Το Παρατηρητήριο – Briefing 27/11/2015 (1)

1

 

Σε μία κοινωνία λοβοτομημένη, μπορεί να περάσει κανείς τα πάντα. Να πετσοκόβει τις συντάξεις και να πείθει τους συνταξιούχους ότι είναι πλούσιοι. Να κλείνει επιχειρήσεις και να πείθει την κοινωνία ότι έτσι τιμωρεί το άπληστο κεφάλαιο. Να σε ταράζει στους φόρους και να σου φορτώνει ενοχικά σύνδρομα ότι είσαι φοροφυγάς.

 

Τέλος στις πολλές ασφαλιστικές κλάσεις αλλά και στις «προνοιακές» συντάξεις του ΤΕΒΕ εξετάζει τα βάλει το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συμμαζέψει το υπέρογκο έλλειμμα του ΟΑΕΕ.

 

Με αποκλεισμό από τη ζώνη Schengen θα απειλήσουν την Ελλάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times καθώς εκτιμούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να την πείσουν να «συμμορφωθεί» και να ζητήσει τη βοήθεια της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων Frontex.

 

So Japan does have a chance to avoid disaster. But the risk is still high. A growth slowdown, a rise in interest rates or a fall in corporate profitability could easily nudge the government back to excessive debt growth. A secure future will require more serious deficit reduction.

 

Τρομοκράτες και σταυροφόροι Το ότι κάθε μουσουλμάνος δεν είναι τρομοκράτης ισχύει. Ισχύει όμως ότι κάθε τρομοκράτης του ISIS είναι μουσουλμάνος. Οπως ισχύει ότι οι Σταυροφόροι έκαναν εγκλήματα. Μόνο που οι Σταυροφορίες έγιναν πριν από χίλια χρόνια, αλλά η επίθεση στο Παρίσι την προηγούμενη εβδομάδα. Και στην Ελλάδα οι Παλαιοημερολογίτες και η κυρία Λουκά το πολύ να διακόψουν κάποια ταινία, ενώ το ISIS και η Αλ Κάιντα σου διακόπτουν τη ζωή.

 

Διατηρείται σε λειτουργία, αλλά τίθεται υπό την ομπρέλα της περιφερειακής Task Force της Ε.Ε. (hotspot) το περιφερειακό γραφείο του Frontex στον Πειραιά. Αυτό αποφάσισε χθες κατόπιν ψηφοφορίας το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στη Βαρσοβία, λαμβάνοντας υπόψη τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η συνεργασία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τους μεγάλους πελάτες της, καθώς εδώ και μία εβδομάδα δεν έχει περάσει ούτε ένα τρένο από τα σύνορα της χώρας. Αιτία, η κατάληψη των γραμμών του ΟΣΕ από μετανάστες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Αποτέλεσμα είναι τα φορτία που μεταφέρει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να μην καταλήγουν στον προορισμό τους και οι εταιρείες-πελάτες της να απειλούν με αποχώρηση.

 

Αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές ένταξης και του μοιράσματος δεδομένων. Είτε πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό FBI ή μια αναβαθμισμένη Europol, το θέμα είναι: περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη, θα βοηθήσει να λυθεί το πρόβλημα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

 

Γενικευμένο και χωρίς… εξαιρέσεις το «σφαγείο» στις συντάξεις

 

Τα μηνύματα από τα υπόλοιπα κόμματα, πάντως, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ., Γιάννης Πλακιωτάκης, δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο συμβούλιο, αλλά μόνο για να ακούσει, η κ. Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε σε «αναζήτηση συνενόχων», αρνητικό στην παροχή συναίνεσης ήταν το «Ποτάμι», ενώ το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει καν.

