Το Παρατηρητήριο – Briefing 29/11/2015 (2)

1

 

 

«Ολα ήταν προσυνεννοημένα. Ενώ άρχισαν να μιλούν, πετάχτηκε ο Σ. (σ.σ.: λέει το όνομά του) με το τσεκούρι και αφού εκστόμισε μια χυδαία βρισιά, τον χτύπησε δύο φορές. Μια από τη δεξιά πλευρά στον λαιμό και μια από την αριστερή. Του έκοψε το κεφάλι. Εβαλαν τον λαιμό από το ακέφαλο πτώμα σε μια λεκάνη η οποία γέμισε με αίμα. Από κάτω είχαν έτοιμο ένα κάρο. Τον φόρτωσαν τυλιγμένο σε μια κουβέρτα και τον πέταξαν σε κάποιο πηγάδι. Εριξαν κόσμο στα πηγάδια, το πόσους όμως δεν ξέρω, είχα φύγει νωρίτερα». Καθώς το αυτοκίνητο διασχίζει τον αυτοκινητόδρομο από το Νόβισαντ προς το χωριό Μάγκλιτς, στη Βοϊβοντίνα, στα σύνορα της Σερβίας με την Ουγγαρία, η περιγραφή του καπετάνιου του ΕΛΑΣ και αργότερα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) Βασίλη Γκανάτσιου (Χείμαρρου) της δολοφονίας του «δήμιου του Μπούλκες» και εξέχοντος στελέχους του ΚΚΕ Μιχάλη Πεχτασίδη, από ανθρώπους του Ζαχαριάδη, όπως μου την είχε αφηγηθεί λίγες ημέρες πριν, στριφογυρίζει στο μυαλό μου και το μάτι ψάχνει στον απέραντο κάμπο για πηγάδια… Υπάρχουν άραγε ακόμα σήμερα οι «πηγάδες του Μπούλκες», στις οποίες ο ανελέητος μηχανισμός του Ζαχαριάδη εξαφάνιζε τα «σκουλήκια», τους διαφωνούντες δηλαδή, όπως κατήγγειλαν σε άρθρα και βιβλία, αργότερα, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που βίωσαν τον «Μελιγαλά της Αριστεράς»; Τι ακριβώς έγινε σ’ αυτό το χωριό με τη βαυαρική όψη, που σήμερα ονομάζεται Μάγκλιτς, αφότου εγκαταστάθηκαν, αρχής γενομένης την άνοιξη του 1945, μερικές χιλιάδες Ελληνες κομμουνιστές και γιατί αλληλοεξοντώνονταν;

 

Είμαστε έτοιμοι να ζήσουμε μέσα σε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Θα είναι κρίμα, αν μέσα σ’ αυτή την κοσμογονία, που έχει προκληθεί από τα τελευταία γεγονότα, η Ελλάδα συνέχιζε τον δρόμο της πνευματικής και πολιτικής υπανάπτυξης με μέσα ενημέρωσης που προτείνουν συστηματικά στον κόσμο έναν καθημερινό σε βάρος ενός μηνιαίου ορίζοντα και ως μέθοδο ανταλλαγής απόψεων στις τηλεοράσεις το φωναχτό ξεκατίνιασμα μέσα και έξω από το κόμμα.

 

Σκληρές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας με φόντο το προσφυγικό

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για την ενίσχυση ύψους 2,72 της Τράπεζας Πειραιώς

Η μείωση χρέους της Σουηδίας

Κοτζιάς μετά απο Βαρουφάκη

Τουσκ: «Αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία»

Πώς θα «τελειώσει» το κεφάλαιο Τσίπρας

Η σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

Είμαστε πια 14οι σε προσδόκιμο επιβίωσης εντός ΟΟΣΑ

 

Η κεντρική απόφαση είναι μεταξύ, από τη μια, μιας ουσιαστικής μακροχρόνιας μεταρρύθμισης και, από την άλλη, της παραμονής εντός του σημερινού πλαισίου. Το τελευταίο σημαίνει ανάγκη στήριξης διευρυνόμενων ελλειμμάτων του συστήματος ώς το 2020. Η χρηματοδότησή τους οδηγεί σε περικοπές συντάξεων ή σε επιβάρυνση για την οικονομία, όπως αύξηση εισφορών, φόρων, δέσμευση αποδόσεων κ.ά. Αυτά, όπως παλιά, μεταθέτουν το πρόβλημα, αναβάλλοντας αποφάσεις για αργότερα.

