Το Παρατηρητήριο – Briefing 29/11/2015 (1)

1

 

Ο Πρωθυπουργός τεχνηέντως , προσπάθησε να διαστρεβλώσει την άρνηση της αντιπολίτευσης να υπογράψει το αφελές κείμενο, περί μη μείωσης των συντάξεων, ως θέληση της αντιπολίτευσης να μειωθούν οι συντάξεις! «τι θα πείτε έξω, ότι δεν συμφωνείτε με την μη μείωση των συντάξεων;», φέρεται να ρώτησε τον μεταβατικό πρόεδρο της ΝΔ κ. Πλακιωτάκη. Ακρως ενδεικτικός, της έντασης υπό την οποία διεξαγόταν η σύσκεψη, ήταν ο διάλογος Τσίπρα – Γεννηματά: Τσίπρας: «τα έχετε κάνει όλα, κάνατε 11 μειώσεις στις συντάξεις, PSI, και σήμερα έχετε το θράσος εναντιώνεστε στην πρόταση αυτή;». Γεννηματά, έντονα: «οι περικοπές που έγιναν στο παρελθόν ήταν σε συνθήκες ύφεσης και ελλειμμάτων. Εσύ έχεις το θράσος και την παγκόσμια πρωτοτυπία να πάρεις τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα και να τη φτάσεις σε αυτά τα χάλια φέρνοντας το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο».

 

Και για τη συνεννόηση θα… τσακωθούμε;

Μητσοτάκης: Παρελθόν σύντομα ο Τσίπρας

Η πώληση των «κόκκινων» δανείων σε funds, αγκάθι στη διαπραγμάτευση

Ο «ιμάμης του μίσους» στην Ελλάδα

Βάζουμε «7» στο εκπαιδευτικό σύστημα

 

Eπανέρχονται από το 2016, και μάλιστα επί τα χείρω, με διαφορετικό… ένδυμα, δύο κεντρικές πολιτικές επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις οποίες ξόρκιζε για ένα χρόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τον νόμο 3863 του 2010, τον πρώτο ασφαλιστικό – μνημονιακό νόμο που έμεινε γνωστός ως νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη, πάνω στον οποίο πατάει το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να εφαρμόσει την εθνική σύνταξη και τη συμπλήρωσή της με την ανταποδοτική, αλλά και για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, την οποία έχει αποδεχθεί πολλαπλά η κυβέρνηση μέσω της μνημονιακής δέσμευσης να μη χρηματοδοτεί το κράτος τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

 

Ο κ. Τσίπρας, οι ψηφοφορίες, η συναίνεση και η οικουμενική

Ερχονται συγχωνεύσεις και λουκέτα επιχειρήσεων

Το μέλλον του κλίματος στο Παρίσι

 

Αυτό ως επίσημη γραμμή, διότι παρασκηνιακά ακόμη και άμεσοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα κάνουν λόγο για κινήσεις που υπαγορεύονται με μοναδικό κριτήριο την παράταση του κυβερνητικού βίου, με διάχυση ευθυνών στα ζητήματα εκείνα από τα οποία η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν μπορεί να εισπράξει τίποτα πέραν της φθοράς.

 

Η ντουλάπα της Νάρνια

Οι Ευρωπαίοι δίνουν στην Τουρκία 3 δισ. για να ανασχεθεί το κύμα προσφύγων

Μπότες, σπιρούνια και καυτά ζαχαροκάλαμα

 

Το μόνο στενάχωρο, για να επιστρέψω στη δόλια βαλκανική μας χώρα, είναι το πόσο λίγοι αντιλαμβανόμαστε ότι δίχως τον Ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, τη Δύση δηλαδή, το νεοελληνικό κράτος δε θα είχε υπάρξει, μα δε θα είχε καν διατυπωθεί ως αίτημα. Ακόμα και από πατριωτισμό, θέλω να πω, θα έπρεπε να διεκδικούμε όχι μόνο το φιλοδυτικοί, το ευρωπαϊστές, αλλά το ακραιφνείς δυτικοί. Κάποτε η Δύση ήτανε εδώ και, άλλωστε, δίχως τη Δύση ούτε αυτό το άρθρο θα γραφόταν ούτε η Athens Voice ή η χώρα ή ο κόσμος θα ήταν όπως τον ζούμε σήμερα.