 

Πενία κοινοβουλευτικών ψήφων… συναινέσεις κατεργάζεται. Το κραυγαλέο μένος έχει εγκαταλείψει τον δημόσιο λόγο του πρωθυπουργού, φαντάζει πολύ μακρινή η Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014, όταν δήλωνε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του «αν τολμήσουν να ζητήσουν την υπογραφή μας στα μνημόνιά τους, θα πάρουν απάντηση: ψάξτε αλλού για συνενόχους στο έγκλημα». Σήμερα θα πάρει τηλέφωνο τους πολιτικούς αρχηγούς, και θα τους ζητήσει την υπογραφή στο μνημόνιό «του», ψάχνοντας για συνενόχους «στο έγκλημα». Η κλεψύδρα του χρόνου αδειάζει, η 15 Δεκεμβρίου φτάνει, για την οποία οι δανειστές έχουν στείλει ραβασάκι να ψηφιστούν τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Ο πρωθυπουργός ψάχνει υποστυλώματα στα κόμματα που πολιτικώς βρίσκονται στην ευρύτερη πολιτική περιφέρεια όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συναντά μπετοναρισμένο τοίχο δυσπιστίας και άρνησης, λόγω προτέρου πολιτικού βίου.

 

Φοράει και κιπά και Παλαιστινιακή μαντίλα. Υπέγραψε και εφαρμόζει ένα σκληρό μνημόνιο, αλλά καλεί την κοινωνία να κατεβαίνει σε διαδηλώσεις εναντίον του μνημονίου. Δηλώνει ότι ηγείται της «ριζοσπαστικής αριστεράς», αλλά σαλιαρίζει πολιτικά και συνεργάζεται με ο,τι πιο βαθιά συντηρητικό υπάρχει. Θεωρούσε τους πολιτικούς του αντιπάλους προσκυνημένους, αλλά ζητάει παράλληλα τη συναίνεσή τους. Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός για όλα, μπορεί να τα συνδυάσει όλα, μπορεί να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο, μπορεί να έχει δυο-ή και περισσότερους-εαυτούς. Ακόμα και παράλληλα.

 

Αν μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση της συριακής τραγωδίας, ετερόκλητες δυνάμεις, διαφορετικής δημοκρατικής ποιότητας καθεστώτα, αντιτιθέμενα οικονομικά συμφέροντα, εχθρικά θρησκευτικά credo, ηγέτες με διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες, γιατί όχι κι εμείς;

 

Έχουμε τον καλύτερο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Την καλύτερη κυβέρνηση ever. Τον πιο πετυχημένο υπουργό Οικονομίας. Την πιο τέλεια αντιπολίτευση, με ηγέτη τον κ. Πλακιωτάκη, τον οποίον ατυχώς δεν γνωρίζει ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης. Πιπέρι! Και βεβαίως – βεβαίως είμαστε ο καλύτερος λαός του κόσμου που ζει στην πιο ωραία γωνιά του πλανήτη! Γενικώς είμαστε μία χαρούμενη ατμόσφαιρα. Τα λεφτά μας τα δίνουν οι Ευρωπαίοι με τα μνημόνια και τα εθνικά μας δίκαια τα προασπίζονται οι Ρώσοι.

 

Πώς θα περικοπούν οι συντάξεις

 

Ποια αριστερά και ποια δεξιά; Μήπως χρειάζεται να σκεφτόμαστε με άλλους όρους;

 

Ετσι κι αλλιώς, μέσα στη συνολική αυτή κρίση, η Ελλάδα είναι ένα από τα θύματα, αφού είναι υποχρεωμένη να δέχεται κύματα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, χωρίς να διαθέτει ισχυρά όπλα αποτροπής. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημά της. Εξαρτάται από την «καλή θέληση» της Τουρκίας και από την, μάλλον αδύναμη μέχρι στιγμής, πολιτική βούληση των άλλων Ευρωπαίων να δώσουν κάποια λύση. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή μοιάζει με τον βάτραχο που παρακολουθεί μια μάχη βουβαλιών σε έναν βάλτο. Η παροιμία λέει ότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια. Και δεν ξέρουμε πόσο εφικτό είναι να καταφέρει να πηδήξει έξω από τον βάλτο.

