Το Παρατηρητήριο – Briefing 27/11/2015 (2)

1

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει να βλέπει τις επιθυμίες της να υλοποιούνται σε κάποιο βαθμό, ακριβώς τη στιγμή που υπαινίσσεται σαφέστερα από κάθε άλλη φορά ότι ετοιμάζεται να χαλαρώσει και άλλο τη νομισματική της πολιτική προκειμένου να στηρίξει περαιτέρω την Ευρωζώνη.

 

Ο Ερβέ Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της τράπεζας HSBC Γενεύης, έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με πελάτες και τη φορολογική τους κατάσταση και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε ετών για την κατηγορία της διακεκριμένης βιομηχανικής κατασκοπείας, όπως γνωστοποίησε σήμερα η τράπεζα. Σε ανακοίνωσή της η HSBC εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση σε βάρος του 43χρονου Γάλλου, που δικάστηκε στην Ελβετία. Ο ίδιος δεν παρέστη στη δίκη και παρέμεινε εκτός Ελβετίας κατά τη διάρκειά της.

 

Φέτος το Δεκέμβριο, η Cutter Lecture, η σημαντικότερη διάλεξη του Τμήματος Επιδημιολογίας του Harvard, είναι αφιερωμένη στον Δημήτρη Τριχόπουλο

 

Ο κ. Τσίπρας, έπειτα από δύο επιτυχημένες εξορμήσεις στην Αγκυρα και στο Τελ Αβίβ, αδυνατώντας να λύσει το Μεσανατολικό, υποχρεωμένος όμως να λύσει το ασφαλιστικό, συγκαλεί σύσκεψη με στόχο τη συναίνεση. Κοινώς ζητεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους να του δώσουν την ευκαιρία να ζήσει λίγο ακόμη για να ολοκληρώσει το έργο της καταστροφής στην παιδεία, στη δημόσια ασφάλεια και ό,τι θέλει προκύψει. Μην απορήσετε αν στην Υπαπαντή προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Η συναίνεση δεν είναι φάντασμα. Προκύπτει από την πολιτική. Και αυτή η έρμη η πολιτική έχει γίνει φάντασμα.

 

Ο γρίφος της συναίνεσης

Πώς είναι να χάνεις τα πάντα στο Αιγαίο

 

Quo vadis λοιπόν; Διανύουμε την ταχύτατη αποσύνθεση του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού, χωρίς να διαφαίνεται η γέννηση του καινούργιου. Βλέπει κανείς να προβάλει από πουθενά η «φάτνη», μέρες που έρχονται, με το νεογέννητο πολιτικό «θείο βρέφος» που θα αναζωογονήσει την ελπίδα της κοινωνίας; Δεν ξέρω κανέναν

 

Οι κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας οφείλουν να γνωρίζουν ότι μόνον στην πενταετία 2010-14, το κράτος πήρε από τους πολίτες και έδωσε στα ταμεία το ποσό των 65 δισεκατομμυρίων. Με δύο λόγια, κάθε χρόνο, το κράτος καλύπτει σχεδόν το ύψος της ζημίας που υπέστησαν τα Ταμεία από το «κούρεμα» των ομολόγων. Οσο αναμασούν τους μύθους, τόσο κατανοούμε ότι αποφεύγουν την επίλυση του τεράστιου ζητήματος, Θέλουν απλώς να το μεταθέσουν ώστε να σκάσει στα χέρια του επόμενου.

 

Βρήκε δουλειά Από μόνο του θα ήταν είδηση ότι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρήκε δουλειά. Αλλά οι σχετικές «πληροφορίες» τον θέλουν μάλιστα να έχει βρει δουλειά στο Σίτι του Λονδίνου. Αυτό το ασύλληπτο έγραψαν κάποιοι και, το χειρότερο, κάποιοι άλλοι το πίστεψαν κιόλας…

 

Οποτε η πολιτική του οδηγεί σε αδιέξοδο, ο Αλέξης Τσίπρας στρέφεται σε μια θεαματική κίνηση για να ξεφύγει. Οταν κορυφώθηκε η σύγκρουση με την Ε.Ε., προσπάθησε να απεμπολήσει τις ευθύνες του μέσω δημοψηφίσματος· μετά, αντιμέτωπος με εσωκομματική ανταρσία, αποφάσισε αιφνίδιες εθνικές εκλογές. Μέσα στην αναστάτωση κατάφερε να στρέψει το ενδιαφέρον των πολιτών από την ουσία των προβλημάτων στο θέαμα των αναμετρήσεων. Με τη χθεσινή έκκληση για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός εξαντλεί το περιθώριο τακτικισμών.

 

Συμφωνία με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα – Αυτά είναι τα 13 μέτρα – φωτιά

Ακίνητα και «κόκκινα» δάνεια θα πουλήσει η Alpha Bank – Ειδική εταιρεία με Ισπανούς

Θεοχάρης: Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 5.764 ευρώ υπερωρίες για όταν ήταν αποσπασμένη στην Κουμουνδούρου

 

Βαθύτερη είναι τελικά η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το Γ’ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, αφού τα επικαιροποιημένα στοιχεία δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,1%, έναντι αρχικής εκτίμησης για μείωση 0,4%, σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

 

«Στοπ» στον Χ. Σπίρτζη, ο οποίος επιχείρησε να διορίσει περισσοτέρους των αναγκαίων επικεφαλής στους συγκοινωνιακούς φορείς που έχει υπό την εποπτεία του.

 

Πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το οποίο με τη συνδρομή υπαλλήλου που επίσης διώκεται ποινικά, χορηγούσε χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 94 εκατομμυρίων ευρώ, φθάνοντας στο σημείο να χορηγεί τις εγγυήσεις ακόμα και χωρίς την αίτηση του ενδιαφερομένου επιχειρηματία. Η έρευνα που έφερε στο φως τις έκνομες ενέργειες μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ξεκίνησε με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου και διενεργήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα Ελένη Μιχαλοπούλου.

 

Ολάντ: Η Γαλλία θα καταστρέψει τον στρατό των φανατικών

Bloomberg: Ο ρωσικός οικονομικός πόλεμος θα «γονατίσει» την Τουρκία

CNBC: Ποιός θα βγει νικητής στο νομισματικό πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη τρία άτομα για ανύπαρκτες εργασίες στο δίκτυο της ΕΥΑΘ

 

Ηδη, η υποχώρηση των τιμών εξυπηρετεί στους σκοπούς του ΟΠΕΚ. Εχει ενισχύσει την παγκόσμια ζήτηση και ανάγκασε τους Αμερικανούς παραγωγούς να περιορίσουν την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου που φέρει υψηλότερο κόστος. Η προσφορά «μαύρου» χρυσού εκτός ΟΠΕΚ αναμένεται να υποχωρήσει το 2016 για πρώτη φορά μετά σχεδόν μια δεκαετία, καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τις κεφαλαιακές δαπάνες τους.

 

 

 

 

 

Advertisements