 

Οι εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου στη Βενεζουέλα είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς έρχονται λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή που οδήγησαν στην ήττα του «αδελφού» καθεστώτος του «Κιρτσνερίσμο». Η Βενεζουέλα εδώ και αρκετό καιρό πλήττεται από τη βία, τον τριψήφιο πληθωρισμό και την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος. Επανειλημμένα οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης έχουν καταγγείλει τις προσπάθειες του καθεστώτος να εμποδίσει τις δραστηριότητές τους. Μόλις πρόσφατα κατήγγειλαν ότι ένοπλες ομάδες πυροβολώντας στον αέρα εμπόδισαν καραβάνι οπαδών που κατευθυνόταν σε μια προεκλογική συγκέντρωση στο ανατολικό Καράκας. «Η πρόσφατη δολοφονία» αναφέρει δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας «δείχνει καθαρά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα».

 

Κι επειδή όλες οι «κόκκινες γραμμές» που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ σβήστηκαν από το καλοκαίρι και δώθε, η επίκλησή τους από τον κ. Τσίπρα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί. Ερχεται «σκληρή διαπραγμάτευση», που θα καταλήξει σε ένα υπερήφανο «ναι σε όλα». Τι άλλο μπορεί να κάνει με τόσους «υπονομευτές» που συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο; Πάντως, αν χρειαστεί, υπάρχει κι ο Βασίλης Λεβέντης να βάλει ένα χεράκι. Μια αθώα στιχομυθία, σε κάποιο διάλειμμα για χαλάρωση, μπορεί να δείχνει τι πέτυχε ο κ. Τσίπρας στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό. «Σε βλέπω να κυβερνάς σε λίγο και με τον Λεβέντη», του είπε ένας αρχηγός, μεταξύ σοβαρού και αστείου. «Γιατί όχι;», απάντησε ο κ. Τσίπρας γελώντας. Τα αστεία και τα γέλια δείχνουν καμιά φορά και τα σοβαρά…

 

Δυστυχώς για τον Πρωθυπουργό, έχει γίνει πιο προβλέψιμος από πορεία τραμ. Το τωρινό «μονά ζυγά δικά μου» σχέδιό του είναι προφανές ότι στόχευε να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση στην κλασική του παγίδα που στο μέλλον θα διδάσκεται στην πολιτική θεωρία ως «μέθοδος Τσίπρα». Αν συμφωνούσαν, θα έλεγε ότι ήταν υποχρεωμένος να υπακούσει στην κοινή γραμμή που τον δέσμευε αν και ο ίδιος είχε άλλη γνώμη. Τα δε στελέχη του στα κανάλια θα συνέχιζαν το τροπάρι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώνεται και εκβιάζεται ενώ η αντιπολίτευση πιστεύει στα μνημόνια και το φχαριστιέται. Αν διαφωνούσαν, θα τους κατήγγειλε ότι δεν δέχτηκαν να σώσουν όλοι μαζί τις συντάξεις και τώρα είναι υποχρεωμένος να τις περικόψει μόνος του, εκβιαζόμενος φυσικά. Οπως όμως έλεγε και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς μετά από έναν επαναληπτικό του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν, «ντεν είμαστε παιντιά, μπρε, να φάμε την ίντια παγίντα ντιό φορές.

 

«Να μην φοβόμαστε το κούρεμα και να μην θεωρούμε ότι όσο πιο μεγάλο τόσο χειρότερα για εμάς», ανέφερε σε άρθρο του τον Οκτώβριο του 2011 ο μετέπειτα… πρώην υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης.

