Δεν βγαίνουν τα νούμερα κύριε Παυλόπουλε

1

Αλήθεια τι συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κάποιος όταν ακούει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επαναλαμβάνει τα γνωστά λαϊκίστικα τσιτάτα που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία;Διανύουμε τον έκτο χρόνο της κρίσης και το πολιτικό σύστημα αρνείται να απαγκιστρωθεί από τον κρατισμό και τον λαϊκισμό.Γιατί τι να σκεφτεί κάποιος όταν ακούει τον κ. Παυλόπουλο,τον ρυθμιστή του Πολιτεύματος να δηλώνει σε συνάντηση του πως «Είναι μεγάλο λάθος σχετικά με τον δημόσιο τομέα. Θα το επαναλαμβάνω κουραστικά, ότι αυτό που είχαμε ως πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πως οι άνθρωποι δεν είχαν μπει στις σωστές θέσεις».

Και δεν περιορίστηκε εκεί.Για το ασφαλιστικό δήλωσε πως «Χωρίς το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που κατείχε, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα θα μπορούσε να είναι βιώσιμο για πολλά χρόνια».
Ας περιοριστούμε στην δήλωση του για το ασφαλιστικό όμως.Υποστηρίζει ο κ. Παυλόπουλος πως αν δεν γινόταν το PSI το ασφαλιστικό θα ήταν βιώσιμο για πολλά χρόνια.Σύμφωνα με τους αριθμούς τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν μέσω του PSI 14 δις.Το 2012 η κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν 14,47 δις.Λίγο μεγαλύτερη από το κούρεμα των ομολόγων τους.

psi1

Είναι βιώσιμο αυτό κ. Παυλόπουλε;Αλλά για να δούμε και μερικά στοιχεία ακόμη γιατί οι αριθμοί είναι αμείλικτοι:

• Τον Μάρτιο του 2015 είχαμε 2.654.198 συνταξιούχους και σύνολο 4.526.172 συντάξεις.
• Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις το μήνα Ιανουάριο ανέρχεται σε 2.338.764.679,54 ευρώ
• Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 956,83 ευρώ
• Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε σε 15.661 νέους συνταξιούχους τον πρώτο μήνα του 2015 ανέρχεται σε 50.014.353,36 εκ ευρώ
• Ο συνολικός αριθμός των αναστολών των συντάξεων λόγω ληξιαρχικών μεταβολών (θάνατος, γάμος) τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 7.864 και το αντίστοιχο ποσό αναστολής σε 3.600.657,96 εκ ευρώ

Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα.Που σημαίνει πως οι σημερινοί εργαζόμενοι πληρώνουν με τις εισφορές τους τους συνταξιούχους.Η παρακάτω εικόνα από την ΕΛΣΤΑΤ μας δίνει σημαντικές πληροφορίες για την αγορά εργατικού δυναμικού.

anergia_oktobrios_2014-500×237

Για πιο αναλυτικά στοιχεία εδώ.

Είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα όταν 3,6 εκατομμύρια οικονομικά ενεργού πληθυσμού πρέπει να πληρώσει μέσω των εισφορών του 4,5 εκατομμύρια συντάξεις;
Είναι βιώσιμο άραγε ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους κάτω των 60;Και πάνω απ΄όλα είναι κοινωνικά δίκαιο;

aytoi-syntaxiouxoi

Και πως γίνεται η μέση δαπάνη για τις συντάξεις να είναι τόσο υψηλή(Προσεγγίζει την μέση δαπάνη των ανεπτυγμένων χωρών της Βόρειας Ευρώπης) και να υπάρχουν τόσοι πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι;Η απάντηση βρίσκεται στην παρακάτω εικόνα.

20140613_kl_kouremata3

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.Το ασφαλιστικό σύστημα είναι ένα ασήκωτο φορτίο για την χώρα και συμπαρασύρει οποιαδήποτε παραγωγική δραστηριότητα. Οδηγεί σε φτωχοποίηση την κοινωνία στο σύνολο της και λειτουργεί προς όφελος των σκληρών συντεχνιών και επαγγελματικών ομάδων.Ορίστε ένα παράδειγμα:

assets_LARGE_t_420_53425731_type12128

Νέοι χαμηλόμισθοι αναγκάζονται να πληρώνουν μέσω της εξοντωτικής φορολογίας και των εισφορών τους διάφορους προνομιούχους που εξασφάλισαν σκανδαλώδη προνόμια μέσω ανήθικων συναλλαγών με την εκάστοτε πολιτική εξουσία.

Το ασφαλιστικό και «τα περήφανα γερατειά» πάντα ήτανε ένα λαϊκίστικο πέπλο που απλώνονταν στην δημόσια συζήτηση και καταργούσε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης.Και μόλις η χώρα ξέμεινε από δανεικά άρχισε να καταρρέει το ασφαλιστικό και οι συντάξεις πήρανε την κατηφόρα.Όλα αυτά τα γνωρίζει ο κ. Παυλόπουλος.Όταν όμως έχει υπηρετήσει πιστά αυτό το σύστημα και αποτελεί σαρξ εκ της σαρκός του θεωρεί πως μπορεί ακόμα και σήμερα να εμπαίζει την κοινωνία επενδύοντας στον λαϊκισμό.

Νεολίμπεραλ

Advertisements