Το Παρατηρητήριο – Briefing 28/11/2015 (2)

1

 

Σφοδρή επίθεση Θεοδωράκη: Τεράστια η ευθύνη του κ. Τσίπρα, είπε ψέματα στις εκλογές

Γεννηματά: Δεν ψηφίζουμε μειώσεις στις συντάξεις – Δεν θα γίνουμε συνεργοί σε τακτικισμούς

 

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων αποδεικνύεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο του 2015, με αποτέλεσμα να τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η νέα πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για μηδενική ύφεση φέτος. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οικονομική δραστηριότητα του τρίτου τριμήνου του 2015 μειώθηκε κατά 1,1% σε σχέση με το ίδιο περυσινό διάστημα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα (στις 13 Νοεμβρίου) οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ έδειχναν συρρίκνωση 0,4%.

 

Γιατί το ορθόν είναι να εξηγείς στα παιδιά πως ο Αη Βασίλης δεν υπάρχει, πως τα δώρα τα φέρνουν οι πιστωτικές κάρτες. Να τους εξηγείς από την πιο τρυφερή ηλικία πως ζουν σε έναν κόσμο ορφανό από μαγεία. Και μετά, να απορείς πώς είναι δυνατόν να αποβλακώνονται απ’ το πρωί ώς το βράδυ στα Play Station για να βρουν το παραμύθι που τους στέρησες. Μα, θα μου πείτε, δεν είναι σωστό να αποκλείουμε από τη χαρά μας τους μωαμεθανούς που ζουν ανάμεσά μας. Μήπως οι μουσουλμάνοι εύχονται Καλή Νηστεία όταν αρχίζει το Ραμαζάνι; Μα εμείς είμαστε πολυπολιτισμικοί, μιλάμε την καινούργια γλώσσα. Exeunt οι χριστιανικές παραδόσεις, γιατί εμείς γεννιόμαστε σοφοί, έξυπνοι, ανεκτικοί και τα παρελκόμενα.

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης πολιτικών δυσκολιών. Φαίνεται ότι το πολιτικό σύστημα έχει επιλέξει τη σαλαμοποίηση. Και η σημερινή κυβέρνηση -όπως οι προηγούμενες- εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο. Μετατρέπει τα μεγάλα προβλήματα σε πολλά μικρότερα με την ελπίδα ότι θα «καταναλωθούν» ευκολότερα από το κοινό των ψηφοφόρων

 

Γιορτή της ουφολογίας

Ο σπαραγμός στη Νέα Δημοκρατία

Δεν ήξεραν, γι’ αυτό δεν ρώταγαν στη Ν.Δ.

Τα «κουκιά» και η φορολογία

 

Για τον πρώτο επίσημο έλεγχο του προγράμματος, ο οποίος τοποθετείται χρονικά τον Ιανουάριο του 2016, παραπέμπεται η ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δη το σημείο που αφορά στο ποιες κατηγορίες θα μπορούν να πωληθούν σε επενδυτικά κεφάλαια (funds και κυρίως στα λεγόμενα distress funds). Πρόκειται, άλλωστε, για το μεγαλύτερο ίσως «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, όπως έγινε άλλωστε σαφές και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του «κουαρτέτου» στην Αθήνα. 

 

«Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα ποτέ με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Ελληνες καταθέτες» τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

 

Η επιταγή του «3ου μνημονίου» είναι ξεκάθαρη: η κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στη διαχείριση, στη λήψη αποφάσεων και στις εμπορικές πράξεις των τραπεζών, όπως στη χορήγηση δανείων, πιστώσεων κ.λπ. (παράγραφος γ΄, σημείο 3 του νόμου 4336/2015). Αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται με όρους αγοράς και όχι με βάση κομματικά κριτήρια. Οι δε διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς κρατική και άρα κομματική παρέμβαση. Η δυσπιστία των Ευρωπαίων εταίρων- δανειστών μας ως προς το «ακομμάτιστο» των ελληνικών τραπεζών δεν θα μπορούσε να διατυπωθεί με πιο επίσημο και άμεσο τρόπο.

 

Με βασικό εργαλείο τις περικοπές δαπανών που περιγράφονται ή προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2016 και βασικό εργαλείο την αύξηση των εισφορών κατά 2 μονάδες, επιδιώκει να κλείσει το ασφαλιστικό η κυβέρνηση, που εντός της ερχόμενης εβδομάδας δεσμεύεται να καταθέσει την οριστική της πρόταση, προκειμένου να ξεκινήσει η σκληρή διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών.

 

Η Ελλάδα μπαίνει στη μάχη για τη διεκδίκηση μεριδίου από τα περίπου 4 εκατ. Ρώσους τουρίστες που αφήνουν 4 δισ. ευρώ ετησίως στην Τουρκία. Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας και η ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χώρων προκαλούν επιπτώσεις και στον τουρκικό τουρισμό μετά την απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων από τη Ρωσία προς τη γειτονική χώρα. Η οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, αν και η ρωσική πλευρά ανεβάζει αρκετά υψηλότερα το ποσό αυτό, στα 10 δισ. ευρώ.

 

Την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων ζήτησε ο πρωθυπουργός από τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια του συμβουλίο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο παραμένει σε εξέλιξη. Αρνητική ήταν η αντίδραση της ΝΔ, με πηγές της Συγγρού να τονίζουν ότι στον προϋπολογισμό που έφεραν στη Βουλή οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης, περιλαβάνονται ήδη περικοπές ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις. «Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του κ. Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ», σχολιάζουν κύκλοι της ΝΔ, θεωρώντας, εμμέσως πλην σαφώς, την κίνηση του πρωθυπουργού ως μια επιχείρηση παγίδευσής τους.

 

The Gambia has announced it will ban female genital mutilation (FGM) after the Guardian launched a global campaign to end the practice. The president, Yahya Jammeh, said last night that the controversial surgical intervention would be outlawed. He said the ban would come into effect immediately, though it was not clear when the government would draft legislation to enforce it.

 

Πέρασμα τζιχαντιστών η Ελλάδα

Η αίτηση «παγίδα» και το μπούμερανγκ των ρύπων για τη ΔΕΗ

 

Η πρόταση του Ντέιβιντ Κάμερον για την αναγκαιότητα συμμετοχής της Βρετανίας στις επιχειρήσεις στη Συρία, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης της ισλαμικής τρομοκρατίας, ανέδειξε και δημόσια τον εσωκομματικό εμφύλιο ο οποίος μαίνεται στο Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ειδικά μετά την εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία του. Ο ίδιος ο Κόρμπιν απορρίπτει ασυζητητί την επέκταση του πολέμου κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του δηλώνουν, απροκάλυπτα, ότι θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης. Ορισμένοι φτάνουν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν την παραίτηση του Κόρμπιν, κατηγορώντας τον για ανικανότητα, η οποία όπως υποστηρίζουν, οδηγεί το ιστορικό αυτό κόμμα σε συρρίκνωση και ενδεχόμενη διάσπαση.

Advertisements