Το Παρατηρητήριο – Briefing 28/11/2015 (1)

1

 

Αλέξης μόνος ψάχνει (ηλιθίους)

 

– Γιατί πραγματοποιήθηκε και νέα ανακεφαλαιοποίηση;

– Η νέα κεφαλαιακή ενίσχυση (η τρίτη τα τελευταία τρία χρόνια) κρίθηκε απαραίτητη μετά τον εκτροχιασμό της οικονομίας και ειδικά του τραπεζικού συστήματος. Η πολιτική αβεβαιότητα που οδήγησε σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα εκροών καταθέσεων, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά εξαιτίας της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης που οδήγησε τη χώρα ένα βήμα εκτός Ευρωζώνης. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 45 δισ. ευρώ, το «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν, ενώ η αβεβαιότητα οδήγησε στην επιβολή των capital controls. Η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών τεχνικά θέτει τις τράπεζες σε καθεστώς χρεοκοπίας.

 

Νωρίτερα, η κ. Γεννηματά επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας «αναζητά συνενόχους». «Εμείς θέλουμε την εθνική συνεννόηση και το αποδείξαμε όταν έπρεπε να σωθεί η χώρα και να αποφευχθεί το Grexit. Ο κ. Τσίπρας πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων αυτό το κεκτημένο με τις εκλογές», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

 

Οι αρχηγοί δέσμιοι του θυμού των οπαδών τους Σαφώς ο πρωθυπουργός, με την βοήθεια της φιλοκυβερνητικής προπαγάνδας και των φίλιων δημοσιογραφικών δυνάμεων – δεν λέω «ευπειθών», παρότι αυτές έτσι παρουσίαζαν όσους είχαν αντίθετη στάση – θα παρουσιαστεί ως ο κήρυκας της ενότητας και θα καταγγείλει τους ιδιοτελείς αρχηγούς, που για μικροκομματικούς λόγους υπονομεύουν την κυβέρνηση και δεν συμβάλλουν στην «εθνική προσπάθεια». Αν κάτι ωστόσο δεν έχει προσμετρήσει, και δεν έχει κατανοήσει, η κυβέρνηση, είναι η αντίθετη κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον κορμό και τις παρυφές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ιδεολογική οίηση δεν της επέτρεψε να διερευνήσει την επίπτωση των κατηγορών προς τους οπαδούς των αντιπάλων της (τις οποίες ανέφερε προχθές εδώ ο Γιάννης Παντελάκης – περί γερμανοτσολιάδων, Τσολάκογλου, προδοτών, κλπ.). Οι κατηγορίες και οι χαρακτηρισμοί αυτοί, διαχύθηκαν στο κοινωνικό σώμα, συνετέλεσαν στον κοινωνικό διαχωρισμό, προσέβαλαν πολίτες με αυταπόδεικτη δημοκρατική πορεία. Αμετροεπείς οπαδοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και κάποιων εκφράσεων της εξωσυστημικής ή αντιθεσμικής Αριστεράς, (όχι όλοι φυσικά, και βεβαίως πάντα πλην ΚΚΕ), χαρακτήριζαν κάθε διαφωνούντα ως «φασίστα», απλώς και μόνο επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα της διαφορετικής άποψης. Όλα αυτά, διαιωνιζόμενα επί πέντε μνημονιακά χρόνια, δεν πέρασαν ως άγραφη αποτύπωση στο κοινωνικό σώμα. Επωάστηκαν ως οργή στους στοχοποιημένους οπαδούς των κομμάτων, δημιούργησαν πολιτικά αντερείσματα και ενεργοποίησαν την αντίδραση σε κάθε διάθεση των ηγεσιών τους, για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν προστεθεί και η δεδομένη διαχειριστική αδυναμία της κυβέρνησης, το αποτέλεσμα οδηγεί στην πλήρη άρνηση των οπαδών να αποδεχθούν την συνεργασία. Συν τοις άλλοις δηλαδή, οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι δέσμιες και του θυμού που δημιούργησε στο κοινωνικό τους σώμα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ…

 