 

Το δικαστήριο δέχθηκε μεν ότι η ακούσια απομάκρυνσή της από την εργασία συνιστά παρέμβαση στην θρησκευτική της ελευθερία αλλά από την άλλη πλευρά η παρέμβαση αυτή δικαιολογείται από τον θεμιτή επιδίωξη του κράτους για την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι ούτως ή άλλως στη Γαλλία υπάρχει αυστηρός διαχωρισμός μεταξύ εκκλησίας και κράτους αλλά και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγνωρίζει συχνά στα κράτη μέλη της ΕΕ μεγάλο περιθώριο διακριτικής ευχέρειας ιδιαίτερα σε θρησκευτικά ζητήματα.

 

«Ναι» από Πούτιν και Ολάντ σε μία ευρεία συμμαχία κατά της τρομοκρατίας

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν ευθέως τις προθέσεις της κυβέρνησης και, αν και με εξαίρεση το ΚΚΕ που ήταν απολύτως αρνητικό, οι επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων προτίθενται να παραστούν στη σύσκεψη, οι καχυποψίες που εκφράζεται στο στελεχιακό τους δυναμικό είναι τόσο έντονες που δεν αφήνουν περιθώρια όχι μόνον για συναίνεση αλλά ούτε καν για συνεννόηση.

 

Ενέργεια: Το όπλο της Ρωσίας κατά της Τουρκίας

 

Ριζικές αλλαγές για τον προγραμματισμό των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΟΤΑ) περιλαμβάνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σταδιακά, το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων θα ανέλθει για όλους στα 67 χρόνια, ενώ νωρίτερα θα βγαίνουν μόνο όσοι έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας. Όλες οι αλλαγές εμφανίζονται στην έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά με πίνακες. Αναλυτικά η έκθεση, με παραδείγματα και τους πίνακες που αφορούν όλες τις περιπτώσεις:

 

Ανοίγει ο δρόμος για πανεπιστημιακές σπουδές για όλους, καθώς σήμερα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο οι ενεργοί προπτυχιακοί φοιτητές είναι 16.369 και οι ενεργοί μεταπτυχιακοί φοιτητές 15.458 – Συνολικά μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει από το ΕΑΠ 27.770 άτομα

 

Μήπως εκτός από καινούργιο κινητό να πάρουμε και μετοχές τεχνολογίας;

 

Η επιτροπή δεν συστήνεται πρώτη φορά. Και στο παρελθόν συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι δεν είχαν σχέση με την υγεία, όπως ο επιχειρηματίας κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος. Ποια είναι η διαφορά; Ο κ. Ασημακόπουλος ήταν τότε και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, ενώ ο κ. Μπερετάνος εμφανίζεται ως στέλεχος μιας ιδιωτικής επιχείρησης. Και μπορεί πράγματι να είναι εξαιρετικός στη δουλειά του, παρότι ο ρόλος του στην επιτροπή δεν είναι μεγάλος και ουσιαστικός αφού οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες, αλλά τουλάχιστον για τα προσχήματα δεν θα ‘πρεπε να επιλεγεί κάποιος ο οποίος έχει και θεσμική θέση; ‘Η έστω να γίνει γνωστός ο τρόπος επιλογής του;

 

Ο Σουλτάνος… ο «Μόσκοβος» και η Ελλάδα

 

WHEN Russia began bombing in Syria in September, it hoped the mission would be short and telegenic. It is quickly getting longer and uglier. Last month Islamic State (IS) affiliates downed a Russian airliner over Egypt. Then, on November 24th, Turkish jets shot down a Russian fighter-bomber near the Syrian border, the first hostilities between Russia and a NATO member since the end of the cold war. Turkey said the Russian Su-24 had violated its airspace and was warned ten times before Turkish F-16s fired on it. Russia says its aircraft stayed over Syria. One pilot survived, but the other was killed, as was a Russian soldier involved in a rescue mission. A livid Vladimir Putin called the downing a “stab in the back” by “accomplices of terrorists”, accusing the Turkish government of protecting IS and allowing its oil trade to flourish across the Turkish border.