 

Το μαύρο στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, τις οποίες ουσιαστικά προβλέπει το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρεται σε περικοπές 1% του ΑΕΠ (1,7-1,8 δισ. ευρώ) για το ασφαλιστικό σύστημα το 2016. Τα χρήματα, δεν θα πέσουν από τον ουρανό, μονόδρομος γι αυτό που συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι είναι η περικοπή συντάξεων. Αυτό το «μαύρο», η κυβέρνηση επιχειρεί να το μετατρέψει σε «άσπρο». Και να βγάλει από επάνω της το τεράστιο πολιτικό κόστος από τις περικοπές. Ποιός θα ευθύνεται γι αυτές τις περικοπές όταν γίνουν ; Η αντιπολίτευση, που δεν συναίνεσε στην σημερινή σύσκεψη. Αυτό που διοχέτευε από το βράδυ της Παρασκευής το Μαξίμου («στόχος είναι να υπάρξει ενιαία θέση από τα κόμματα για να μην υπάρξουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις»).

 

Ασυνεννοησία και παιχνίδια εντυπώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο

 

Το ενδεχόμενο της σύστασης εξεταστικής επιτροπής με στόχο να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ στο τραπεζικό σύστημα και το δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση αφήνει ανοικτό με άρθρο του στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το άρθρο του ο Κ. Μητσοτάκη με τίτλο «Για ποιόν χτυπά η καμπάνα;» κάνει επιπλέον ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο «Να Αφελληνιστούν», είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε τότε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!».

 

Εν κρυπτώ η κυβέρνηση αποδέχθηκε πλήρως την γερμανική πρόταση για Τριμερείς συναντήσεις με την Γερμανία και την Τουρκία για το προσφυγικό, και ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες η πρώτη τέτοια συνάντηση ,έχει υπάρξει προγραμματισμός για θεσμοθετημένες πλέον τέτοιες Τριμερείς Συναντήσεις με συμφωνία για Τριμερή Συνάντηση Κορυφής τον Ιανουάριο.

 

Ο Τσίπρας δεν πρόκειται να σταματήσει να πολιτεύεται με νεποτισμό και καθεστωτικές αντιλήψεις. Ίσως δεν αντιλαμβάνεται και τι κάνει, εξαιτίας της πολιτιστικής και ιδεολογικής του απομόνωσης από τον υπόλοιπο κόσμο. Θα το τραβήξει μέχρι εκεί που δεν πάει, ρισκάροντας ακόμα και την προσωπική του εξόντωση. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα από δω και πέρα, είναι να τον αφήσουν εντελώς μόνο του, να αντιμετωπίσει την οργή των οπαδών του. Αυτούς που υπέστησαν και την «διανοητική» συντριβή στο κακόγουστο πείραμα που συμμετείχαν. Πρόκειται για μία τυχοδιωκτική παρέα που γεννήθηκε από τις κραυγές αγανάκτησης εναντίον της παλιάς «κλεπτοκρατίας». Δεν ενδιαφέρονται να κυβερνήσουν τη χώρα. Ο αρχηγός αυτής της ομάδας θα πρέπει να μείνει ολομόναχος και να βιώσει την πτώση του. Για να δοθεί ένα καλό μάθημα στην κοινωνία, η οποία οφείλει να συνειδητοποιήσει την αφέλειά της, να ενηλικιωθεί και να απαιτήσει διοικήσεις από ανθρώπους ανώτερους πνευματικά και ηθικά από τους υπόλοιπους. Και το βασικότερο, να διδαχθούν όλοι πως τα πρόβατα μπορεί να τρέμουν τον λύκο αλλά στο τέλος ο βοσκός τα πηγαίνει για σφάξιμο…

 

Σε μια διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λονδίνο κατά του ενδεχόμενου η Βρετανία να διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία συμμετείχαν μόλις 5000 άνθρωποι, ενώ μάλιστα το βρετανικό κοινοβούλιο ενδέχεται να αποφασίσει πολύ σύντομα, εντός της επόμενης εβδομάδας, να απαντήσει θετικά στο σχετικό αίτημα βοήθειας που έχει υποβάλει η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι.

 

Η κρίση μετατράπηκε σε εφιάλτη για την Ευρωζώνη