Το Παρατηρητήριο – Briefing 1/12/2015 (1)

1

 

Μάλιστα, ένας από τους αρχηγούς, ο Βασίλης Λεβέντης, αφηγήθηκε χτες μια χαριτωμένη στιχομυθία, που έχει σχέση με όλα αυτά. Ρώτησε -είπε- τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο: «Μα, γιατί να συνυπογράψουμε ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, αφού η μείωση έχει ήδη αποφασιστεί;». Και ο Πρόεδρος, κατά τον κ. Λεβέντη, του απάντησε: «Δεν λέμε ότι δεν θα μειωθούν. Ευχόμεθα να μη μειωθούν»! Ακριβώς αυτό που λέει η ανακοίνωση, με τις 42 λέξεις, την οποία ο Πρόεδρος συνέγραψε. Ενα ευχολόγιο κοροϊδίας, το οποίο τους άφησε όλους (;) ικανοποιημένους. Τον κ. Παυλόπουλο διότι εξέδωσε ανακοίνωση. Τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι μετρ του είδους: άλλα λέει, άλλα εννοεί κι άλλα εφαρμόζει. Τώρα λέει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις, για να τις μειώσει αύριο «στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα». Και οι αρχηγοί συνέπραξαν, για να μην κατηγορηθούν ως «υπονομευτές» (και κατηγορήθηκαν)! Μετά από όλα αυτά, μπορεί να υπάρχει καλόπιστος και νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι η σύσκεψη έγινε για να βρεθεί «συναίνεση»;

 

Παυλόπουλος,Τσίπρας και Καμμένος μιλούν για το PSI τη στιγμή που το κράτος έχασε περισσότερα από 20 δισ. με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία δεν χρειαζόταν πριν τη… σκληρή διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θυσίασε τις τράπεζες, την ανάπτυξη της οικονομίας και χιλιάδες θέσεις εργασίας για να κάνει το κόλπο του δημοψηφίσματος, με σκοπό να διαχειριστεί το αδιέξοδο από τα ψέματα που είχε πει μέχρι τότε. Έτσι από ψέμα σε ψέμα και από κόλπο σε κόλπο τα πράγματα χειροτερεύουν και ο λογαριασμός μεγαλώνει. Νέα ψέματα και νέα κόλπα ρίχνονται στο παιχνίδι. Ως πότε;

 

Ισχυρές ενστάσεις στο ενδεχόμενο αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, στο πλαίσιο της προωθούμενης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξέφρασε ο επικεφαλής της ομάδας των δανειστών από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής Declan Costello στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας ανέφερε ο κ. Costello απαντώντας στις πληροφορίες για επικείμενη αύξησή τους στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένονται οι προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε και πιθανόν μέσα στο Δεκέμβριο για να ξεκινήσει η συζήτηση.

 

 

Ανοίγει από σήμερα ο δρόμος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο

Αυξάνονται σήμερα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού;

Οι τράπεζες πρέπει να ζητήσουν πίσω τα δάνεια των κομμάτων

 

«Πιστεύω ότι υπάρχει συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον κ. Λεβέντη για συνεργασία» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας εχθές το βράδυ στο Star. Μάλιστα, «κατήγγειλε» ότι όσο ήταν στη συνάντηση των αρχηγών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων παρακολουθούσε μόνο τον κ. Τσίπρα και «μόνο που δεν τον χειροκροτούσε». Ο επικεφαλής του Ποταμιού, παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στον Α. Τσίπρα λέγοντας ότι «έχει πρωτοστατήσει στον διχασμό στην Ελλάδα και ξαφνικά ζητάει εθνική συνεννόηση», ενώ τον κατηγόρησε ότι «δεν έχει κάνει τίποτα στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομία»

 

Γεωστρατηγική ΣΥΡΙΖΑ: Λευκή σελίδα

 

Ο Νταβούτογλου έφυγε από τις Βρυξέλλες περιχαρής με όσα απέσπασε και η μιάμιση γραμμή που ανάρτησε (ανάρτησαν οι συνεργάτες του) στο twitter για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα, απέπνεε την υπεροψία του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο, την συγκαταβατική νουθεσία του πεπειραμένου στον λιγότερο έμπειρο. Και μιας και καταπιαστήκαμε με τη διπλωματία και τον διπλωματικό τρόπο εκφοράς μιας σκέψης, ας κρατήσουμε τον ορισμό που έδινε ο Τσώρτσιλ. Διπλωματία είναι η τέχνη να λες στους ανθρώπους να πάνε στο διάβολο με τέτοιο τρόπο, ώστε να ρωτούν τη διεύθυνση.

