότε την παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προς επίλυση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί είναι σημαντική η διευθέτηση του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Διότι, το ισχυρότερο νομικό κυριαρχικό δικαίωμα μιας χώρας μετά τα χωρικά ύδατα, είναι η υφαλοκρηπίδα βάσει της οποίας μπορεί μια χώρα να ορίσει ΑΟΖ. Σημειώνω, πως η ΑΟΖ ενός κράτους μπορεί να επεκτείνεται, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας και πέραν των χωρικών υδάτων της(το πολύ 12 ναυτικά μίλια). Άρα , αν ΄κοπεί΄ από ένα νησί το δικαίωμα να έχει υφαλοκρηπίδα, αυτόματα ελαχιστοποιείται και η δυνατότητα να επεκταθεί η ΑΟΖ. Γεωγραφικά, το Καστελόριζο βρίσκεται στα όρια τομής της κυπριακής ΑΟΖ με την υποτιθέμενη ελληνική αν το Καστελόριζο είχε υφαλοκρηπίδα!!!!!!Δηλαδή οι Τούρκοι προσπαθούν να αποκλείσουν το Καστελόριζο με σκοπό, ορίζοντας αυτοί δική τους ΑΟΖ, να μπουν σφήνα στην Κυπριακή και άρα να αποκλειστεί δια παντός η ύπαρξη κοινών θαλασσίων συνόρων Ελλάδας- Κύπρου( εν ολίγοις το δόγμα Κρανιδιώτη). Τονίζω επίσης την επικινδυνότητα της κατάστασης και στον εναέριο χώρο πάνω από το Καστελόριζο. Πιλότοι πολιτικών αεροσκαφών δέχονται υποδείξεις από πιλότους τουρκικών μαχητικών, πως βρίσκονται σε τουρκικό ΕΧ άρα θα πρέπει να καταθέσουν σχέδια πτήσης. Αυτό και αν είναι παράβαση κάθε έννοιας διεθνών νόμων και κανόνων!!!!Τονίζω επίσης πως αν είχε λυθεί το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας, θα μπορούσαν ελληνικές εταιρείες να τρυπήσουν και στο μεγαλύτερο κοίτασμα μετά τον Μπάμπουρα, στη Θάσο όπου το εκτιμώμενο κοίτασμα είναι πενταπλάσιο του νυν.

Όλα αυτά τα αναφέρω αφενός για να αναδείξω την λεπτότητα των ελληνοτουρκικών θεμάτων που σαφέστατα δεν λύνονται με τιτιβίσματα στο twitter και αφετέρου λόγω της δήλωσης Φλαμπουράρη προχθές πως το Αιγαίο είναι Μεσόγειος!!!!!Με όσα ανέλυσα παραπάνω, γίνεται κατανοητό το τι ζημιά μπορεί να προκληθεί στα εθνικά συμφέροντα από μια τέτοια άστοχη δήλωση. Το λυπηρό είναι πως έντονα αντέδρασε μόνο ο πρώην ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλος και όχι σύσσωμη η αντιπολίτευση, όπως και θα έπρεπε! Εν κατακλείδι, μια φράση του μεγαλύτερου Πρώσου στρατάρχη, φον Ρούστεντ, λίγο πριν την συντριβή της Βέρμαχτ στην Λευκορωσία όταν διάβασε τις ενεδαφικές διαταγές του Χίτλερ για άμυνα μεχρις εσχάτων, νομίζω πως αντικατοπτρίζει πλήρως την τραγελαφική ελληνική κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης από τον Γενάρη και μετά: «Ο ηλίθιος είναι επικινδυνότερος του προδότη»

 

από τον Kostas Alexopoulos για το Παρατηρητήριο

 

Advertisements