ΝΔ: Μέρος της λύσης ή του προβλήματος;

 

1

 

Έχουν ήδη περάσει δυο εικοσιτετράωρα από την απόπειρα εκλογών αρχηγού στη ΝΔ και οι εχέφρονες πολίτες οι οποίοι δεν έχουν να σιτίζονται από το πρυτανείο του Δημοσίου (και οι οποίοι μάλλον αφελώς θεωρούν ότι η όποια ελπίδα ανάκαμψης της προσωπικής και οικογενειακής τους κατάστασης θα επέλθει από μια ανάκαμψη της ίδια της πατρίδας τους), είναι βαθύτατα απογοητευμένοι. Και μιλάμε και για εκείνο το μικρό ποσοστό Ευρωπαϊστων μη ψηφοφόρων της ΝΔ που θεωρεί (και άκρως δικαιολογημένα όπως διαφαίνεται από τις μέχρι τούδε εξελίξεις) ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δεν θέλουν να επανακάμψει η ΝΔ αυτοδύναμη διότι τίποτα δε θα έχει αλλάξει από αυτά που μας έφεραν στη χρεωκοπία του 2010.

Διότι εδώ δίνεται η εντύπωση ότι ορισμένα στελέχη της ΝΔ προτιμούν να καταβαραθρωθεί η χώρα, να υποφέρουν και να καταστραφούν πάρα πολλοί οι οποίοι δεν ψήφισαν το κυβερνητικό τσίρκο (όπου ένα 28% του εκλογικού σώματος ψήφισε και το συγκεκριμένο κόμμα, μην το ξεχνάμε), και τη στιγμή που στην ΔουΦουΑ της συμφοράς εμφανίζονται τα πρώτα ρήγματα, αυτοί της δίνουν το φιλί της ζωής και κλείνουν με θόρυβο τις πόρτες στα μούτρα των αγωνιούντων που τους ενδυνάμωσαν, στην πλειοψηφία τους βρίζοντας, για να σωθεί η χώρα. Ψηφοφόρων και φίλων οι οποίοι τώρα μέσα στην αγωνία τους εισπράττουν σαν ανταμοιβή μια νέα γενιά στελεχών, νέων αλλά και ηλικιωμένων, που μόνο ενδυματολογικά διαφέρουν από τους αντίστοιχους του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον με κυνισμό αποδεικνύουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει ενδεχομένως είναι η μακροημέρευση της ΝΔ για να έχουν καρέκλα να κάτσουν παρά η σωτηρία της χώρας.

Έτσι, στην περίπτωση της ΝΔ καταγράφεται το απίστευτο σκηνικό ένα κόμμα να διατηρεί μια αξιόλογη εκλογική βάση-μαγιά για το μέλλον (η οποία πιστεύω ότι αποτελείται πλέον από τα υγιέστερα κομμάτια του πληθυσμού), σε μια τρομακτικά δύσκολη εθνική αλλά και διεθνή συγκυρία (πολλοί θεωρούν ότι τα γεγονότα που ζούμε μοιάζουν με προανακρούσματα παγκόσμιας σύρραξης), και τα στελέχη της με αφορμή μια αποτυχημένη εσωκομματική διαδικασία που δίκαια εγείρει ερωτηματικά, φαίνονται να τυρβάζουν αυτοκτονικά μόνο για την πάρτη τους και το φτηνό κομματικό τους σαρκίο.

Ακούγονται πολλά για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει η ΝΔ, τα οποία έχουν ήδη αναλυθεί από άλλους. Φαίνεται όμως πως στην ουσία, το πρώτο και κύριο πράγμα που θα πρέπει να κάνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είναι ένα και μόνο: Να αποφασίσει αν είναι μέρος του Προβλήματος ή της λύσης του. Και θα είναι καλό να το αποφασίσει η ίδια πριν το αποφασίσει ο «λαός», η εκλογική της βάση, όπως θέλετε πείτε το.

Διότι αν με την αδράνεια και την  προκλητική της αδιαφορία προς τον κόσμο που διατείνεται ότι εκπροσωπεί, συνεχίσει τα ίδια τσαλιμάκια για να μη χάσουν κάποιοι τις καρέκλες και τα προνόμια τους, ενδέχεται ο «λαός», η «βάση» (όπως θέλετε πείτε το), να βρουν τη δική τους λύση, είτε με κομψό τρόπο, είτε με τη γνωστή συναισθηματική μεταπολιτευτική brutalité που έχει αφεθεί να αποτελεί τρόπο έκφρασης τα τελευταία χρόνια.

Και τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες και τελειωτικές για γραμματείς, φαρισαίους, υποψηφίους αρχηγούς και άλλα σύντομα ανέκδοτα.

Συνέλθετε. Έχετε ευθύνη. Ακόμα.

ΚΚ2