 

«Αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες» είπε εκείνο το απόγευμα ο Γιάνης εκστασιασμένος μπαίνοντας στο σπίτι του. Όλοι μας λέμε στους οικείους μας για τις εμπειρίες της ημέρας, αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με μία ιδιάζουσα περίπτωση! Οι άνθρωποι πέταξαν εκείνο το απόγευμα με τα capital controls 40 δισεκατομμύρια ευρώ στον Καιάδα. Ήταν η ημέρα που η χώρα έπεσε κατηγορία. Τώρα, απλά, μαθαίνουμε όλοι τις συνέπειες…

 

Ο Λεβέντης, γνωρίζει τουλάχιστον 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό! Ο Λεβέντης τους έχει μετρήσει, τους ξέρει έναν προς έναν, το έχει μάθει και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και οι σχετικές δηλώσεις του κάνουν θόρυβο. Πολύ θόρυβο. Ο Λεβέντης, κυριαρχεί στην ειδησεογραφία. Ο Λεβέντης, βρίσκεται σε κάθε πρωτοσέλιδο και σε κάθε δελτίο ειδήσεων. Ο Λεβέντης, δεν είναι πια ο Λεβέντης που γνωρίσαμε. Από τις εκπομπές σε παρακμιακά κανάλια απ’ όπου ευχόταν καρκίνο στους πολιτικούς του αντιπάλους και μίλαγε σαν τον τρελό του χωριού. Ο Λεβέντης, εκπροσωπεί 184.457 πολίτες, τόσοι τον ψήφισαν. Και αφού ο «σοφός» λαός έκανε την επιλογή του όλα όσα σηματοδοτούσε, έχουν παραγραφεί. Σαν τα αδικήματα για τα οποία περνάει καιρό πριν φτάσουν στις δικαστικές αίθουσες.

 

Ούτως ή άλλως στην πολιτική πιάτσα έχουν κυκλοφορήσει ονόματα βουλευτών που δεν προτίθενται να ψηφίσουν, αλλά αυτά είναι κατ’ εκτίμηση, με βάση την ιδεολογική συγκρότηση του κάθε βουλευτή, τις παλιές του τοποθετήσεις στην Κ.Ο. ή στη Βουλή, την εσωκομματική ομάδα από την οποία προέρχεται. Σίγουρα δεν προέρχονται από εκμυστηρεύσεις των «υπόπτων βουλευτών», γιατί θα έπρεπε κανείς να είχε τάσεις αυτοχειρίας, ώστε να έχει επί δύο-τρεις εβδομάδες, πάνω από το κεφάλι του, ηγετικά στελέχη του κόμματος, να του κάνουν πολιτικό «μασάζ, προκειμένου να ψηφίσει, ή να του ζητούν επιτακτικά πίσω την έδρα του αν τους πει ότι θα καταψηφίσει».

 

Τον μύθο του Αισώπου όλοι τον γνωρίζουν. Τόσες φορές που είχαν ακούσει τον βοσκό να φωνάζει χωρίς λόγο, όταν οι λύκοι επιτέθηκαν πράγματι στα πρόβατά του οι χωριανοί δεν τον πίστεψαν. Μήπως κάπως έτσι κινδυνεύει να την πάθει και η ΝΔ με τις εσωκομματικές εκλογές; Τόσες φορές που έχουν ακούσει οι πολίτες για συμφωνία που πλησιάζει, αν πληροφορηθούν ότι επετεύχθη και οι κάλπες θα στηθούν στις 13 Δεκεμβρίου μπορεί πλέον να… μην το πιστεύουν! Από την περασμένη Πέμπτη πήγε Σάββατο, από εκεί Δευτέρα και τώρα παραπέμπονται τα σπουδαία για την Τρίτη το βράδυ. Με μία… λεπτομέρεια και πάλι. Εάν υπάρξει συμφωνία της ΝΔ με την εταιρεία για το τεχνικό σκέλος, οι πληροφορίες λένε ότι δεν έχει συζητηθεί ακόμα το οικονομικό.

 

Ο Χάινς Ρίχτερ κινδυνεύει μέχρι και με φυλάκιση τριών ετών. Γιατί; Μήπως αμφισβητώντας (κακώς επαναλαμβάνω) την αντίσταση των Κρητών προτρέπει σε πράξεις βίας εναντίον τους; Ή μήπως οι ακρότητες που (φέρεται να) έγραψε εντείνουν το «αντικρητικό» μένος το οποίο (προφανώς) οργιάζει ανά τον κόσμο; Μόνο με μια τέτοια λογική θα μπορούσε να σταθεί η εν λόγω κατηγορία. Ήμουν (και είμαι ακόμα) υπέρμαχος του αντιρατσιστικού νόμου. Πάντα πίστευα πως η αντίληψη που έχουν κάποιοι συμπατριώτες μας για τη δημοκρατία (λέμε ό,τι γουστάρουμε και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανέναν) πρέπει κάποτε να αλλάξει, έστω και με το ζόρι. Πάντα πίστευα πως ο ρατσιστικός λόγος πρέπει να διώκεται ποινικά και αυστηρότατα. Ωστόσο, λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο. Ξέχασα πως ζούμε σε μια χώρα όπου ο εθνολαϊκός όχλος αποτελεί μέγιστο πολιτικό παράγοντα. Σε μια χώρα που η δικαιοσύνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια καρικατούρων της λαϊκής δεξιάς του ’60.

 

Τα παράλληλα σύμπαντα του Δημήτρη Νανόπουλου

Advertisements