Μήπως λοιπόν η Νέα Δημοκρατία παράγει περισσότερους σωτήρες από όσους μπορεί να χωνέψει; Αν αφήσουμε στην άκρη την ενδοξη Ιστορία, προκειμένου να κατανοήσουμε, μπορούμε να πάμε σε κάτι πιο πεζό αλλά εξίσου ενδιαφέρον όπως είναι οι καυγάδες των μεγάλων και οικονομικά ισχυρών «οικογενειών», όπου συχνά τα μετοχικά μερίδια αλλάζουν χέρια με βρώμικους τρόπους καθορίζοντας και την επιρροή του καθενός Εκτός αν θέλετε να πάμε σε κάτι ακόμα πιο πεζό αλλά εξόχως σύγχρονο, το ηλεκτρονικό πολυσυμμετοχικό παιχνίδι Mafia wars, όπου κάθε παίκτης έχει σαν σκοπό να νικήσει τους άλλους χτίζοντας τη δική του αυτοκρατορία. Παίζεται εύκολα και με PC, Mac, κινητό κλπ. Αλλά, ξέχασα, η Νέα Δημοκρατία δεν τα πάει καλά με την ηλεκτρονική τεχνολογία.

 

Για το PSI το εθνικό μας αφήγημα είναι εφάμιλλο της ερμηνείας του Δαρείου για τα δώρα των Σκυθών: αφελές, βολικό, αντιπαραγωγικό και επικίνδυνο, διότι δεν μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και να τα διορθώσουμε. Αντιθέτως καθοδηγεί τη σκέψη μας στην αναζήτηση εξωτερικών εχθρών, νομιμοποιεί την έλλειψη συναίνεσης και συνεργασίας των πολιτικών μας και επιτρέπει στο λαϊκισμό, τη δημαγωγία και τον αυριανισμό να θριαμβεύουν. Ακόμη και η Επιτροπή Σοφών σε μια αποστροφή του πορίσματός της μιλά για την αποκατάσταση των ζημιών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI! Δεν αισθάνθηκα έκπληξη – μετά το 2012 δεν υπάρχει μελέτη για το Ασφαλιστικό που να μην στοχοποιεί το PSI. Είναι ωστόσο τρομακτικό πόσο ριζωμένη είναι η λαϊκιστική αφήγηση και ο φόβος της υπέρβασής της. Διότι οι συντάκτες ήταν «σοφοί», γνώστες, επαΐοντες. Δεν ήταν απλοί πολίτες που δικαιούνται να μη γνωρίζουν, ούτε πολιτικοί που κατά καιρούς ψεύδονται για να εξυπηρετήσουν τα μικροσυμφέροντά τους. (Διαβάστε εδώ (25/10/2011) τον κ. Βαρουφάκη να επιχειρηματολογεί πως «Με απλά λόγια, δεδομένου ότι το κούρεμα είναι αναγκαία, αν και όχι ικανή, συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, το επιχείρημα εναντίον του κουρέματος για χάρη των ταμείων δεν στέκει.» και μετά θυμηθείτε την λάσπη που ο ίδιος εκτόξευσε για τις ζημιές των ταμείων από το PSI). Με το PSI μάς χαρίστηκε σχεδόν μισό ΑΕΠ χρέος, ποσά και μεγέθη αδιανόητα, πρωτόγνωρα στην οικονομική ιστορία σε καιρό ειρήνης. Κι οι «σοφοί» και άρχοντες του τόπου άφησαν την ελληνική κοινωνία να το βιώσει ως εθνική καταστροφή και…προδοσία. Είναι περίπου (μιας και η Ιστορία είναι της μόδας) σαν να περιγράφαμε σήμερα τη Ναυμαχία στο Ναυαρίνο ως «ωμή παρέμβαση των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας που βύθισε σε βαθιά ύφεση την τοπική οικονομία και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στο οικοσύστημα της Σφακτηρίας». Περισσότερα για τα οφέλη από το PSI εδώ και για τις ζημιές των ταμείων εδώ.

