Το Παρατηρητήριο – Briefing 30/11/2015 (2)

1

 

Ρέγκλινγκ: Δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ελληνικού χρέους

Κοστέλο: Νέα ρύθμιση χρέους υπό όρους – φρένο στην αύξηση εργοδοτικών εισφορών

Ο Αλεξης, ο Αχμέτ και η προσβλητική υποχώρηση

Οι «εξυπνάδες» του Τσίπρα στο twitter

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας

Αναζητούνται πρόσθετες περικοπές €700 εκατ. στο Ασφαλιστικό

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυρία Κατσέλη αναφέρεται στο θέμα της άρσης των περιορισμών. Πριν τις εκλογές είχε δηλώσει πως τα capital controls θα αρθούν τον Οκτώβριο. Λίγο μετά από αυτές, μετέφερε τον χρόνο στο τέλος του έτους. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κύριος Χουλιαράκης έκανε ρελάνς μέχρι το τέλος του Α’ τριμήνου του 2016. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προχώρησε ένα ακόμα τρίμηνο και έχει ο Θεός. Όλοι καταλαβαίνουμε τους λόγους που ωθούν την κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα και εμπιστοσύνη. Αλλά το κάνει με τον ολότελα λάθος τρόπο. Όπως σε τόσα άλλα θέματα, δυστυχώς. Οι συνέχεις αναφορές σε άρση των περιορισμών, με νέες ημερομηνίες κάθε φορά, δεν βοηθούν. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να κάνουν την αξιοπιστία, τόσο αυτών που τις κάνουν όσο και της κυβέρνησης γενικότερα, περισσότερο κουρέλια από ότι ήδη είναι.

 

Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό ήταν 109%, και οδήγησε σε σημαντικά απλήρωτα δάνεια ως γνωστόν πρόσφατα, και λόγω της κρίσης. Στην Ισπανία είναι 128%, την Γερμανία είναι 95%, στην Γαλλία 105% και την Ιταλία 90%! Ακόμη χειρότερα, στην Ολλανδία, του αυστηρού Ντάισελμπλουμ, είναι μόλις… 274%, στην Δανία 313%, την Αγγλία 153% και στη Σουηδία 173%. Δηλαδή… 50% περισσότερο ως και… διπλάσια εκείνου που ήταν στις ΗΠΑ όταν έσκασε η φούσκα το 2007! Το χρέος, ως γνωστόν δεν έχει πρόβλημα για όσο καιρό… πληρώνεται, το πρόβλημα ξεκινάει όταν σταματάει να αποπληρώνεται. Και δυστυχώς αυτό συμβαίνει την χειρότερη στιγμή, όταν εξελίσσεται η κρίση, προς την οποία μάλλον οδεύει και η Ευρώπη το 2016. Θα μου πείτε, τι μας νοιάζει πόσο είναι το στεγαστικό χρέος στην Ολλανδία και την Γερμανία; Εμείς θα το πληρώσουμε; Αυτό αναρωτιόνταν και οι… Αμερικάνοι πολίτες, ως το 2007, όπως και οι αναλυτές στις… χρηματιστηριακές αγορές που κατέρρευσαν!

 

Ο κ. Τσίπρας θέλει να κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Ετσι έμαθε. Το καλοκαίρι οι άλλοι ψήφιζαν το δικό του Μνημόνιο, που καταψήφιζαν οι μισοί δικοί του. Σήμερα φοβάται πάλι κάποιους δικούς του και θέλει να τους μαντρώσει, προβάλλοντας τον μπαμπούλα των «υπονομευτών» του. Το κόλπο με τη «συναίνεση» είναι για κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς που φοβούνται να πάρουν αποφάσεις. Ο κ. Τσίπρας διαθέτει πλειοψηφία. Ας αφήσει τα κλαψουρίσματα περί «υπονόμευσης» και ας προχωρήσει. Κι αν δεν μπορέσει, ας ζητήσει βοήθεια. Θα τη βρει, αλλά όχι εν λευκώ. Οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί πλήρωσαν το κόστος των αποφάσεών τους. Ο κ. Τσίπρας θέλει να πληρώσουν άλλοι το κόστος που πρέπει να πληρώσει εκείνος. Δεν γίνεται. Τα ξένα κόλλυβα κάποτε τελειώνουν. Πρέπει να φτιάξει δικά του.