 

Ευρεία αποδοχή συγκεντρώνει η έκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας που διατυπώθηκε με αφορμή τη διενέργεια ΕΔΕ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σε βάρος της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και του επιστημονικού υπευθύνου, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη. Η έκκληση ήδη υπογράφεται από 400 πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός πανεπιστημιακών, ερευνητών και πνευματικών ανθρώπων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο κείμενο με τίτλο «Εκκληση για την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας» αναφέρεται: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της δικής του Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και του επιστημονικού της υπευθύνου, καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, για την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

 

Φτωχοί δύο ταχυτήτων με κριτήρια του Μαξίμου

 

Επειτα από τετραετή θητεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο έκτος πρόεδρος στην ιστορία του θεσμού, Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, αποχώρησε την περασμένη Τρίτη και μίλησε στην «Κ» για τον απολογισμό της θητείας του, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά: α) στην ολοκλήρωση όλων των μεγάλων νομοθετικών κειμένων του χώρου επί ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, β) στην επιβολή προστίμων άνω των 4 εκατ. ευρώ σε 32 ξένα funds για ανοικτές πωλήσεις και γ) στο ότι δεν εισακούστηκε από το υπουργείο Οικονομικών η πρότασή του να αρθούν τα capital controls από το Χρηματιστήριο.

 

Δύσκολα πράγματα. Για να διδάξεις μια Ιστορία που εντάσσει την εθνική μας συνείδηση στην ευρωπαϊκή συνείδηση σημαίνει ότι πρέπει να μεταφράσεις τον Παπαρρηγόπουλο σε όρους εικοστού πρώτου αιώνα. Διότι αυτό έκανε ο εθνικός μας ιστορικός. Ενέταξε την Ελλάδα του καιρού του στην εποχή του. Αντε να βρουν τέτοιες μεγαλοφυΐες οι ανθυπολοχαγοί της μεταμοντέρνας μετριότητας. Αυτοί διορίστηκαν στο πανεπιστήμιο ως μέλη της σύγχρονης πνευματικής αυτοχθονίας, κοινώς της όλης αριστεράς. Οπότε δεν χρειάζεται να κοπιάσουν για να δημιουργήσουν έργο. Υπάρχει το Ελληνικό Εθνος, όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν πως είναι ΕΑΠΕ (Εταιρεία Απολύτως Περιορισμένης Ευθύνης).

 

Εν πάση περιπτώσει, το δίλημμα «σταθερότητα με πολιτική Τσίπρα ή ακυβερνησία με ό,τι αυτή συνεπάγεται» είναι πολύ πιθανό να το βρούμε μπροστά μας και σύντομα. Προσωπικώς, το παρακάμπτω, γιατί αναρωτιέμαι τι να την κάνουμε τη συναίνεση (αν τη βρούμε), αφού μεταρρυθμίσεις δεν θέλουμε. Ο αντίλογος, βέβαια, είναι ότι η υπερψήφιση του Ασφαλιστικού θα αποτελεί μεταρρύθμιση, η χώρα θα έχει γυρίσει σελίδα. Σύμφωνοι· μετά όμως τι γίνεται; Φαντάζεται κανείς αυτή την κυβέρνηση να εφαρμόζει τη μεταρρύθμιση ή αυτόν τον πρωθυπουργό να τηρεί τις υποσχέσεις με τις οποίες θα την έχει αποσπάσει;

 