 

Οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI

 

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ξεκίνησε διαδικασία για την εξαίρεση των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας , κοινών και προνομιούχων, από τους δείκτες της, όπως αναφέρει με σημερινή ανακοίνωσή του. Η ανακοίνωση σημειώνει ότι το NYSE αποφάσισε «ότι η εταιρεία δεν είναι επιλέξιμη για διαπραγμάτευση, λόγω ‘αφύσικα χαμηλών’ τιμών των μετοχών (American Depositary Shares) της τράπεζας».

 

Η Αγκυρα προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με Ε.Ε.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel αντιμετώπισε χθες νέες πιέσεις από στελέχη της παράταξής της που απαιτούν να λάβει μέτρα για να μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στη Γερμανία, καθώς απομένουν πλέον μερικές ώρες ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας που είναι αφιερωμένη σε αυτό το θέμα.

 

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, θα πρέπει να βγάλει «λαγό από το καπέλο» την επόμενη εβδομάδα, στη συνεδρίαση της ΕΚΤ -ειδικά μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του- διαφορετικά θα διακινδυνεύσει να ενισχύσει το ευρώ και να δυσχεράνει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Με αυτό τον τρόπο συνοψίζουν ξένοι αναλυτές τις προσδοκίες της αγοράς, αναφορικά με την προαναγγελθείσα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς η πλειονότητα των traders ήδη «ποντάρει» σε πτώση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

 

Διάλογος ναι. Συνεννόηση για μια νέα κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό ναι, με ρεαλιστικό πρόγραμμα να σπάσει το βαθύ κράτος ναι. Συνενοχή σε κυβέρνηση με τον ίδιο πρωθυπουργό και σε νέα υπουργικά κοστούμια χωρίς σχέδιο όχι. Να προσφέρεις συναίνεση σε έναν κακό πρωθυπουργό που καταστρέφει τη χώρα και τους πολίτες της όχι. Λύσεις και επιλογές υπάρχουν πάντα, ακόμη και τώρα, ένα βήμα πριν την καταστροφή. Όταν υπάρχει κάποιο σχέδιο, όταν RTFM.

 

Ταυτόχρονα η Γεννηματά φέρνει για πρώτη φορά σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα στο πεδίο των πολιτικών χειρισμών. Ως ως τώρα οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν του χεριού του. Για διαφορετικό λόγο για τον καθένα δεν είχε είχε προβλήματα στην αντιμετώπιση είτε του Σαμαρά είτε του Μεϊμαράκη και οι μανούβρες του έβγαιναν. Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όμως δυσκολεύεται γιατί του τραβάει ένα χαλί που πήγαινε να στρώσει στη ζούλα. Μια ημιθεσμική διαδικασία η οποία στην πορεία θα μπορούσε να εκφυλιστεί και σε παραθεσμική. Από αυτή την άποψη η επιστολή της Φώφης Γεννηματά δεν είναι μια σωστή πολιτική κίνηση για το κόμμα της, είναι και μια ασπίδα για τους θεσμούς.

 

–Από τα 36 μέλη της επιτροπής, τα 11 είναι βουλευτές και υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, γενικοί γραμματείς του υπ. Παιδείας, συνεργάτες κάποιου εκ της υπουργικής τριπλέτας (Ν. Φίλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Κ. Φωτάκης). Στην παραπάνω ενδεκάδα πρέπει να προστεθεί ο Νίκος Θεοχαράκης, πανεπιστημιακός, γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής επί Γιάνη Βαρουφάκη και νυν πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. – Οκτώ μέλη της επιτροπής είναι είτε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είτε φίλα προσκείμενοι. Μεταξύ αυτών υπάρχουν περιπτώσεις που, παρά τα διαφορετικά πολιτικά-κομματικά «ένσημα» στη διαδρομή τους, σήμερα έχουν ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το επικρατούν σύστημα ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΔΕΗ: Tο επόμενο θύμα;

 

