Πάρε κόσμε δισ. (ευρώ)

1

 

Όταν ο Τσίπρας έκλεισε την συμφωνία  τον Ιούλιο, συμφώνησε να περιληφθούν σ’ αυτήν 25 δισεκατομμύρια για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή η τακτική είναι κάτι συνηθισμένο σε τέτοιες συμφωνίες. Ορίζεται ένα μεγάλο ποσό που να καλύπτει όλες τις πιθανές ανάγκες για να μην χρειάζεται νέα συμφωνία και νέες εγκρίσεις κοινοβουλίων αργότερα. Είναι πολύ πιο εύκολο να δώσει κανείς λιγότερα από ότι περισσότερα χρήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, βλέπετε.

Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρώτη δόση του Αυγούστου δόθηκαν 10 δις για τις τράπεζες, υπό μορφή δεσμευμένων κεφαλαίων σε ειδικό λογαριασμό. Τελικά, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, μετρήθηκε πως το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται συνολικά 5,7 δις.

Αυτό είναι το ποσό που θα βαρύνει το εθνικό χρέος και για το οποίο θα πληρώνουμε τόκους. Το υπόλοιπο των 10 δις (4,3 δις) θα παραμείνουν δεσμευμένα για όσο θεωρείται πιθανό να υπάρξει ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα 15 δις που «απομένουν» από τα 25 αρχικά της συμφωνίας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Είναι απλά μια πρόβλεψη στην συμφωνία του Ιουλίου. Εάν χρειαστούν οι τράπεζες ξανά χρήματα και μόνον εφόσον το ποσό ξεπερνά τα 4,3 δις, θα κινηθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό η διαδικασία συγκέντρωσής τους.

Άρα μιλάμε για ένα ποσό 19,3 δις συνολικά που το ένα τέταρτό του περίπου, είναι υπαρκτό χρήμα και τα υπόλοιπα απλά αποτελούν κάποιες γραμμές σε μια μεγαλύτερη συμφωνία. Θα πρέπει όλοι να προσέξουν όμως ότι, ολόκληρο αυτό το ποσό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για ανακεφαλαιοποίηση ή εκκαθάριση τράπεζας ή τραπεζών. Αυτό προβλέπει ρητά η συμφωνία που έχει υπογράψει ο Υπουργός των Οικονομικών Τσακαλώτος.

Ο αξιότιμος Υπουργός δεν ξέρει τι υπογράφει; Μήπως πάσχει από αμνησία; Άλλη λογική εξήγηση δεν μπορεί να υπάρχει μιας και, προχτές στην Βουλή στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, μας είπε ότι θέλει να ζητήσει αυτά τα 19,3 δις από τους Θεσμούς! Θέλει, λέει, να συζητήσει μαζί τους τον τρόπο διαχείρισης αυτών των χρημάτων.

Τους Γερμανούς (και τους Ολλανδούς και τους Φιλανδούς και τους Σλοβάκους και τους Σλοβένους) βουλευτές τους ρώτησε; Γιατί χωρίς την έγκρισή τους αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να πάνε για κανένα άλλο σκοπό παρά την βοήθεια σε πιστωτικά ιδρύματα. Αλλιώς δεν θα τα είχαν εγκρίνει το καλοκαίρι.

Τον λόγο του Ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ τον έχει κοιτάξει τελευταία; Ρωτάω επειδή το φέσι που έχει βάλει στου εταίρους της η χώρα της οποίας κρατά τις οικονομικές τύχες στα χέρια του, έχει φτάσει κάτω από τον αστράγαλο. Και όσο νάναι οι άνθρωποι ανησυχούν μια σταλίτσα.

 

Μετά τιμής

ʽOʼ

Ο  κυρ Διάολος

Advertisements