Μ​​έσα στην καταχνιά των καιρών υπάρχουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα που περνούν απαρατήρητα. Δεν είναι μόνο ότι με πολλές θυσίες εξαλείφθηκε ο μεγάλος βραχνάς της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή μηδενίστηκαν τα δίδυμα ελλείμματα· το πρωτογενές του δημόσιου τομέα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ούτε οι εξαγωγές, που το 2014 αυξήθηκαν. Το καλύτερο μήνυμα έρχεται από την ύφεση και παρά την καταστροφή των capital contorls, τα οποία αφρόνως (και μετά την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω) επέβαλε η κυβέρνηση. Το γεγονός δηλαδή ότι η ύφεση θα είναι πολύ μικρότερη από τη φυσιολογική για τέτοιες «πρωτοβουλίες» δείχνει ότι η ελληνική οικονομία έχει περιθώρια ανάκαμψης. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης να τη γονατίσει.

 

Στη δίνη του ISIS και του προσφυγικού

Τα νέα Ρωσοτουρκικά

Μαζεύονται μαύρα σύννεφα

Ο υπερόπτης Σουλτάνος

Αποψη: Επιχειρηματικότητα και ηθική στην Ελλάδα σήμερα

 

Αντ’ αυτού, με την ανακεφαλαιοποίηση που μόλις ολοκληρώθηκε τα λεφτά αυτά χάθηκαν στο σύνολό τους, ενώ το Δημόσιο θα καταβάλει και επιπλέον 5-10 δισ. στους νέους ιδιοκτήτες των τραπεζών, κυρίως ξένοι, που απέκτησαν το 83% του τραπεζικού μας συστήματος καταβάλλοντας μόλις 5 δισ. ευρώ. Η άμεση ζημία λοιπόν για τις τράπεζες είναι από 25 μέχρι 35 δισ. ευρώ, ανάλογα με το πόσο καλά θα πήγαινε η οικονομία το 2015.

 

Σ​​την αρχή σύμπας ο πολιτικός κόσμος κατηγορούσε τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για κακή διαπραγμάτευση. Ο πρώτος πρωθυπουργός του μνημονίου ήταν πολύ «κουτόφραγκος» στις αντιλήψεις για να την φέρει στους γνήσιους κουτόφραγκους. Ετσι η χώρα δεν μπόρεσε να συνεχίσει το πάρτι της μεταπολίτευσης με πρωτογενή ελλείμματα 2 δισ. μηνιαίως. Κατόπιν ήρθε η σειρά του κ. Αντώνη Σαμαρά να γίνει «κακός διαπραγματευτής». Ο ίδιος μάλλον ήταν πολύ αστός για να μπορέσει να απειλήσει τους εταίρους και δανειστές με Grexit, ώστε να διατηρηθεί το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία». Και μετά ήρθε η επτάμηνη διαπραγμάτευση με τα πουκάμισα έξω. Η χώρα κινδύνευσε με την απόλυτη καταστροφή, δηλαδή με Grexit διά του οποίου απειλούσαμε ως «καλοί διαπραγματευτές». Την γλιτώσαμε με σοβαρές ζημιές στην οικονομία, με κεφαλαιακούς ελέγχους και ουρές ηλικιωμένων στα ΑΤΜ για να παίρνουν 60 ευρώ ημερησίως. Ο κ. Βαρουφάκης έβαλε τα πουκάμισα μέσα και συνέχισε να κάνει ομιλίες· ευτυχώς εξόδοις άλλων.

 

Αποψη: Ενα βήμα εμπρός με ένα κλικ

Αποψη: «Kiss and Tell»

Κορυφή του παγόβουνου το σκάνδαλο ρύπων για την άλλοτε κραταιά VW

Ενα κοίτασμα που αλλάζει τον ενεργειακό σχεδιασμό

Η Αθήνα πρώτο παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο

Τα 4 παροπλισμένα λεωφορεία που κόστισαν 1,6 εκατ. ευρώ

«Κρυφό χρέος» 15,6 δισ. από εγγυήσεις Δημοσίου

«Πλούσια» η ατζέντα του Κέρι στην Αθήνα

Advertisements