Οι φωστήρες της ΕΕΕΠ και του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, δεν υπολόγισαν τις προθέσεις των τσέχων (νέων) ιδιοκτητών. Οι τελευταίοι που ανέλαβαν το 2013 τον ΟΠΑΠ αντί 650 εκατ. ευρώ, δεν είναι ούτε η διορισμένη διοίκηση από το υπουργείο, αλλά ούτε και ντόπιοι ολιγάρχες που πιθανώς μια κυβέρνηση να έχει «ράμματα για τη γούνα τους». Οι τσέχοι ιδιοκτήτες του ΟΠΑΠ, έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αξιοποίησαν τις ρήτρες των συμβάσεων παραχώρησης των VLTs και προσέφυγαν στην διαιτησία όπως προβλεπόταν. Η προσφυγή τους δυσφημεί διεθνώς τη χώρα: η δημοσιότητά της θα είναι εκτεταμένη εξαιτίας του μεγάλου ύψους της διαφιλονικούμενης διαφοράς.

 

Γι’ αυτό και προκαλεί εντύπωση η κίνηση του προέδρου της Δημοκρατίας, που τυγχάνει άριστος γνώστης των συνταγματικών θεμάτων, να στείλει πρόσκληση στον Πάνο Καμμένο, με την ιδιότητα του αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος. Ο κ. Καμμένος έχει απωλέσει την ιδιότητα αυτή, μαζί με τα κοινοβουλευτικά προνόμια που τη συνοδεύουν, από τις 19/11/2015, όταν διέγραψε τον κ. Νικολόπουλο και βρέθηκε με 9 βουλευτές. Ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κοινοβουλευτική ομάδα υφίσταται μόνον αν συγκεντρώνει περισσότερους από 10 βουλευτές, και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αν διαθέτει περισσότερους από 5 βουλευτές.

 

Σύννεφα μαζεύτηκαν στις σχέσεις Ελλάδας-Ιράν προτού καν ξεκινήσει η επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στην Τεχεράνη. Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται ότι προσπάθησε να μεταβεί από το Ισραήλ όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, απ’ ευθείας στην Τεχεράνη. Οι ιρανικές αρχές όμως διεμήνυσαν ότι δεν δέχονται κανένα αεροσκάφος που προέρχεται από το FIR Τελ Αβίβ, διότι τον θεωρούν κλειστό εχθρικό χώρο και προέτρεψαν την ελληνική αντιπροσωπεία να ακολουθήσει άλλη οδό.

 

«Το πρώτο βήμα είναι να διασφαλίσουμε ότι ελέγχουμε τα σύνορα», επισήμανε ο Ολλανδός πρωθυπουργός. Και προσέθεσε: «η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μάς το έχει δείξει και το γνωρίζουμε όλοι μας, οι μεγάλες αυτοκρατορίες καταρρέουν εάν τα σύνορα δεν προστατεύονται επαρκώς».

 

Με σκληρή γραμμή στο Ασφαλιστικό αναμένεται να προσέλθει το Σάββατο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η ΝΔ, πηγές της οποίας δεν αφήνουν περιθώρια συναίνεσης, καθώς τονίζουν αφενός ότι η κυβέρνηση «έχει τεράστιες ευθύνες για το Ασφαλιστικό», ενώ επισημαίνουν αφετέρου πως εάν δεν λάβουν μέρος στη συζήτηση για το Ασφαλιστικό τα άλλα κόμματα δεν θα συμμετέχει και η ΝΔ.

 

Την ολλανδική ιδέα για δημιουργία μιας «μίνι-ζώνης Σένγκεν» απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση και τονίζει την ανάγκη να στηριχτεί η Σένγκεν στη σημερινή της μορφή.

 

Υστερόγραφα Τι χρώμα θα είναι τα ελικόπτερα; Αλεξάκης μας, ο ορισμός της δόλιας δημεγερσίας φροντίζει εδώ, να γελάμε υπεύθυνα. Και θα είναι και μέρα μεσημέρι, όταν τα «Ωσαννά!» θα γυρίσουν σε «Άρον, άρον, σταύρωσον αυτόν!…»;

 

Ο Τράγκας έρχεται, εμείς φεύγουμε!

 

Μερίδιο ευθύνης για την διάσπαση της Ευρώπης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης καταλογίζει στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καθώς εκτιμά ότι η στάση σήμερα ορισμένων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζεται με την συμπεριφορά της Γερμανίας στην διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

 

 

Advertisements