 

other issues are now equally pressing: a return to economic growth, clean government and tackling violent crime. The centre-right has a chance to return to power by capitalising on the left’s failings in these matters. The hope for Latin America is that Mr Macri’s victory is the shape of things to come.

 

Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι με προέχοντα τον απόντα άλλοτε ισχυρό άντρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο Δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο της Siemens, αναμένεται σήμερα να ξεκινήσει -θεωρητικά- η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το Ελληνικό Δημόσιο και ειδικότερα το υπουργείο Δικαιοσύνης, για ακόμη μια φορά, δεν έχει λάβει καμία πρόνοια έτσι ώστε η δίκη για το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο στην Ελλάδα, να μπορεί να διεξαχθεί και να μην οδηγηθεί -με την έναρξή της- σε διακοπή, για καθαρά πρακτικούς λόγους (μικρή αίθουσα), αλλά και για δικονομικούς λόγους που ήδη έχουν τεθεί από τους Γερμανούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Τα προβλήματα που ανακύπτουν με την έναρξη της δίκης και εκθέτουν την χώρας μας σε διεθνές επίπεδο, είναι κατ΄ αρχάς ότι η δικαστική αίθουσα είναι πολύ μικρή για να χωρέσουν οι 64 κατηγορούμενοι και οι 150 και πλέον συνήγοροι τους.

 

Οι χορηγήσεις δανείων από τις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Οκτώβριο με τον υψηλότερο ρυθμό εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια και η προσφορά χρήματος, στην ευρύτερη μορφή της, αυξήθηκε περισσότερο του αναμενόμενου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Τα δάνεια προς τις (μη χρηματοπιστωτικές) επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 0,6% από 0,1% τον Σεπτέμβριο, ενώ ο δανεισμός στα νοικοκυριά σημείωσε άνοδο 1,2% έναντι 1,1%. Οι επιδόσεις αυτές είναι οι καλύτερες από την αρχή του και για τις δύο κατηγορίες δανείων.

 

Η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια αναδιάρθωσης των Eurobank και Alpha Bank

 

East Asia is the scene for an unprecedented experiment in international relations. Never before have so many countries been so intertwined economically with one big power (China) while looking to another (America) as the ultimate guarantor of their security. So far the experiment has seemed a stunning success. For 40 years, America has not just kept the peace; it has enabled a continental economic boom. And the biggest beneficiary of that has been China. Yet that order is now fraying, as China chafes under what it sees as an American-led world order that is impeding its rise and its natural regional predominance. In 2016 the tensions that this fraying produces may become acute, posing awkward questions for other countries in Asia.

 

Μετωπική Πούτιν-Ερντογάν, κίνδυνοι & ευκαιρίες για την Ελλάδα

 

Some support for Mr Hollande, who has tripled France’s air-strike capacity in the region, is already on its way. Britain’s David Cameron says he will ask Parliament to authorise air strikes on Syria. Mr Obama has pledged closer sharing of intelligence for target-selection, and an intensification of attacks on IS. Yet Mr Hollande’s ambition is greater: he has said that he hopes to put together a “unique coalition” to fight IS, drawing Russia onside, and to bring Europe into the war, too.

 

China has set about taming its unruly financial sector with characteristic vigor. Its government is busy investigating dubious banks, detaining suspected insider traders, and proposing overhauls of its regulatory system. All of which would be fine, so long as the authorities were also focused on a deeper concern. More than anything else, China’s financial regulators need independence.

 

Το ότι ουδείς εφαρμόζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους στην Ελλάδα μπορεί να επιβεβαιωθεί από μία απλή βόλτα σε περιοχή με πολλά καφενεία, μπαρ και εστιατόρια. Η αδυναμία –ίσως και απροθυμία– ωστόσο της πολιτείας να την εφαρμόσει επιβεβαιώνεται και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Advertisements