 

 

Το μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού ανακυκλώνει ιδέες και πρακτικές του παρελθόντος, το μεγάλο μέρος της κοινωνίας προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς να διαθέτει δυνάμεις και χρόνο για να ωθήσει τα πράγματα σε μια νέα κατεύθυνση, ενώ γίνεται φανερή η γύμνια μας ακόμα και σ’ εκείνο που αποκαλούσαμε πνευματικός κόσμος. Όταν αυτό συμβαίνει στη χώρα, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί τίποτα εντύπωση. Ούτε ο τρόπος που ένας πολιτικός λέει συνειδητά και εμφανώς ψέματα και αυτό θεωρείται σαν κάτι που συμβαίνει, ούτε ο ανορθολογικός τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει ένα μέρος της κοινωνίας την κρίση και τα αίτια της. Η χώρα έχει ένα συνολικό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά προτιμάει να μην μιλάει γι αυτό. Σαν να προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί…

 

Τα πράγματα είναι απλά: Τα νούμερα δεν βγαίνουν, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αναζητούν συνενόχους για να οδηγήσουν την χώρα στην δραχμή! Είναι ο μόνος τρόπος για να συνεχίσουν να κυβερνούν χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν το παραμικρό! Μόνο με περιβάλλον δραχμής μπορούν να προσλαμβάνουν στο δημόσιο και να μοιράζουν σε συντάξεις λεφτά που δεν υπάρχουν! Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε βγάλει νωρίς – νωρίς την ετυμηγορία: Για το ασφαλιστικό ευθύνεται το PSI. Την ίδια γραμμή ακολούθησε μία ημέρα μετά και ο κ. Τσίπρας, για να έρθει να συμπληρώσει την εικόνα ο κ. υπουργός της Εθνικής Αμύνης, ο οποίος «απείλησε» με εξεταστική για το PSI. Η παγίδα είχε στηθεί! Η πρόσκληση κορυφής προς τους υπόλοιπους αρχηγούς έγινε με αντικειμενικό σκοπό να εξαναγκαστούν να ακολουθήσουν την πορεία που φαίνεται να έχουν χαράξει οι συνεταίροι της εξουσίας. Ποια είναι αυτή η πορεία; Είναι κάτι περισσότερο από φανερό!

 

Η Αθήνα αλλά και η Λευκωσία οδηγήθηκαν μετά την χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ -Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, σε μια συντριπτική ήττα της ακολουθουμένης επί δεκαετίες ευρωπαϊκής πολιτικής τους απέναντι στην Άγκυρα. Η Αθήνα υποχρεώνεται τώρα να παρακολουθήσει την τουρκική «επέλαση» στις Βρυξέλες χωρίς να έχει διασφαλιστεί προηγουμένως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο σεβασμός κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας που αμφισβητούνται από την Άγκυρα, (ακρογωνιαίοι λίθοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μέχρι τώρα), χωρίς να παραβλέπεται ότι οι «ιδέες» της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, πήγαν κατευθείαν στο καλάθι στων αχρήστων.

 

Αντιμέτωπο με τη διάσπαση το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία

ΟΠΑΠ: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας»

Είναι πολλά τα ευρωπαϊκά δώρα στην Τουρκία

Το γουάν στο «κλαμπ» των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων

Ραντεβού κάθε μήνα με την εφορία για όλο το 2016

Τα επτά προαπαιτούμενα για να αρθούν πλήρως τα capital controls στην Ελλάδα

Πώς τα capital controls άλλαξαν τη ζωή του Έλληνα καταναλωτή

Παραίτηση του επικεφαλής της ΣΔΟΕ

Χάκερ απειλούν τρεις ελληνικές τράπεζες και ζητούν λύτρα σε bitcoin

Κρεμλίνο: Δεν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν ο Πούτιν στο Παρίσι

«Τεράστιο λάθος που εξοντώσαμε Σαντάμ και Καντάφι»

Advertisements